5 tips för dig som är beroende av vänner

Douglas Harris 29-08-2023
Douglas Harris

En av de största framgångarna en person kan ha i livet är de vänner man får på vägen. Det är de man kan räkna med i goda tider och särskilt när ingenting verkar gå rätt till. Ibland kan dock känslan av vänskap förvandlas till ett överdrivet behov av att vara nära, som ett slags beroende av den andra personen. Om detta är ditt fall är det värt attFråga i vilken utsträckning det är hälsosamt att vara beroende av vänskap.

För psykoterapeuten Celia Lima kan vissa människor bara se sig själva genom andra. Specialisten menar att det i ungdomsåren finns ett behov av att identifiera sig med gruppen, eftersom den unga personen på så sätt känner sig starkare och mer accepterad. Problemet är när personen fastnar i denna fas av livet och börjar tro att den bara kan vara lycklig om den är med sina vänner.

"Två personer kan vara goda vänner utan att den ena behöver vara helt och hållet närvarande i den andras rutiner, vilket leder till att deras individualitet går förlorad. Om en av dem inser att de inte längre kan leva utan sin vän, vare sig personligen, per telefon eller via sociala nätverk, är det dags att omvärdera vänskapens kvalitet. Detta kan börja göras genom en bra och känsligPrata om dina känslor för att få din vän att inse att ni båda behöver vädra er relation och även ta tid att sakna varandra", råder Celia.

Om du fortfarande tycker att det är svårt att öva på att vara lösryckt och mindre beroende av vänner, vad sägs om att ta hjälp av naturliga terapier? Kolla in nedanstående tips om aromaterapi, färgterapi, Feng Shui, stenar och mycket mer. som kan hjälpa dig att se på vänskap på ett lättare - och mer distanserat - sätt.

Eteriska oljor hjälper till att arbeta med lösgörelse

Det finns vissa eteriska oljor som hjälper till att öva på att ta avstånd. Enligt den holistiska terapeuten Solange Lima är de mest rekommenderade: cypress, cederträ och kanel. Specialisten förklarar att cypress hjälper till i slutet av relationer, ger tröst och klargörande. Cederträ hjälper till att stänga cykler och stärker självkänslan. Kanel i sin tur förnyar och tar avstånd, bränner känslor.För att hjälpa till att rensa sinnet och organisera tankarna kan citronolja användas tillsammans med de oljor som nämns ovan.

"Det bästa sättet att använda oljorna är i den personliga aromatiseraren, eftersom den alltid finns med personen, eftersom det är ett halsband. Men det är också möjligt att använda aromaterapi i elektriska diffusorer, som kan placeras i alla utrymmen i huset eller på jobbet. För att göra detta, droppa 1 droppe cypress eller cederträ och 1 droppe citron i aromatiseraren som du väljer och använd synergieffekten i fjorton dagar.Veckan därpå använder du 1 droppe kanel och 1 droppe citron", säger specialisten.

För att arbeta med självkänsla, självkärlek och "beroende" av vänskap kan andra oljor användas. Solange Lima ger tips nedan:

 • Petitgrain: arbetar med självkänsla, inre ljusstyrka och självförtroende.
 • Rosor: arbetar med självkärlek, förlåtelse och självförlåtelse samt självkänsla.
 • Morot: arbetar med sorger, förbittring och hjälper till att läka känslor.
 • Myrrh, Sweet Herb och Geranium: att arbeta med beroenden, till exempel beroendet av vänskap.

"Använd bara 2 droppar av ovanstående oljor i din personliga aromatiserare eller 5 droppar utspädda i vatten i en elektrisk diffusor eller en ljusdiffusor (rechaud)", föreslår Solange.

Färger för osjälviskhet i vänskapsrelationer

Användningen av färger kan också hjälpa dig att öva dig i att ta avstånd i vänskapsrelationer. Den holistiska terapeuten Solange Lima lär ut att grönt är det mest lämpliga i dessa fall, eftersom det ger balans och lugn. En annan möjlighet är att använda orange, som stimulerar modet att möta denna förändring. Färgen violett kan också användas för att transmutera de handlingar och negativa tankar som kan uppstå.

"De angivna färgerna kan användas på kläder, accessoarer eller under färgterapisessioner, men alltid under ledning av en specialiserad terapeut. Ett annat tips är att dricka vatten solariserat i färgerna grönt, orange och violett, en gång i veckan", förklarar terapeuten.

När det gäller distansering är det första steget att försöka minimera ilska, smärta och förbittring mot vännen eller gruppen. För detta är den rosa färgen en av de mest lämpliga: "Du kan föreställa dig ett rosa ljus som kommer ut ur bröstet, i regionen kring thymus (mellan lungorna) och som sprids över hela kroppen, vilket ger mycket kärlek och förståelse. Ta tillfället i akt att öva dig i att förlåta ochI början kan du tycka att det är svårt, men så fort du är villig att försöka blir allt lättare", påpekar Solange.

För att färgerna ska hjälpa till ännu mer i denna process av frigörelse och återhämtning av självkänsla är det värt att göra en meditation med färgerna grönt, rosa och violett. Se nedan det steg för steg som Solange Lima föreslår:

 • Välj Sätt på mjuk musik för att hjälpa dig att koncentrera dig och slappna av.
 • Känn dig som Om du föredrar det kan du sitta på en stol eller, om du är van vid det, på golvet. Det viktiga är att hålla ryggraden väl utsträckt och upprätt.
 • Starta med lätt andning, in och utandning långsamt och med pauser, för att främja djup avslappning.
 • Fokus på i grönt och föreställ dig att det med varje utandning kommer ut från toppen av huvudet och sprider sig över hela kroppen ner till fötterna, som om du rengör din energi, ditt hjärta och ditt sinne.
 • Nästa, visualisera Föreställ dig att färgen rosa kommer från toppen av huvudet ner till fötterna. När du är mot bröstet föreställer du dig att färgen renar och ger energi till ditt hjärta. Föreställ dig att alla negativa känslor kommer ut ur dig genom fötterna vid varje inandning och utandning.
 • Slutför Föreställ dig att den kommer in från toppen av ditt huvud och rinner ner till dina fötter och omvandlar alla negativa energier, känslor, smärtor och aggressioner.

Feng Shui hjälper dig att kasta bort det som inte längre är användbart.

För att arbeta med avskiljning i förhållande till någon är det nödvändigt att göra en rengöring av föremål som inte längre tjänar. Åtminstone är det vad som garanterar Feng Shui-specialisten Cris Ventura. Enligt henne bör denna rengöring vara allmän, inklusive kläder, leksaker och även hushållsartiklar, som tallrikar och kastruller och pannor. Det är värt att se om det finns krukor, paket, lådor och påsar i överskott i ditt hem eller i någon miljö.Se också till att slänga mat, skönhetsprodukter, hygienprodukter och mediciner som har gått ut.

"Att släppa det gamla för att ge plats åt det nya är en praktisk, fysisk och mental övning i att släppa taget. När du gör det kan du mentalisera att vänskaps- och relationskretsarna förnyar sig. Tacka de gamla vännerna och låt dem gå, och behåll bara de goda stunderna. Lämna därför några tomma utrymmen hemma så att nya möjligheter och goda vänner kan uppstå. Om det som saknas ärSjälvförtroende, ha stora speglar i badrummet och på andra ställen i huset, t.ex. i entrén. De hjälper till att förstärka din avsikt att se nya möjligheter och att se på dig själv och tro på dig själv", förklarar Cris.

Blommor ökar självförtroendet i vänskapsrelationer

Blommor kan också vara ett bra alternativ för dem som vill öka sitt självförtroende och arbeta med distansering.

Nedan kan du se vilka blomsterkurer som naturologen Giane Honorato rekommenderar för dem som går igenom processen att ta avstånd från en vän eller en grupp vänner:

 • Röd kastanj (Bach) Det rekommenderas för dem som är så fäst vid den andra personen att de inte respekterar relationens gränser.
 • Cikoria (Bach): minskar behovet av andras uppmärksamhet.
 • Bleeding Heart (Kalifornien): arbetar med brustna hjärtan, besatthet och beroende.

Om du vill förbättra självförtroendet och stärka din individualitet och dina egna gränser kan du ta del av Gianes tips om blomsterkurer:

 • Lärk (Bach): arbetar främst med självförtroende, föreställningen om den egna potentialen och förmågan att övervinna den.
 • Emilia (Floral de Minas): arbetar med individualitet, självförtroende och väckandet av den inre rösten.
 • Cerato (Bach): arbetar med tillit till intuition, individualitet och kontakt med den egna essensen.

"För att hitta din blomessens är det nödvändigt att gå till ett apotek för manipulation. Men det är viktigt att personen har sällskap av en professionell som specialiserat sig på asusnto, eftersom han/hon kommer att kunna identifiera den idealiska blomessensen, kvantiteten och frekvensen med vilken den bör tas. I de flesta fall är rådet att ta 4 sublinguala droppar, 4 gånger om dagen", klargör Giane.

Enligt specialisten finns det inte heller några kontraindikationer för användningen av blomstermediciner, men man bör komma ihåg att de kan väcka många känslor och därmed orsaka känslomässigt obehag. Därför betonar Giane behovet av att följa upp en specialist, så att han eller hon kan säga vad som är bäst för varje person.

Ametist och rökkvarts främjar lösgöring

Enligt den holistiska terapeuten Simone Kobayashi tar ametist bort egocentriska tankemönster från sinnet, lär ödmjukhet och främjar distansering. Det är en sten som tröstar den person som behöver gå igenom en övergång, till exempel slutet på en mycket stark vänskap. För detta är det bara att använda den på frontalchakrat (pannan), från 10 till 20 minuter. En annan möjlighet är att ta den i handen.i de stunder när du behöver mer lugn och ro.

En annan rekommenderad sten är rökkvarts, som hjälper dig att acceptera ansvaret för att förändra din livskvalitet. Stenen ger det nödvändiga incitamentet för att förändra det som behövs, vare sig det är ett vänskapsberoende eller den dåliga känslan av att förlora en vän. Rökkvarts kan placeras där du ser den mest, till exempel på ditt skrivbord eller vid sänggaveln. Du kan också bära denmed dig, om du föredrar det.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.