8 sätt att avslöja en lögn

Douglas Harris 05-06-2023
Douglas Harris

En person ljuger i allmänhet tre gånger var tionde minut, enligt en studie som utförts av Robert Feldman, psykologiprofessor vid University of Massachusetts i USA och författare till boken "Who's the liar in your life? Forskningen visar att det är en vana och ett sätt att upprätthålla en god social samvaro att ta till osanningar.

Wanderson Castilho, specialist på elektronisk säkerhet och författare till boken "Lies - a face of many faces", förstärker kören. Enligt honom är det praktiskt taget omöjligt för en människa att leva i samhället utan att någon gång i livet använda lögnens verktyg.

"Den som säger att han eller hon aldrig ljuger ljuger. Det finns många anledningar till att vi ljuger, bland annat när vi drivs av skam eller stolthet. I andra fall är det troligt att vi ljuger för att minska den inverkan som sanningen skulle ha. Med andra ord ljuger vi för att undvika att såra människor som vi bryr oss om eller för att undvika pinsamma situationer", förklarar den yrkesverksamma, som var den första brasilianska certifieradeav Behaviour Analysis Training Institute (BATI) i San Diego, USA.

Typer av lögner

I sin bok bekräftar Wanderson Castilho att människor i kärleksrelationer ljuger mer när det finns en överdriven oro och misstro hos den andra. För honom skapar osäkerhet obehag och svårigheter att avslöja sanningen. I arbetet påpekas också att flirtar och attraktion för andra människor, kontakter och vänskap, grad av engagemang, sexuella fantasier, svek, sexuell tillfredsställelse ochDet finns också problem som paret vanligtvis döljer för sin partner.

I arbetsmiljön påpekar specialisten att de vanligaste lögnerna är relaterade till förseningar, oavslutade arbeten eller överdrivna färdigheter.

Det finns de som anser att vissa lögner är nödvändiga för att upprätthålla social samexistens. I vissa fall kan det anses vara ett tecken på artighet att ta till försköning, eftersom den nakna sanningen ofta tenderar att tolkas som ohövlighet.Slutsatsen var att män och kvinnor ljuger i samma utsträckning. Medan kvinnor tenderar att ljuga om olyckor eller tråkiga händelser i sina liv, tenderar män att berätta om fördelar. Många ökar eller uppfinner yrkesmässiga, personliga och sexuella prestationer", säger specialisten.

I vissa fall kan det anses vara ett tecken på artighet att använda sig av förvrängning, eftersom den nakna sanningen ofta tenderar att tolkas som ohövlighet.

För Wanderson är lögnen för det mänskliga sinnet ett viktigt vapen för att bevara samhället: "Ur psykologisk synvinkel är lögnen en instinktiv bevarandehandling, precis som smärta eller feber är det ur fysiologisk synvinkel. Utan den skulle samhället kollapsa. Föreställ dig en man som har många vänner och som vanligtvis bestämmer hur han ska använda sin fritid. Om hustrun inte villDu kan använda vilken ursäkt som helst, t.ex. att jobba sent, för att komma undan åtagandet utan att skada den du älskar", säger han.

Lögn lär man sig redan i barndomen

Dissimuleringstekniker lär sig vanligtvis av barn från tidig ålder. Ett exempel är när föräldrarna tillrättavisar sina barn för deras frustration när de får en gåva som de inte gillar. De ansvariga brukar tvinga den lille att säga tack när de märker att barnet är besviket. Och detta kan anses vara ett sätt att stimulera social lögn.

"Ingenting rättfärdigar en lögn, oavsett vad den är avsedd för. Och barn måste lära sig att alltid tala sanning. Denna inlärning sker successivt under hela barndomen och föräldrarna är de viktigaste lärarna. Barn speglar sig själva mycket mer i sina attityder än i sina ord. Föräldrar som alltid talar sanning, som tar ansvar för vad de gör och säger, skaparDu kan bara lära ut det du är", råder Wanderson.

Känna igen en lögn

Enligt specialisten i elektronisk säkerhet är få människor beredda att identifiera en lögnare på daglig basis. Det tar träning och övning för att förbättra förmågan att "läsa" tecknen på att ljuga. Den professionella lär att för att känna igen en dissimulering av sanningen är det nödvändigt att förstå personens standardbeteende, vara uppmärksam på vad han säger, i de små rörelserna.i ansiktet (mikro ansiktsuttryck), på kroppen och i variationerna i röstens tonläge.

"När en person ljuger förnekar han eller hon sanningen, och någon del av ansiktsuttrycket eller kroppen avslöjar honom eller henne. Aspekter som frekvensen av ögonblinkningar, användningen av ögonbrynen för att betona någon del av samtalet, handens och benens position, axlarnas stelhet och pannans och munnens utseende är några exempel på attityder som kan avslöja vem som ljuger.ljuger", lär specialisten.

Wanderson Castilho har listat åtta enkla tips för att hjälpa dig att identifiera en lögnare. Kolla in dem:

  • Läppar: Att bita eller slicka på läpparna kan vara en stark indikation på att man ljuger.
  • Röst: För att kompensera detta försöker personen tala högre.
  • Ögon: Lögnaren tittar bort medan han berättar sin lögn och tittar sedan noga för att se om han har lyckats lura.
  • Torrhet: På grund av en adrenalinreaktion får lögnaren en torr hals och mun, och det är vanligt att han eller hon kvävs eller sväljer torrt.
  • Täck delvis över munnen: Det brukar vara en snabb gest, eftersom den uttrycker en konflikt: en del av lögnaren vill inte tystas utan fortsätta med sin lögn.
  • Rör vid näsan: Vid spänningar ökar nässlemhinnans känslighet, vilket gör att näsan kliar när man ligger, även om det kan vara en så mild känsla att man knappt märker den.
  • Axel: Lyft en axel något.
  • Förvrängt ansiktsuttryck: När vi är äkta använder vi rätt ansiktsmuskler för att uttrycka en känsla. I ett måttligt, falskt leende syns inte kråkfötter, kinderna höjs inte upp och ögonen är inte lika täta. I ett äkta leende används fler muskler och det övre ögonlocket böjer sig lite över ögonen.

Om du fortfarande inte kan identifiera en lögn kan du försöka göra det motsatta: uppmuntra din samtalspartner att tala sanning. Tipset är att skapa närhet i samtalet. Enligt Wanderson är det svårare för personen att ljuga ju närmare ni befinner er fysiskt, desto svårare blir det för personen att ljuga.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.