Är du en kontrollerande person?

Douglas Harris 02-07-2023
Douglas Harris

Att ha ordning på sitt liv är något som många av oss strävar efter, men få uppnår, eftersom det kräver disciplin, ett analytiskt sinne, god vilja, uthållighet och uthållighet, vilket inte alltid är lätt, önskvärt eller trevligt.

De som har förmågan att organisera sina rutiner kan åstadkomma många saker och ta på sig många ansvarsområden, men när kontrollen blir centrum för deras liv och verklighet kan den här personen helt enkelt tappa bort det väsentliga och därmed drabbas av en rad problem, bland annat nervsammanbrott, sjukdomar och till och med känslomässiga sammanbrott.

Nedan följer några egenskaper som kan tyda på att en person är kontrollerande.

  1. Intrång i privatlivet - om vi inte litar på den andra personen kommer vi att vilja kontrollera honom eller henne. För att detta ska fungera måste vi få fram så mycket information som möjligt, vilket leder oss till oetiska handlingar som att hacka oss in i e-postkonton eller sociala nätverk, snoka i handväskor och mobiltelefoner eller till och med spekulera med bekanta. Denna typ av attityd kanske inte upptäcks, men den sår verkligen osämja och skapar enDet finns en klyfta mellan dig och den övervakade personen, eftersom din misstro ändrar ditt beteende och ditt engagemang i förhållandet är inte detsamma. Bortsett från de bråk som bara uppstår på grund av dina intryck och inte på grund av verkliga fakta.
  2. Bristande gränser - om vi tror att vi har rätt att kontrollera den andra personen kan vi ofta fatta beslut i hans eller hennes frånvaro eller berätta om hans eller hennes intima liv utan att tänka på de känslomässiga konsekvenserna för den berörda personen.
  3. Känsla av allsmäktighet - när vi är mycket effektiva kan vi sprida den falska föreställningen att vi är oersättliga. Vi tror att vi är "sanningens ägare" och accepterar inte andras idéer eller förslag, hur bra de än är. Dessutom finns det en tendens att bokstavligen diktera för andra och kräva att de gör och lever som vår avbild och likhet.
  4. Rädsla för det nya - om vi gillar att kontrollera betyder det att saker och ting alltid måste ske på ett visst sätt, rutinen måste förbli, oförutsedda händelser får inte uppstå. Livet är dock inte ett datorprogram (och även detta överraskar oss ofta!). Faktum är att om något, utanför vår planering, dyker upp, tappar vi balansen, vi blir nervösa, spända, vi kämpar moti stället för att helt enkelt ta itu med problemet och anpassa sig.
  5. Överbelastning - om vi antar att vi inte kan lita på människor eller att de inte kommer att göra saker och ting på rätt sätt (läs "vårt sätt"), tenderar vi att ackumulera fler och fler funktioner, uppgifter, aktiviteter och ansvarsområden och blir utmattade och missnöjda. Det slutar med att vi inte kan slappna av och inte heller ha roligt, eftersom det alltid finns något som måste göras, analyseras och övervakas,I sådana situationer är det en räddning att lära sig att delegera.

Om du känner igen dig i någon av dessa punkter får du här några tips för att använda den goda sidan av kontrollen:

  1. Ödmjukhet - Kom ihåg att världen inte kretsar kring dig, att allt inte beror på dig och att det är normalt och förväntat att fela, men det betyder inte att du är sämre på grund av det.
  2. Frihet - Låt människor uttrycka sig fritt. Du kommer bara att upptäcka om någon är riktigt bra om du ser vad de kan göra. Om du alltid tar ledningen kommer du aldrig att bli överraskad.
  3. Frid i sinnet - Gör meditation, avslappning, yoga, Tai Chi Chuan, ta blommor, gör terapi, ta semester, var i kontakt med naturen. Det viktiga är att vara lugn och rofylld, eftersom dina handlingar kommer att vara mer korrekta och du kommer att lida mindre.
  4. Diversifiera - Begränsa inte ditt liv till att bara handla om nyttiga aktiviteter, utan ge det färg, glädje och rolighet genom att göra andra saker, även sådana som inte leder till något, men som ger dig mer personlig tillfredsställelse.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.