Att drömma om eld: vad betyder det?

Douglas Harris 26-07-2023
Douglas Harris

Att drömma om eld har stor symbolik, eftersom eld starkt representerar medvetande. Som ett av de ursprungliga elementen i naturen presenterar den sig i form av energi, som avger ljus och värme.

Men som alla symboler är elden tvetydig, för den kan vara både ljuset som lyser upp mörkret och värmen som värmer kylan, och ljuset som förblindar och värmen som bränner och förstör.

Eftersom drömmar kan vara en kanal för kommunikation med sig själv, en form av självkännedom, är det viktigt att förstå mer om symbolen. Nedan förstår du bättre vad det innebär att drömma om eld.

Att drömma om eld: är det bra eller dåligt?

Livsenergi, intensitet, expansion och omvandling, liksom förstörelse och bristande kontroll är också relaterade till symbolen eld. Inom astrologin är eld till exempel kopplad till intuition, handling och kreativitet.

Elden i sig själv framkallar elementet luft, som ger den näring, men för mycket av det kan släcka elden. Vi tror också att elden konsumerar luften, dvs. den livnär sig på den. Båda måste vara i balans för att elden ska kunna hålla sig vid liv.

När elden är i obalans kan den vara en snabbt spridande eldsvåda eller en ömtålig flamma i vinden.

Jung berättar om en dröm där han ser sig själv i en båt, mitt i en kraftig storm, med ett ljus vars låga hålls tänd när han skyddar det från vinden.

Själv relaterar han drömmen till en orolig tid i sitt liv, då han fördjupar sig i frågor om det omedvetna och märker att det finns en medvetenhetstråd som håller honom kopplad till verkligheten, det egna medvetandets flamma.

Historiskt och antropologiskt sett var upptäckten av hur man gör eld en händelse av avgörande betydelse för utvecklingen av mänskligt medvetande och civilisationer.

I mytologin hittar vi också Fenixen och Draken, som är mytiska varelser som är nära relaterade till elementet eld och dess symbolik.

Om Fenixens förnyelse och återfödelse, som brinner och återföds ur sin egen aska i en oändlig process, vilket visar att personlighetens omvandlingsprocesser är kontinuerliga och aldrig tar slut med destruktiv kraft.

Till och med den aggressiva draken, som bränner allt runt omkring sig för att försvara eller attackera.

Dessutom finns det många uttryck i det portugisiska språket som också gör det möjligt att förstärka symbolen för eld, som till exempel att säga att "någon är eld!" (en svår person att ha att göra med), eller "fogo da paixão" (passionens eld) (när någon grips av känslor för en annan person), eller till och med "levar as coisas a ferro e fogo" (att handla med styvhet, utan samtida förändringar).

Hur man förstår innebörden av att drömma om eld

Att drömma om eld kanske inte är en reproduktion av något verkligt som du går igenom, men det tenderar att vara en förstärkning av något som händer dig.

Därför kan vissa frågor hjälpa till att förstå drömmarnas symbolik, underlätta självreflektion och stimulera personen att göra associationer till det han eller hon lever i vardagen eller till situationer som han eller hon redan har upplevt.

Och framför allt för att få tolkningen att bli verklighet och kunna vidta åtgärder.

STEG ETT: FRÅGOR ATT STÄLLA TILL DIG SJÄLV OM DRÖMMEN

Brinner något? På vilket sätt kommer drömmaren i kontakt med elementet i elden? Brinner elden eller känner sig drömmaren inte påverkad av den?

Vilken roll spelar elden i drömmen? Hur känner drömmaren för symbolen för elden i drömmen?

STEG TVÅ: VAD SOM HÄNDER I DITT VERKLIGA LIV

  • Blir jag mer medveten om mig själv och mina attityder?
  • Vad gör jag med det jag vet om mig själv?
  • Hjälper min medvetenhet mig att omvandla det jag behöver eller överskuggar den min uppfattning om mig själv?
  • Känner jag mig uttömd och apatisk eller orolig och upprörd? Är jag inåtvänd eller expansiv?

VAD BETYDER DET ATT DRÖMMA OM ELD?

Drömmen blir användbar när vi förstärker den. I denna process använder vi till exempel symboliken för eld för att ställa oss frågor som hjälper oss att sätta den i ett sammanhang med vårt liv, den fas vi befinner oss i.

Det är alltså möjligt att veta vad man ska göra när man står inför något som gör oss ledsna - därför är det viktigt att förstå vad det innebär att drömma om eld.

Att drömma om okontrollerad eld

Att drömma om ett hus som brinner eller om en bil som brinner, så att elden bränner allt runt omkring, kan tyda på en djupgående förändring av medvetandet, där många aspekter förändras samtidigt, vilket skapar ångest och oro.

Om du drömmer om eld och stor eld kan det också tyda på en mycket kreativ stund som behöver kanaliseras.

Att drömma om ett foto i mörkret

Den bräckliga lågan mitt i mörkret kan tyda på att det krävs en stor ansträngning av medvetandet för att det ska förbli kopplat till verkligheten. En annan möjlig tolkning är en förlust av vitalitet och energi, vare sig den är fysisk eller mental.

Att drömma att du försöker släcka en brand

Att drömma om ett hus som brinner i ett sammanhang där man försöker rädda saker från elden kan tyda på ett försök av egot att bevara vissa aspekter av drömmarens identitet, som måste överge vissa hållningar och söka ett nytt sätt att uttrycka sig.

Att drömma om ett skjutvapen

Vad det innebär att drömma om en pistol skiljer sig från vad det innebär att drömma om eld. Att drömma om en pistol kan representera uppror, aggressivitet och att fly från situationer. Klicka här för att se hur man tolkar den här typen av drömmar.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.