Balansera livets för- och nackdelar

Douglas Harris 26-05-2023
Douglas Harris

Jag presenterar ett verktyg för självkännedom: Curtigrammet. Det består av ett diagram över vår smak och våra handlingar, vad vi "gillar". I allmänhet används Curtigrammet i syfte att förstå vad vi gillar eller inte gillar, och är en av de undersökande resurserna i yrkesorienteringsprocesser. Det hjälper således den person som orienteras att bättre förstå vilken typ av yrkensom ligger närmast deras sätt att vara.

Men Curtigrama kan också vara ett intressant verktyg för att bedöma hur vi använder vår tid: ägnar jag mig mer åt det jag tycker om eller fastnar jag i saker jag inte tycker om? Lyckas jag å andra sidan prioritera de åtgärder som leder mig dit jag vill eller går jag vilse på vägen? Lyckas jag balansera livets klocka?

Verktyget är ganska enkelt att använda. Ibland tror vi att något måste vara komplicerat för att ge oss djupa reflektioner, men det är inte sant. Enkla saker kan ge oss mycket intressanta idéer och inspiration, och öppna våra sinnen för att se längre än så. Dela upp ett pappersark i fyra kvadranter, som visas i tabellen ovan.

Jag gillar det och jag gör det

I fältet "Jag tycker om och gör" skriver du ner alla saker som du tycker om och gör i ditt dagliga liv. Inkludera dina hobbies, de arbetsuppgifter som ger dig glädje, kort sagt, det du mår bra av att göra och som du brukar inkludera i ditt dagliga liv. Jag hoppas att listan är ganska stor och fylld med saker som är mycket trevliga för dig.

Jag tycker inte om det och jag gör det

Inom detta område kan det finnas vissa uppgifter som vi måste fortsätta att utföra, men vi kan också ta en titt på utvärderingen. Är du omgiven av känslan av att alltid känna dig tvungen att göra något? Utvärdera djupt och förstå hur detta sker, vad det är till för, kom närmare och närmare en förståelse för "varför" dina dagliga uppgifter.

För att organisera din tid på ett bra sätt kan du klassificera dina nuvarande aktiviteter:

  1. Aktiviteter som inte kan delegeras: Dessa aktiviteter är prioriterade, väsentliga och viktiga och överensstämmer med dina värderingar, mål och målsättningar. Med andra ord, aktiviteter som du inte kan eller bör delegera, eftersom det är aktiviteter som är upp till dig och som är meningsfulla för din väg.
  2. Delegerbara aktiviteter: Nej, du kommer inte att kunna omfamna hela världen! Gör en lista över aktiviteter som du kan lämna över, dela med dig av, be om stöd. Detta kan till och med inkludera mekanismer som: Behöver du slösa timmar på banken eller kan du sätta vissa konton på automatisk debitering?
  3. Bakgrundsaktiviteter: Behöver du verkligen komma åt din Facebook just nu? Tänk på vilka icke väsentliga aktiviteter som kan ställas på standby så att du kan göra de riktigt viktiga sakerna först.
  4. Aktiviteter som ska kastas bort: Dessa aktiviteter stjäl definitivt bara din dyrbara tid, de är onödiga eller till och med skadliga. Den tid du slösar bort genom att tänka på det förflutna eller vara rädd för framtiden, de fruktlösa samtalen, de hemliga lasterna som bara skadar dig, kort sagt, lyssna på ditt hjärta och du kommer att veta vilka saker som ska finnas med på den här listan!

Jag gillar det och jag gör det inte.

På det här området kan du få en bra uppfattning om vad som egentligen inte har med dig att göra. Eller kanske till och med, om du vill vara lite mer djärv, kommer du att hitta en dimension av färdigheter som du kan utveckla.

Vad sägs om att lära känna dig själv bättre genom Curtigrama? Jag hoppas att du använder det här verktyget på ett bra sätt och njuter mer av livet.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.