Förångning av livmodern behandlar fysiska och känslomässiga problem.

Douglas Harris 17-05-2023
Douglas Harris

ångning av livmodern är en urgammal tradition som går ut på att utsätta slidan för en ånga av varmt vatten som kokats med medicinska örter. Denna teknik fungerar med de fysiologiska fördelarna av värme, fuktighet och framför allt de medicinska egenskaperna hos varje ört. Fördelarna är många, vilket du kan se i detalj nedan.

Några av dem är: ökad fertilitet, förbättrad vaginal smörjning, minskad smärta, rensning av negativa minnen som finns registrerade i livmodern, såsom abort eller sexuella trauman, etc.

Den värme som ångningen avger ger också en lokal vasodilatation, vilket ökar den lokala absorptionen och återfuktar slidan och livmodern, vilket är bra för kvinnors intimhälsa. Ångning har en fysiologisk effekt, så det räcker med att få ångan att stiga upp i slidan för att effekterna ska bli märkbara. Eftersom vaginalslemhinnan är tunn och mycket känslig absorberar den lätt örternas egenskaper som hamnar i blodet och verkar i hela kroppen.

Fördelar med ångning av livmodern

 • Den minskar smärta, obehag och svullnad som orsakas av utmattning efter menstruation, efter samlag, efter förlossning eller till och med gynekologisk kirurgi.
 • Lindrar klimakteriebesvären.
 • Den lindrar torrhet i slidan på grund av ångan som vitaliserar och ger näring åt vävnaden i denna region. Den får också vaginakörteln att fungera bättre och producerar mer smörjmedel.
 • Det gynnar fortplantningssystemet eftersom värmen gör att det fungerar bättre, vilket ökar fertiliteten.
 • Den återfuktar alla slemhinnor, mjukar upp vävnaden i slidan och livmodern samt ökar kroppens vitalitet, näring och livskraft.
 • Ökar kvinnans kreativa potential.
 • Det är en adjuvant vid behandling av myom, ovariecystor, endometrios och andra problem i denna region.
 • Avgiftar livmodern och slidan.
 • Rengör obehag och dåliga minnen som kvinnan har upplevt, t.ex. missfall eller sexuella trauman, eftersom det är i livmodern och vaginalkanalen som dessa upplevelser finns i kroppen. Återknyter kvinnan till sitt väsen och tröstar henne i hennes sårbarhet.
 • Efter samlag slappnar ångan av i bäckenmusklerna och eliminerar alla typer av obehag, smärta och spänningar.
 • Det gör blodet klarare och mer flytande. Det är värt att understryka att vårt blod inte ska vara tjockt med blodproppar. Om detta händer dig är det en indikation på dålig lokal energicirkulation, en livmoder med svaga sammandragningar (låg muskeltonus) och för många lokala cellminnen (som överbelastar organet).
 • Hjälper till med läkning efter bäckenkirurgi eller hysterektomi och fungerar även som ett lokalt lugnande medel.

Kontraindikationer

ångande inte kan göras på nedanstående villkor:

 • Under menstruation eller någon form av blödning.
 • Vaginala infektioner eller öppna sår.
 • Under graviditeten.
 • Om det finns någon annan specifik kroppsförändring som motverkar kontakt med värme eller ånga.

Hur man ångar livmodern

Välj rätt örter för dig ( Se några förslag på örter nedan. Häll sedan en kastrull med kokt vatten över den. Placera hinken mellan benen - det är viktigt att vara naken från midjan och neråt eller i kjol och utan trosor.

Täck dig själv med en filt för att koncentrera ångan. Om du kan justera hinkens "sits" så att du kan sitta på den är det ännu bättre, eftersom det gör det lättare för ångan att nå din vulva. Om du inte kan det, stå rakt upp.

Viktigt: Det ideala är att använda upp till fem olika örter i varje förångning, om du använder fler än så kommer behandlingen att förlora sin effektivitet. du kan också blanda örter som ger olika fördelar i samma förångning för att behandla olika problem.

Teknik för förångningsterapi

Det är bara att låta ångan stiga upp i slidan för att känna ångans effekter på livmodern. Jag lär dock nedan ut en teknik för att göra detta ögonblick mer terapeutiskt och effektivt.

Välj att förångas på en mysig plats, tänd en rökelse eller använd en eterisk olja ( se här några förslag på aromaterapi Du kan också sätta på avslappnande musik, ljus eller vad din fantasi än kräver. Skapa den lämpligaste miljön så att du kan slappna av och njuta av ögonblicket.

Återförenas med dig själv i enlighet med dina övertygelser, fokusera på ditt helande och de fördelar du vill uppnå.

Meditera medan du känner hur ångan stiger, dra ihop slidan som om du "suger in" värmen och slappna sedan av. Gör denna rörelse successivt, så länge det är bekvämt för dig, utan att bli trött. Låt dig själv hitta en perfekt rytm med slidans sammandragningar tillsammans med din andning. Detta ger en förändrad medvetandenivå, vilket gör det lättare att förstå vissa aspekter.som du kanske har i livmodern, eller till och med ge en djupare behandling.

Användningsfrekvens

Redan efter att ha gjort förångningen en gång kan man se vissa reaktioner från kroppen.

Redan efter att ha gjort förångningen en gång kan man se vissa reaktioner från kroppen.

Men ju oftare man använder den, desto bättre resultat får man. I vissa fall är det till exempel nödvändigt att använda den oftare än i andra fall, eller till och med som en förebyggande åtgärd. Nedan föreslår jag några användningsfrekvenser beroende på problemet. Men det bästa är att du rådgör med en specialist på kvinnlig intimhälsa för att bedöma hur många gånger du bör utföra tekniken.

De flesta av mina patienter gör förångningen en gång i veckan när de kommer till min mottagning, men i vissa fall rekommenderar jag att de fortsätter hemma, liksom under mottagningen. Kort sagt, vissa gör förångningen fem gånger i veckan under en hel månad, andra tre gånger i veckan, och det finns fortfarande de som bara gör det en eller tre gånger i månaden i den premenstruella fasen.

Det som brukar hända med dem som provar ångning är att kvinnan efter att ha observerat resultaten och upplevt den känsla som ångningen ger, använder sig av denna teknik resten av livet.

Vilka örter ska man använda?

För menstruationsproblem

Ta en till tre sprayer under perioden före menstruationen, varje månad, tills symtomen du vill behandla blir regelbundna. Rekommenderade örter: agripalma, artemisia, basilika, rosmarin, ringblomma och kamomill.

För PMS

Ta en till tre sprayer under perioden före menstruationen, varje månad, tills symptomen du vill behandla försvinner. Rekommenderade örter: artemisia, oregano, hallonblad och röda rosenblad.

För att lindra klimakteriebesvären

Använd följande örter: basilika, hallonblad, vit malva, salvia och kamomill.

För att öka fertiliteten

ångning under den för- och ovulära fasen ( Lär dig här att förstå dessa faser genom din vaginala urladdning. Kryddor: rosmarin, artemisia, calendula, kamomill, rosenblad och lavendel.

Efter abort

Frekvensen kan vara i enlighet med symtomen, vare sig de är fysiska eller känslomässiga, så länge det finns en lindring med hjälp av tekniken, med användning av ungefär en till tre gånger i veckan. Rekommenderade örter: artemisia, oregano, calendula och lavendel.

Postpartum

Vid kejsarsnitt kan ångningen utföras först när blödningen som orsakats av operationen har upphört. Vid normal eller naturlig förlossning kan den påbörjas omedelbart. Rekommenderade örter: oregano, rosmarin, tusenblad, confrei, ringblomma och tusenblad.

Växtliga egenskaper

Agripalma

Perfekt vid menstruationskramper och trötthet i vaginala muskler och livmodern. Hjälper även vid vaginal avslappning.

Artemisia

Den hjälper till att normalisera menstruationsflödet, samt är svampdödande och antibakteriell.

Rosemary

Ökar blodcirkulationen till reproduktionsorganen, vilket underlättar fertiliteten.

Basilika

Det är ett livmoderstimulerande medel som kan påskynda försenad menstruation och stimulera livmoderns aktivitet i fall där menstruationen är avreglerad, vilket hjälper den att närma sig den normala cykeln.

Ringblomma

Den har renande, läkande och antiinflammatoriska egenskaper.

Kamomill

Det fungerar som ett lugnande medel för vaginalvävnaden.

Oregano

Den är lugnande och aktiverar cirkulationen

Hallonblad

Stärker, tonar och slappnar av i livmodern och bäckenmusklerna.

Röda rosenblad

Den ger kärlek, mildhet och kyla när det finns en inflammation eller någon akut process som behöver lugnas.

Den fungerar också som ett känslomässigt lugnande medel för livmodern och är sammandragande för vävnaderna och könsorganen, med andra ord gör den inte bara slidan "tätare" för att öka njutningen, utan hjälper också till att stänga eventuella sår i detta område.

Vit malva

Förbättrar vaginal torrhet, vilket gör att det vaginala området blir mer smidigt.

Sage

Den är sammandragande och ger också andlig rening.

Lavendel

Den är antiseptisk, kramplösande, lugnande och avslappnande.

Tusen löv

Den har sammandragande, antibakteriella och rengörande egenskaper.

Test: din vaginala muskulatur

Uterusångning kan också användas i samband med pompoarism som en avslappningsteknik om dina bäckenbottenmuskler är spända och behöver slappna av. Med det här testet utvärderar du dina vaginala muskler.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.