Glutenintolerans: läs mer

Douglas Harris 03-06-2023
Douglas Harris

Även om det inte finns några officiella siffror uppskattas det att det finns cirka 300 000 celiakier i landet, enligt Associação de Celíacos no Brasil (Acelbra). En nyligen genomförd studie från Universidade Federal de São Paulo (Unifesp) visade att det i huvudstaden finns minst en celiakier på 214 personer. Sjukdomen kännetecknas av intolerans mot gluten, som finns i livsmedel som vete,Vid intag av detta ämne självbildar organismen sig och orsakar irritation i tunntarmens vägg och tarmskador, vilket skadar absorptionen av näringsämnen. Enligt kirurgen för matsmältningssystemet Evandro Pinheiro krävs det uppmärksamhet vid diagnosen av sjukdomen.

"Celiaki ger en mängd olika symtom, såsom diarré eller förstoppning, aptitlöshet, viktminskning, trötthet, utmattning, flatulens, buksmärtor, illamående, kräkningar och till och med depressiva symtom som ångest. I vissa fall kan patienten få ledsmärtor, förändrad tandemalj, artrit och rakitis. Hos kvinnor kan fördröjdEftersom många av dessa symtom inte har något samband med tarmdelen kan de i slutändan relateras till andra hälsoproblem, vilket kan fördröja den korrekta diagnosen", förklarar läkaren, som arbetar på sjukhuset 9 de Julho i São Paulo.

Det är vanligt att celiaki uppträder i barndomen och om den inte kontrolleras tidigt kan den leda till tillväxtstörningar. Eftersom det är en genetisk förändring finns det inget botemedel mot glutenintolerans och sjukdomen kan kvarstå eller återkomma i tonåren och vuxenlivet, särskilt före graviditeten och i vissa fall även på äldre dagar. Den kännetecknas av den klassiska formen, dåOm den svåraste formen av celiaki inte kontrolleras leder den till undernäring och död.

Tidig diagnos är nyckeln till förebyggande åtgärder

Enligt specialisten är det viktigt att avslöja alla symtom så att läkaren kan ställa rätt diagnos. Ett av de första stegen är att göra fysiska undersökningar som upptäcker dermatologiska förändringar eller nagelförändringar. Dessutom kan blodräkningar och utvärderingar av näring och tarm vara effektiva för att upptäcka celiakisjukdom. Serologiska tester ochtarmabsorption och av laktos - protein som finns i mjölk.

"Den oinformerade patienten börjar en pilgrimsfärd till läkarmottagningen. Det är viktigt att känna till sjukdomen för att kunna misstänka den. I detta avseende är det viktigaste testet "guldstandarden", där en biopsi görs genom endoskopi. Fragment tas från det skadade området av tarmen och sedan görs en undersökning av vävnaden från detta prov. Det är värt att komma ihåg att den enda formen av förebyggande är att upptäcka.tidigt", förklarar kirurgen.

Äta bra utan gluten

Behandlingen av celiakipatienter beror däremot på graden av tarmskada och kan genomföras i tre steg. Det första steget innebär en glutenfri kost där proteinet ersätts med majsmjöl, majsstärkelse, risgrädde, rispulver och kassavamjöl. Konsumtion av mjölk och mejeriprodukter rekommenderas inte heller.Det är därför viktigt att personen har en kost som är rik på vegetabiliska oljor, kokosfett, animaliskt protein, grönsaker och frukt med få frön och kärnor, "lär specialisten.

När symtomen är under kontroll går patienten vidare till den andra fasen av behandlingen. I detta fall återinförs maten gradvis, så att endast total glutenfrihet kvarstår. Slutligen syftar den sista fasen till att bibehålla denna diet utan gluten resten av livet. "Ju mer information du får, desto bättre. Patienten behöver vård och uppmärksamhet så att han eller hon inteMammor till barn med celiaki bör till exempel laga hemlagad glutenfri mat som de små kan ta med sig till skolan. Det är möjligt att ha en välsmakande och billig kost som fungerar", föreslår hon.

Trots matrestriktionerna är det möjligt att leva bra med sjukdomen. Många människor rynkar fortfarande på näsan åt denna typ av produkter, men glutenfria livsmedel kan vara välsmakande. Därför har vissa företag, bagerier och restauranger ägnat sig åt att tillverka glutenfritt bröd, rostat bröd, kex, kakor, muffins, pasta och till och med öl.

"Det är värt att komma ihåg att vår grundkost under lång tid kom från den inhemska kulturen, som berikas med ingredienser som majs och maniok, som båda är glutenfria. När portugiserna kom till Brasilien introducerades vete på bordet och vi vänjde oss vid smaken av recept gjorda med den nya ingrediensen", påminner Elen Coutinho, ansvarig för Arte sem Glúten-serien, frånTalho Capixaba konfektyr.

I videon nedan ger nutritionisten Karen Schlösser exempel på några livsmedel som innehåller gluten i vardagen, med fokus på glutenproteinet i vete, Gliadin. Lär dig också hur du kan göra ett test för att identifiera din glutentolerans.

Fortsätta att reflektera över temat

Celiakiförbundet i Brasilien

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.