Hur man lever ett meningsfullt liv

Douglas Harris 26-08-2023
Douglas Harris

Att hitta ett syfte i livet är något mycket oklart för de flesta av oss. Det är oftast knutet till framtiden, till andra platser, upplevelser eller till något som ska uppnås. Det är lätt att tro att det är omöjligt.

Upp- och nedgångarna i arbetslivet och det sociala livet kan ibland göra saker och ting meningslösa, och en tomhet växer i bröstet. Människor slutar med att bli tystare, isolerade och till och med förneka denna känsla. Vad som vanligtvis följer är en önskan om en större intensitet av sinnesupplevelser och sociala erfarenheter, som kan kännetecknas av sökandet efter vad som helst som kan ge en anledning att fortsätta ifronten, åtminstone för en dag.

Palliativa metoder hjälper på kort sikt till att ge en snabb lösning och uppmuntra till att hitta svar. Men om man stannar i denna situation för länge slits man ner och tomheten ökar. Varför är det så svårt att hitta, följa och uppnå ett liv med ett syfte?

Syftet är resan, inte målet

Två ord definierar väl vad ett målmedvetet liv är. Det ena är "kallelse", som är vanligt förekommande i västvärlden och som kommer från latinets vocatio och betyder något som "naturens kallelse" eller "inre kallelse". I öst betyder sanskritordet dharma som, trots att de till synes har olika översättningar, i själva verket kompletterar varandra: "plikt", "väg", "resa" eller "åtaganden".

Lyckan finns här och nu, för alla varelser och på alla platser. Det som leder till att man möter den är att anpassa vardagen till ett syfte.

Att ha ett liv med syfte är möjligt genom att kombinera kallelse och dharma Syftet är den naturliga kallelsen att fullfölja ditt åtagande i livet och har inget att göra med att uppnå något i framtiden, vilket kan förstås som ett mål, en målsättning eller en dröm.

Att följa ett målmedvetet liv

Vi har en naturlig inre kompass som visar vägen: vårt hjärta. När det trycker ihop kan det vara ett tecken på att vi inte är i samklang med vårt syfte. När det däremot slappnar av kan det vara ett tecken på att vi har kommit i samklang. Det är inte lätt att identifiera hur man kan ställa om till sitt syfte så fort man märker att hjärtat trycker ihop. Det är nödvändigt att reflektera och undersöka, be om hjälp eller låta sig inspireras av någon.

Vanligtvis tvivlar vi när vi känner denna spänning och i allmänhet finns svaret inom oss, men det finns en rädsla för att bestämma oss eller för att inte veta hur vi ska göra det. Därför kan en expert eller mentor hjälpa till att lösa upp rädslan och ge klarhet i beslutsfattandet och i vilka vägar vi ska gå.

Ett misstag är att tro att syftet är statiskt när det i själva verket är föränderligt, en ständig utveckling. Det kan uppstå tvivel på vägen, men de ger nyttig information som hjälper till på vägen och fungerar som en varning. De måste beaktas för att planera och reflektera över de bästa vägarna.

Lyckan finns här och nu, för alla varelser och på alla platser. Det som leder till att vi får den är att anpassa vardagen till syftet. Så hur lever vi ett liv med syfte varje dag?

  1. Ha tydliga principer: lista tre uppenbart positiva och konstruktiva principer för världen (kärlek, medkänsla, förlåtelse, vänlighet, generositet, avståndstagande, harmoni, fred, tacksamhet eller andra principer som är meningsfulla). Om de principer du har valt inte längre är meningsfulla eller inte verkar fungera, byt ut dem mot andra som är mer meningsfulla i det ögonblicket. Principerna är följandeDet viktigaste är att anpassa dig mer och mer till dem och aldrig ge upp dem. Fortsätt att gå framåt oavsett vad som händer!
  2. Dina principer är också ditt syfte: om du blir mer och mer din princip, är ditt syfte redan på gång. Du måste använda dina talanger på ett sätt som översätter dem till den verkliga världen, till vardagen, genom handlingar, ord och framför allt tankar. Negativa tankar kommer att komma och det spelar ingen roll hur många gånger de kommer, så länge du väljer att anpassa dig själv till dem.Det spelar ingen roll hur många gånger du lämnar centrumet, det viktiga är hur många gånger du kommer tillbaka till det!
  3. Ditt syfte är det enda som betyder något: resultat och vinster är sekundära, det viktiga är att låta lyckan flöda i varje ögonblick, att vara den du är i varje ögonblick. Om du är dig själv kommer det att bidra till världen på något sätt, och inspirera andra. Att vara dig själv är det bästa du kan göra för dig själv och världen!

Det är värt att påpeka att det är okej att ha kortsiktiga personliga prestationer. Nöjen som att äta gott och gå ut med vänner är hälsosamma, men om de prioriteras framför syftet för länge kan de orsaka frustration.

Förutom dessa topptips kan du ladda ner den kostnadsfria guiden för självutmaning för att lära dig mer om verktyg och resurser som kompletterar och uppmuntrar dig att sträva efter ditt större syfte.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.