Kom i form med slackline

Douglas Harris 11-08-2023
Douglas Harris

Slackline har blivit en feber och har invaderat stränder över hela landet. Sporten, som vanligtvis utövas utomhus, arbetar med balans och motorisk koordination. Det roliga med utövandet är att försöka balansera på ett band som är spänt mellan två fasta punkter. Enligt chefen för Slack Brasil, Diogo Barboza, kräver aktiviteten en god dos mod och hjälper till att harmonisera kropp och själ.

"Balans är nyckeln till slapphet. För att hålla kroppen centrerad och upprätt på bandet krävs koncentration för att hålla tankarna fria från problem. På så sätt bidrar sporten till att minska stressen, samt att den tränar de psykomotoriska och muskulära delarna, vilket kräver ansträngning främst i mage, ben och armar", förklarar han.

Slackline, som också kallas tightrope walking, utövas vanligtvis två timmar om dagen och kan hjälpa till att förbränna kalorier och därmed eliminera extrakilon. Fördelarna är så många att många sjukgymnaster redan rekommenderar sporten som ett sätt att stärka musklerna och förebygga skador.Du kan göra hopp och snurrar på bandet, vilket fungerar som aerobisk aktivitet. Det är ett bra sätt att hålla sig i form", säger specialisten.

De band som används för slacking är tillverkade av nylon, ca 1 cm breda och spänns ut på 7-12 meters avstånd. Materialet är vanligtvis 30 cm till 1 meter från marken.för att fästa banden, till exempel träd och stolpar", förklarar Diogo.

Slackline för alla

Enligt specialisten har sporten inga kontraindikationer och utövas till och med av synskadade och personer med Downs syndrom, till exempel. Tanken är att dessa personer ska förlora sin rädsla och få mer självförtroende, förutom att de utvecklar muskler och får fysisk styrka. När det gäller barn är det intressant att de har en vuxen medföljare när de tränar.

Även om slackline har blivit känd på brasiliansk sand har sporten fem andra former:

  1. Trickline: Adepter använder mer statiska positioner på bandet, det finns inga akrobatiska hopp.
  2. Jumpline: Bandet som används i denna modalitet är 3 cm brett och mycket elastiskt. Tanken är att det ska driva utövaren uppåt, vilket gör det lättare att utföra hopp och snurrar. Eftersom det tillåter en rad rörelser är jumpline den mest lämpade för att förbränna kalorier.
  3. Waterline: Denna modalitet tränas med ett band över en vattenmiljö, till exempel havet eller en simbassäng. Det är ett roligt och säkert sätt att träna de mest vågade jumpline-manövrerna: "När stuntet går snett faller personen i vattnet och skadar sig inte", förklarar specialisten.
  4. Longline: Denna modalitet liknar slackline, men utövas med ett längre band, cirka 20 m. I denna övning tränar adepterna inte bara musklerna i mage, ben och armar, utan utvecklar även styrka i ryggen när de balanserar.
  5. Highline: anses vara den svåraste och mest radikala modaliteten och utövas på över 5 meters höjd. De mest radikala adepterna har redan gått 147 meter högt. Det är värt att komma ihåg att utövare använder säkerhetsutrustning i denna teknik: "Människor är kopplade till ett säkerhetsrep om de förlorar balansen på bandet, som generellt sett är bredare och klarar av en större vikt", säger han.

Lite historia

Sporten anlände till Brasilien 1995 genom utländska klättrare. Men det var först mellan 2003 och 2004 som sporten började få nya utövare i landet, efter att en utövare gjorde den första highlinen i Pedra da Gávea i Rio de Janeiro. Denna stad är den mest populära staden för utövandet av sporten, eftersom den har ett stort utbud av utomhusområden. Förutom RJ kan aktiviteten också varaTrots det stora antalet anhängare i dessa stora centra är det redan möjligt att hitta sporten i nästan varje delstat i landet", säger specialisten.

Fortsätta att reflektera över temat

Träningstid: Slackline - kropp och sinne

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.