Kontraindikationer för eteriska oljor kräver uppmärksamhet

Douglas Harris 03-06-2023
Douglas Harris

Marknaden för aromaterapi och aromatologi i Brasilien får allt fler utmärkta märken av eteriska oljor och välrenommerade företag. Tillväxten av små producenter hjälper oss att få kvalitetsoljor med ekologisk certifiering och god proveniens.

Min avsikt här är inte att tala om det ena eller andra specifika märket eller att nämna bättre eller sämre företag, utan att varna för riskerna och missbruket av eteriska oljor, särskilt när vi talar om barn, äldre, gravida kvinnor och personer med hälsorestriktioner.

Det är mycket viktigt att du vet vilket märke du använder och att du alltid ber om hjälp av en aromaterapeut som du litar på, eftersom han eller hon är den mest lämpade yrkesutövaren för att informera dig om korrekt användning av eteriska oljor.

Akta dig för kontraindikationer för eteriska oljor

Användningen av eteriska oljor kräver försiktighet och uppmärksamhet, så undersök alltid utbildningen hos dem som rekommenderar produkterna till dig. Det finns mycket information om aromaterapi på internet och sociala nätverk som inte är korrekt och som i stället för att hjälpa kan skada dig och din familj om den används på fel sätt.

Visste du att det finns kontraindikationer för eteriska oljor? Varje person är unik och aromaterapeuten förstår genom anamnesen varje persons besvär och problem och kan göra en personlig och bestämd behandling som visar på synergieffekter av eteriska oljor och deras korrekta och säkra användning.

Det som kan vara bra för en person kan vara mycket skadligt för en annan person, eftersom vi är individuella och unika varelser och aromaterapi, som är en integrativ och kompletterande terapi, föreslår att man behandlar människan på ett holistiskt sätt, genom att se till helheten.

Aromaterapi och eteriska oljor: hur man väljer

För att hjälpa dig att välja oljor och proffs har jag förberett 10 tips:

1 - Få information

När du läser information på internet eller i sociala nätverk ska du alltid kontrollera företagets eller yrkesutövarens ursprung. Sök efter information för att kontrollera om de är seriösa.

2 - Att välja en yrkesman

Välj en bra aromaterapeut som kan hjälpa dig. Du kan be en vän eller en betrodd terapeut att rekommendera dig. Ett annat alternativ är att leta efter en yrkesutövare som är ackrediterad av föreningar som Abraroma, Aromaflora eller Ibra (Brasilianska institutet för aromatologi), som har kvalificerade aromaterapeuter.

3 - De använda oljornas ursprung

Fråga alltid den professionella om ursprunget till de oljor han använder. Är de 100 % rena? Känner han väl till det oljebolag han använder? Har han kromatografiska rapporter, vilket är information som visar analysen och den kemiska sammansättningen av varje eterisk olja och som intygar produkternas renhet? Denna information bör finnas på företagets webbplats på ett klart och tydligt sätt. Några märkenskicka dessa rapporter via e-post på begäran.

4 - Kontrollera behållarna

Om din aromaterapeut rekommenderar eteriska oljor från apotek eller hälsokostbutiker är det viktigt att du undersöker märkena och kontrollerar att de säljs i bärnstensfärgade flaskor.

5 - När du köper en eterisk olja ska du kontrollera att tillverkaren informerar dig på etiketten:

 • Vanligt namn och vetenskapligt namn;
 • Produktens ursprungsland;
 • Del av växten som används vid extraktionen;
 • Utgångsdatum;
 • Specifikation av kemotyp eller innehåll av aktiv substans;
 • Extraktionsmetod.

6 - Hur man använder eteriska oljor

Eteriska oljor är mycket koncentrerade och utvinns från växter, och därför är det viktigt att vara försiktig och uppmärksam när man använder dem.

 • Extern användning: applicering på huden

Du kan använda oljor i bärande baser som geler, krämer, massageoljor, fotsköljning eller badsalt. För att kunna njuta av den terapeutiska effekten av den eteriska oljan måste dessa baser vara av naturligt vegetabiliskt ursprung och fria från skadliga kemikalier.

 • Extern användning: genom lukt

Du kan också använda den genom elektriska diffusorer, luftfräschare av gott ursprung eller till och med i halsband eller aromatiska diffusorer. Aromaterapeuten kan också visa hur man använder den på rätt och säkert sätt.

 • Internt bruk: intag

Den terapeut som anger att eteriska oljor ska intas måste vara kvalificerad, ha utbildning inom aromaterapi eller vara en hälso- och sjukvårdspersonal. Här i Brasilien är det vanligast att ange oljor för extern användning. Intern användning på ett felaktigt sätt kan orsaka biverkningar och förgiftning.

7 - Akta dig för syntetiska essenser

Trots den behagliga doften har de ingen terapeutisk effekt, utan bara en behaglig lukt.

8 - Akta dig för oljor som innehåller citrusfrukter

Vissa eteriska oljor är ljuskänsliga och kan bränna huden när de utsätts för solen. Var ännu försiktigare med oljor som innehåller citrusfrukter som apelsin, citron och bergamott. Undvik att använda dessa oljor om du kommer i kontakt med solljus.

9 - Professionellt ackompanjemang

De som har en försvagad hälsa eller lider av någon sjukdom behöver noggrannare övervakning och fördubblad vård. Det är alltid bäst att få denna vård av en hälsovårdare och en aromaterapeut.

10 - Lär dig mer om kontraindikationer för eteriska oljor

Det är viktigt att du pratar med din aromaterapeut om kontraindikationer för varje eterisk olja, särskilt när det gäller gravida kvinnor, spädbarn, barn och äldre.

Kontraindikationer för eteriska oljor: några tips

Detta är några av de mer kända oljorna som har kontraindikationer, men det betyder inte att de är de enda. Det finns över 300 eteriska oljor på marknaden. Det skulle vara opraktiskt att räkna upp dem alla och deras kontraindikationer.

 • Rosmarin: Får inte användas av personer med högt blodtryck eftersom det höjer blodtrycket. Undvik användning hos personer med epilepsi, gravida kvinnor, spädbarn och barn.
 • Kanel: bör inte användas under graviditet, till barn, spädbarn och hypertonipatienter. Undvik att applicera på känslig hud eftersom den kan orsaka brännskador och kontaktdermatit. Om du vill använda eterisk olja av kanel i massage, använd alltid en låg dosering, t.ex. 0,5 %, med hänsyn till kontraindikationerna, och helst med hjälp av en aromaterapeut.
 • Ylang Ylang: är hypotensiv och sänker blodtrycket. I hög koncentration kan det orsaka huvudvärk och obehag.
 • Citrongräs: bör inte användas av personer med glaukom och prostatahyperplasi, det är också hypotensivt.
 • Citrusfrukter i allmänhet: är ljuskänsliga och bränner huden om de utsätts för solen efter användning.
 • Oljor som innehåller kamfer i dess kemiska sammansättning bör undvikas när den används tillsammans med homeopati. Rådgör alltid med en aromaterapeut.

Kom ihåg: Om du är osäker, rådfråga alltid en aromaterapeut! Det är alltid bäst att ha rätt information och indikationer om användningen av eteriska oljor och aromaterapi.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.