Lera: upptäck 6 typer av behandling

Douglas Harris 11-09-2023
Douglas Harris

När folk frågar mig: "Vad är lera bra för?" brukar jag svara: "Jag undersöker vad den inte är bra för".

Lera är trots att den är ganska enkel mycket rik och kan användas i omslag och kalla eller varma masker, internt eller externt på kroppen.

Lerterapi är en naturlig teknik som fungerar som en mammas hand: den lindrar och behandlar många obalanser, till exempel smärta och ärrbildning i allmänhet, bruxism, förstoppning och estetiska problem, bland annat.

I vissa fall är lera dessutom ett utmärkt alternativ till syntetiska medel, som alltid har kontraindikationer och som blir kvar i våra kroppar eller i naturen, ofta på grund av att de inte är biologiskt nedbrytbara.

Men det är värt att understryka att behandlingen är kompletterande och inte ersätter medicinsk utvärdering. Prata alltid med din läkare innan du börjar med en alternativ behandling.

Vad är lera?

Lera är en granulat som har upphört att vara sten, det är mikropartiklar av den. Därför kan den återgå till sitt ursprungliga tillstånd i avsaknad av vatten (uttorkning), eller genom att drabbas av geologisk kompaktering, och så vidare.

Ett märkligt faktum är att stenar ger upphov till halvädelstenar och ädelstenar, vilket är anledningen till att leror har så stor likhet med dessa stenars funktion, när det gäller energirengöring och samtidigt energigivande.

En lervälling har inte bara ett fysiskt syfte, utan verkar även på mer subtila nivåer.

Vissa fall av lerbearbetning

Jag hörde en gång från en barnmorska att hon använde lerbehandling för att störa fostrets position i livmodern.

Ett annat intressant fall var en psykolog som vi känner: hennes ettåriga dotter hade reflux och hon hade försökt allt för att lösa problemet, som störde hennes ätande, sömn och humör.

Kvinnor i hennes familj rekommenderade lera i behandlingen och hon började lägga ett lila leraomslag på barnets buk varje dag i ungefär en timme, strax efter att flickan hade somnat.

Efter ett tag var refluxen helt botad. Mamman kommenterade att flickan började sova och äta bra, hon var ett lyckligt barn igen.

Lera kan också användas vid bruxism och till och med vid cancer, som en kompletterande behandling. Det finns också fall där lera används hos husdjur för att lindra smärta, gastrointestinala störningar och allergier.

Leror kan ha olika färger

Lerans struktur liknar smörgåsar som i sina lager innehåller spårämnen (även kallade mikromineraler). Detta ämne finns i oss levande varelser, men i låga koncentrationer.

Spårämnen är viktiga för bildandet av vitala enzymer som ansvarar för specifika biokemiska processer som matsmältning, tillväxt och läkning.

Varje typ av lera innehåller olika mängder av specifika spårämnen, bland annat titan, magnesium, koppar, zink, aluminium, kalcium, kalium, nickel, mangan och litium.

Nedan följer en kort lista över några av de spårämnen som finns i lera och deras funktioner:

  • Koppar: neutraliserar fria radikaler, upprätthåller hudens försvarssystem och bidrar till bildandet av kollagen och elastin, som är ansvariga för hudens stöd.

Det främjar absorptionen av järn, som är viktigt för röda blodkroppar, bindväv, nervfibrer och hudpigmentering.

  • Selen: Det bidrar också till energiproduktionen och är en kraftfull antioxidant.
  • Silikon: bidrar till bildandet av kollagen och elastin.
  • Zink: minskar fina linjer genom att normalisera hudytan.

Det är också verksamt vid sårläkning, immunreaktioner och DNA-syntes, vilket är viktigt för att främja tillväxt och fortplantningsförmåga.

  • Magnesium: verkar i samverkan med zink för att ge energi och tonus åt huden.
  • Mangan: deltar i kollagenmetabolismen och neutraliserar fria radikaler.
  • Järn: Ökar blodcirkulationen, stimulerar hemoglobinproduktionen, transporterar och lagrar syre. Komponent i enzymer, produktion av ben och senor.

Kombinationen av vissa spårämnen ger upphov till olika färger på leran, som därför har olika funktioner.

Det är värt att understryka att äkta färgad lera är det på grund av deras sammansättning.

Men, Produkter av dålig kvalitet kan färgas. med användning av färgämnen, vilket försämrar formuleringens kvalitet.

Med tid och erfarenhet kan man med hjälp av textur, granulometri och resultat avgöra om leran är av gott ursprung.

Men tills detta sker är det bästa att fråga företaget som förpackar produkten hur leran utvinns och hur den dekontamineras. Leran som dekontamineras med gammastrålar har en minskad terapeutisk effekt. Undvik dem.

Betydelsen av de olika lerfärgerna

Varning: Använd inte metallredskap när du förbereder blandningarna. På så sätt bevarar du lerans egenskaper.

Vit

Det är den mest neutrala leran, bakteriedödande, smärtstillande och läkande.

Eftersom dess PH-värde ligger mycket nära hudens, ljusar den upp och hjälper till att avlägsna överflödig olja från detta kroppsorgan utan att torka ut det.

Den högsta koncentrationen är av aluminium och magnesium. Det finns inga begränsningar.

Användningsformer: Blanda den vita lermasken med lite mineralvatten så att den blir pastös och homogen. Applicera ett halvcentimeter tjockt lager på ren hud i cirka 15 minuter, två gånger i veckan. Skölj av med rikligt med vatten.

Svart

Den har den högsta koncentrationen av organiskt material, vilket förklarar dess plasticitet och den olja som förekommer på ytan.

Liksom vit lera är den en joker för olika behandlingar, t.ex. sömnlöshet och bruxism, och har inga kontraindikationer för extern användning.

Den har också antistress- och antiinflammatoriska egenskaper.

Användningsformer: Blanda den avslappnande svarta lermasken med lavendelblomsvatten så att den blir pastös och homogen.

Applicera ett halvt tum tjockt lager på huden cirka 15 minuter före sängen för att förebygga bruxism eller sömnlöshet. Skölj med mycket vatten.

Röd

Denna lera är rik på järnoxid, koppar och kisel.

Den är den mest kraftfulla när det gäller spänningsverkan: när masken appliceras har den en lyftande effekt och förhindrar hudens åldrande.

Eftersom den sätter fart på ämnesomsättningen och stimulerar den lokala cirkulationen är det vanligt att det uppstår röda svullnader på huden när man tar bort masken eller plåstret.

I motsats till vad många tror är detta inte ett resultat av en allergi, utan av att hudens mikrocirkulation har aktiverats. I vilket fall som helst är det inte lämpligt att använda den för känslig hud.

Användningsformer: Blanda den röda leran med naturlig druvjuice, så att den blir pastös och homogen.

Applicera ett halvt tum tjockt lager på huden i cirka 15 minuter en eller två gånger i veckan för att minska rynkorna och förbättra strålglansen, eller som en behandling mot slapphet. Skölj av med mycket vatten.

Rosa

Det är en blandning av röd och rosa lera, vilket gör att den kombinerar båda leraformernas egenskaper.

Den är idealisk för att behandla känslig hud och förebygga åldrande utan att vara lika stimulerande som röd lera.

Användningsformer: Blanda den vitaliserande rosa lermasken med hibiskuste så att den blir pastös och homogen. Applicera ett halvcentimeter tjockt lager på huden varje vecka i cirka 15 minuter för att bibehålla en glansfull hy.

Lila

Den är rik på magnesium och verkar på kollagensyntesen och förbättrar tonus, textur och fasthet, och vitaliserar trött hud.

Den är potent och är den mest lämpliga leran för känslig hud, eftersom den lugnar denna region även när den lider av en allergisk effekt av en annan produkt eller ingrediens.

Användningsformer: Blanda den lugnande lila lermasken med mineralvatten så att den blir pastös och homogen.

Applicera ett halvcentimeter tjockt lager på den irriterade platsen. Om det är ett utslag, applicera blandningen endast runtomkring det.

Låt verka i 15 minuter och ta bort masken försiktigt, återfukta den med en borste med vatten för att underlätta avlägsnandet med spateln.

Golden

Den är rik på koppar och kisel och har en omedelbar spänningseffekt, eftersom spårämnena i denna produkt verkar på kollagenet, vilket gör huden ljusare och ljusare.

Användningsformer: Blanda den gyllene leran för efterbehandling med kamomillte, så att den blir pastös och homogen.

Applicera ett halvt tum tjockt lager på huden i cirka 15 minuter. Använd två gånger i veckan för behandling eller en gång i veckan för underhåll.

Så nu är det dags att sätta händerna på leran och uppleva alla underverk som den kan göra för dig.

Ta reda på mer

Om du vill konsumera alla typer av hygien- och skönhetsprodukter på ett mer medvetet sätt kan du ta del av denna "Healthy Cosmetics Consumption Guide for People and Planet".

Här kan du se en rolig video där Flora Maria, 8 år, intervjuar sin mamma, argiloterapeuten Vanessa Suany.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.