Meditation mot ångest: fördelar och hur man gör det

Douglas Harris 02-06-2023
Douglas Harris

A meditation mot ångest är en nödvändig vana. Ångest är ett ont i vårt moderna samhälle. Vi befinner oss alltid i en tid och ett rum som inte är nu. Vi föreställer oss, planerar, bygger upp arkitekturer och försöker till och med gissa oss till framtiden med ångest, men på dessa sätt blir saker och ting inte alltid som vi förväntar oss.

De flesta av oss har glömt att framtiden bara beror på hur vi lever vår samtid.

Vi lägger inte ens märke till de möjligheter som dyker upp, genom ren distraktion eller brist på närvaro. Det är därför som utövandet av meditation mot ångest Är du villig att prova? Här är varför du bör följa med.

Hur ångest uppstår

Ordet ångest kommer från den grekiska termen anshein Om det har denna innebörd, hur kan det då vara bra för oss att upprätthålla detta beteende?

Se över dina tankar, handlingar och klagomål. Vårt hektiska liv gör att vi är mycket måna om resultat, särskilt när det gäller arbete.

Tänk om jag berättade för dig att detta är en fälla som du har gillrat av ditt okontrollerade sinne och som stöds av de krav som den industriella revolutionen har gett oss?

Jag ser många människor som, trots att de är villiga att ändra sitt mönster, fortfarande kämpar med ett ego som är motståndare till beteendeförändringar. Sträva efter att kontrollera ditt sinne. Det är inte lätt, men det är absolut möjligt.

Verkligheten är det enda som existerar, på ett mycket objektivt sätt. Subjektiva tankar återspeglar våra vanor. Och det är i det här ögonblicket av nuet som du bör investera i att stanna kvar. Om du är uppmärksam i det här rummet och den här tiden kommer du naturligtvis att vara fri från känslomässig påverkan från det redan kända.

Vi slösar en stor del av våra liv på att tänka på hur det kommer att bli, hur vi vill att det ska bli, vad den andra personen kommer att tycka... rena gissningslekar.

Att leva och tänka på framtiden är det säkra sätt som vårt omedvetna har hittat för att försöka hålla sig under illusorisk kontroll, och därför orsakar det oss ångest.

Hur meditation fungerar mot ångest

Meditation - eller att helt enkelt försöka vara mer uppmärksam på sina tankar - kan ge oss många fördelar när det gäller ångest. Genom att inse vilka tankar och känslor som genereras har vi en verklig möjlighet att förändra vår verklighet.

Vi kan bara välja vad vi lever med vårt medvetande aktiverat. Praktiskt exempel:

 • Om jag har ett problem att lösa och inser att situationen har aktiverat min övertygelse att jag inte är värd att ha frid och glädje.
 • Genom att jag har tränats i meditation inser jag den välbekanta fällan och väljer att tänka rätt.
 • Jag förtjänar det och jag väljer att situationen ska vara annorlunda nu.
 • På så sätt främjar jag en behaglig känsla och blir mer balanserad så att jag kan lösa allting med urskiljning.

Och det är framför allt i detta avseende som meditationen kommer in: den är den som jag kan räkna med i de ögonblick då mitt nervsystem triggas när jag har en utmaning i livet.

Fördelar med meditation mot ångest

Meditation främjar gradvis ett välbefinnande i vårt sinne, vilket i slutändan utsträcker sig till det centrala nervsystemet och därmed till hela kroppen.

Genom att träna på att tysta eller observera ögonblicket i nuet lindras rädsla och ångest och ersätts av balans, trygghet och insikt.

Med andra ord har denna metod många fördelar för ängsliga människor, till exempel:

 • Minimerar överdriven oro
 • Eliminerar rädsla och till och med panik
 • Avlägsnar känslan av förestående tragedier och dramer.
 • Förbättrar kontrollen av korrekt och lugn andning
 • Förbättrar sömnkvaliteten
 • Ger ökad koncentration, undviker oönskade tankar och ett förvirrat och accelererande sinne.
 • Ger mer lugn och balans i beteendet i allmänhet.

Guidad meditation mot ångest och avslappning kommer att frigöra fördelar, och det ena drar på det andra och gör oss till bättre och mer balanserade människor på alla sätt.

Hur man övar meditation mot ångest

Om du anser att du är en ängslig person kan du försöka ändra på det. Jag föreslår en guidad meditationsövning mot ångest som är ganska enkel men som bör göras några gånger varje dag under minst 21 dagar i följd.

Om du vill börja nu kan du följa detta steg för steg.

 1. Stanna upp allt och lägg märke till hur din kropp ser ut just nu, från topp till tå. Vad tittar du på? Utvidga din blick till hela omgivningen.
 2. När du verkligen har sett allt utan att uppehålla dig vid något, låt dig lyssna på ljuden runt omkring dig. Håll dig till dessa uppgifter i en minut. Hur kändes det att vara i nuet? Det kan vara svårt i början, men det är värt att bli bättre på det. Vårt sinne har "vana" att inte vara fokuserat på det exakta ögonblick vi lever i. Glöm inte att vana förvärvas. Vi förlorar energi och lugn, vi dömer allting.Till och med föremålen ger vi begrepp och betydelser som bygger på minnen från det förflutna.
 3. Observera dina tankar och förstå hur vår övning fungerar. Det viktiga är att bara observera utan betydelser, begrepp och bedömningar. Aktivera bara dina sinnen. Att vara närvarande innebär att vara helt fokuserad på det som händer nu och att det pladdrande sinnet inte har något utrymme på denna plats. Vi vinner mycket tid om vi koncentrerar oss på en enda uppgift, även om det är att göra ingenting, ellerdet vill säga meditera.
 4. Om du alltid fokuserar på dina uppgifter i nuet har du möjlighet att uppleva en känsla av trygghet, inre frid och tillfredsställelse.All ångest och stress kommer med tiden att försvinna helt och hållet.

Mitt förslag är att du under minst 21 dagar försöker skapa en vana att stanna så länge som möjligt i det nuvarande ögonblicket. När det blir en vana blir det lättare. För att meditera är det bara att observera det nuvarande ögonblicket.

Nuet är det enda som existerar, resten är minnen och fantasi.

Lyssna på en guidad meditation mot ångest

Gör den här guidade meditationen mot ångest och avslappning. Under övningen fokuserar du på att hålla utandningen längre än inandningen, andas alltid in vid en tid som är behaglig för dig och andas ut nästan dubbelt så lång tid.

Försök också att skicka luften in i diafragman för att få en djup andning. Slappna av och njut av den här guidade meditationen:

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.