Shamanism: vad är det, ursprung, shamanska ritualer och allt du alltid velat veta?

Douglas Harris 03-09-2023
Douglas Harris

Begreppet Shamanism som skapades av antropologer, är en uppsättning föråldrade metoder där naturen, djur, växter, stenar, universum och planeten ses som heliga, gudomlighet eller ljusandar.

Det är samma kultur av att hedra förfädernas kunskap som finns bland eskimåerna, bland indianerna i Nord-, Central- och Sydamerika samt i Oceanien, Australien och Asien.

Schamanismen tillhör inte bara ett visst folk eller en viss kultur, eftersom den är en följd av det mänskliga medvetandets uppvaknande, oberoende av plats eller kultur.

För närvarande kan vi säga att schamanismen är uppdelad i två skolor: den traditionell schamanism som följer de inhemska traditionerna på varje plats, och den neo-shamanism som anpassar terapeutiska metoder från olika linjer, från förfäder och ursprungsbefolkningen i olika länder, till en urban verklighet.

Vad är schamanismens ursprung?

Det finns spår av schamanism i alla religioner, eftersom dessa metoder uppstod under den paleolitiska perioden och utvecklades i takt med människans förmåga att förstå.

Schamanska metoder växer dock till följd av behovet av att balansera individens intressen i tekniken, utan att för den skull glömma bort kopplingen till och omsorgen om naturen.

På detta sätt, shamanismen återuppstår som ett sätt att harmonisera relationerna med det gudomliga, med naturen, med universum. .

Det är viktigt att notera att shamanism är inte en religion Det är en uppsättning mycket gamla ritualer, såsom danser och sånger, samt användning av psykoaktiva ämnen som finns i örter och ord som används för att frammana allierade andar.

Olika folk från olika delar av planeten sökte en andlig förbindelse i naturens element, vilket är anledningen till att vi inte har något exakt ursprung och plats för shamanismens uppkomst.

Schamanska ritualer: vad är de?

Den shamanska ritualen förutsätter att det finns en ledare med en större andlig koppling, som kallas för shaman En person som uppvisar ett expanderat medvetandetillstånd och därmed uppvisar krafter som han eller hon normalt sett inte har, till exempel kommunikation med andar med hjälp av de instrument som används i dessa ritualer.

Schamanska ritualer

Shamanska ritualer använder därför kraften hos stenar, växter och djur och framkallar energier som kommer från förfäderna för att åstadkomma helande, känslomässiga omvandlingar och tillväxt i människors liv.

För detta används maktinstrument som cirklar, totem, danser, meditationer osv.

När människor utför ceremonier och ritualer, i grupp eller individuellt, skapas ett heligt utrymme för energipassage, vilket gör att deras hjärtan öppnas och expanderar.

Här är några shamanska ritualer som hjälper till med inre helande, eftersom de renar vårt vibrationsfält och balanserar vår aura och våra chakran.

Shaman x shaman: likheter och skillnader

Statusen som shaman får män eller kvinnor som i allmänhet har gått igenom en period av smärta och lidande, antingen på grund av sjukdom eller personlig kris. Det visar alltså på en kallelse eller en gåva.

Denna person känner sig kallad av andlighet och genomgår en lång förberedelse där han lär sig om helande genom naturens element och andra medicinska metoder.

Shamanen förstår också vilka metoder som krävs för att nå trancetillstånd och hur man försvarar sig mot all energi som anses vara negativ.

I den brasilianska ursprungskulturen, shamanen utför sin uppgift som shaman. Shamanen har en djup kunskap om människans väsen, både i dess psykiska och känslomässiga aspekter och i dess fysiska och andliga aspekter.

I Brasilien finns det en tradition som kallas shamanism Helande tekniker och andlig kommunikation förekommer också i dessa ritualer.

Kristaller i shamanismen

Vi vet att vetenskapen bevisar att kristaller är de bästa ledarna, mottagarna och förstärkarna av energi, vilket är anledningen till att de används för helande, meditation och för att ge energi till miljöer och människor. Lär dig här hur du kan använda kristaller dagligen.

Kristaller i shamanismen

Både kristaller och andra mineraler används inom shamanismen, eftersom de är naturliga sätt att hjälpa till med andlig tillväxt och föra in positiv energi till platser och människor.

Det är därför oerhört viktigt att hjärtat och intuitionen alltid är närvarande när man arbetar med kristaller.

Den enkla betraktelsen av en Kvartskristall eller av en gammal sten överför redan energi till oss och tar oss till andra dimensioner av perception. På så sätt kan vi tränga in i vår inre värld med större klarhet och djup. Den enda regeln för att en kristall ska fungera perfekt är vår tydliga avsikt.

Kraftdjur i schamanismen

Inom shamanismen finns det olika former av kontakt med det andliga planet, till exempel genom att ansluta sig till den kraftdjur eller andedjur, som är en representation av en andeguide. .

Kraftdjuren visar sig för att bekräfta det du upplever eller för att varna för nödvändiga förändringar som vi måste göra i våra liv.

Man tror att du inte väljer djuret, utan att det väljer dig! Läs mer här om hur viktigt det är att upptäcka ditt kraftdjur.

Enligt shamanismen finns djuret där för att ge vägledning till personen, i form av råd, skydd, rening, kraft eller visdom.

Närhelst du känner att du behöver utveckla någon kvalitet, talang, dygd eller kraft hos dig själv kan du kalla på dessa väktare beroende på vad du behöver för tillfället.

Om du vill kan du göra testet här och ta reda på vilken Power Animal-anda du behöver just nu!

Möt några av shamanismens kraftdjur:

 • Orm: Han har en imponerande känslighet, förutom att han har sin kropp nästan helt i kontakt med jorden hela tiden. Han har förmågan att förvandla sig (att byta hud), att sikta rätt på målet, att hantera sitt gift och att sätta gränser.
 • Lobo: Vargen har ett starkt förhållande till kollektivet, till sin flock, men samtidigt har den en solitär aspekt, som skriker mot månen (känslorna, det feminina, de andra dimensionerna), från vilken den lär sig att dela med sig till gruppen.
 • Häst: styrka och arbetsförmåga, snabbhet, virilitet och lojalitet.
 • Uggla: djupet, det dolda, det omedvetna. Ugglan är också relaterad till läraren, den dolda kunskapen och visdomen.
 • Delfin: Den har kraften och magin att kanalisera vad den andra känner, den ger glädje, intelligens, balans, förmågan att dyka in i det inre och föra ut innehållet på ett lätt sätt.
 • Leo: symboliserar solen, ljusets expansion, styrka, skönhet, makt, rättvisa och ledarskap.
 • Fjäril: symboliserar förvandling, skönhet, lätthet, radikal förändring i livet, fullt uttryck för potential, skönhet och magi.
 • Örn: är den stora budbäraren, hon informerar oss om vad som kommer på vägen, för hon har synens gåva och förbereder oss för det som ska komma.

Kraftverk

Växter är en del av livets väv och har alltid hjälpt mänskligheten på otaliga sätt, från mat till medicin. Vissa växter bidrar till att balansera miljön och oss själva, andra har helande egenskaper.

Kraftverk

Du kan få tillgång till växternas energetiska egenskaper genom att använda teer, bad, ångning, rökning eller till och med genom att ansluta dig direkt till växten.

När det gäller kraftverk även kallade mästarväxter, används i vissa shamanska ceremonier.

När de används med vägledning fungerar de som instrument för att utvidga medvetandet, eftersom vi kan få tillgång till innehåll som tidigare var omedvetet eller till och med interagera med den andliga dimensionen.

Kraftverk är bra verktyg i sökandet efter självkännedom och koppling till andlighet. .

Alla växter som används inom shamanismen har en medicinsk funktion och betraktas som heliga. För shamanismen är faktiskt alla former av liv heliga och måste hedras.

De mest kända kraftverken som används inom schamanismen är:

 • Tobak, så länge den är utan kemiska tillsatser, inklusive cigarettberoende, accepteras inte.
 • Chacrona och Jagube, som ingår i Ayahuasca
 • Peyote, som är en kaktus med ursprung i Centralamerika.
 • Wachuma eller San Pedro, en kaktus som är infödd i Anderna och används för helande och visioner, liksom Ayahuasca och Peyote.
 • Jurema, även känd som Jurema-preta som tillverkas av roten från detta träd, används traditionellt för medicinska ändamål och vid religiösa ceremonier.

Schamansk tarot

Shamanic Therapeutic Tarot förenar andan av Traditionell tarot och de infödda folkens visdom.

I många generationer av amerikanska stammar har shamaner använt den shamanska taroten i medicinhjulet för att ge helande i fyra avseenden: andliga, känslomässiga, mentala och fysiska .

Den omfattar alla dessa dimensioner av vårt väsen och får oss att se saker och ting från en djupare vinkel. Den är ett verktyg som fungerar som en guide och ger klarhet om vilka vägar vi ska följa.

Den shamanska taroten hjälper oss att uppfatta vårt eget jag i varje situation och avslöjar hur vi kan hantera problem på ett lättare och mer harmoniskt sätt.

Shamanisk reiki

Shamanic Reiki anses vara en komplett terapi eftersom den kombinerar Reikis gudomliga energi (maskulin energi) med jordens energi (feminin energi).

Samt Traditionell Reiki (läs mer om det här) Energin sänds genom att en terapeut lägger händerna på honom eller henne, som bara är en kanal där kärleken kan flöda.

Den reikiska energin verkar på den fysiska, mentala, emotionella och andliga kroppen, främjar välbefinnande, avslappning, balanserar chakrana och frigör problem från dessa plan.

Shamanic Reiki arbetar med energin från växter, djur, stenar och all subtil natur. Efter den energetiska tillämpningen presenteras symbolerna från det subtila fältet för patienten, vilket gör att hans inre syn kan utvidgas.

Förstå här hur den Shamanic Reiki kan användas för hälsa hjälper till att bekämpa sjukdomar.

Fördelar med shamanisk reiki.

 • Djup avslappning
 • Minskning av stress och ångest
 • Smärtlindring
 • Balansering av chakrana
 • Förstärkning av immuniteten
 • Mental klarhet och beslutsfattande
 • Harmonisering i allmänhet
 • Frigörande av toxiner

Det shamanska universumet är fullt av djupgående symbolik som syftar till att harmonisera och berika våra liv.

Vad sägs om att omsätta några av dessa läror i praktiken?

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.