Stranger Things och psykisk hälsa: vad karaktärerna har att lära oss

Douglas Harris 03-07-2023
Douglas Harris

Erkänn: ibland känns livet inte som om det är i den upp och nervända värld som visas i Stranger Things Om du inte har tittat på Netflix-serien än, varnar jag dig för att den här texten innehåller spoilers, främst från den fjärde säsongen. Men mer än att prata om det (nåja), kommer jag med en varning: Stranger Things tar upp viktiga frågor om psykisk hälsa.

Jag vet inte om det var oavsiktligt, men Dustins keps säger allt: " Tänkta kepsar "Den senaste säsongen gav oss en mer medveten skurk som vet vad han gör för att mentalt plåga sina offer.

Men han hade inte räknat med Howkins gängets slughet, deras äventyrslystnad och laganda som lyckades lösa om inte hela gåtan, så en viktig del av den för att åtminstone kunna hjälpa sin vän Max.

En häftig sak som serien visar är gruppens styrka. Varje karaktär med olika temperament gör att gruppkemin fungerar bra. Har du någonsin hört talas om de fyra temperamenten? Cholerisk, Sanguine, Melancholisk och Flegmatisk ?

Temperament är en personlig egenskap som är som en krydda som sötar eller gör livet bittert. Förstå vart och ett av de fyra temperamenten och identifiera ditt temperament. Om vi inte vet hur vi ska hantera den mörka sidan av varje temperament kan vi trots allt lida mycket om vi inte vet hur vi ska hantera den.

Hur vet jag vilket temperament jag har?

Vi har alla uttalade temperamentsegenskaper, och under hela livet mognar vi och lär oss att hantera dem.

De mest extroverta temperamenten är cholerisk e blod Och introverta personer är de melankolisk och flegmatisk. Om du behöver hjälp kan du skicka ett e-postmeddelande till mig så skickar jag testet till dig.

Tillbaka till serien Stranger Things Vi har några mycket karakteristiska representanter för temperamenten, medan andra inte är så uppenbara. Kom och se om du känner igen dig!

Cholerisk

Han är ledaren, bossig, driven av utmaningar, som behöver utveckla tålamod. När han vibrerar på sin mörka sida är det han som mobbar. Men när styrkan är med honom kan han vara en fantastisk ledare.

Stranger Things Vi har minst tre karaktärer som passar bra ihop:

 • Eleven/Jane själv - när hon är arg kommer hon fram underifrån!
 • Joyce Byer, Will och Jonathans mor, visar den envisa sidan av detta temperament. Har du någonsin sett en mor som är mer beslutsam att rädda och hjälpa sin son?
 • Och den sista är Jim Hopper, med sitt bossiga sätt.

Blod

Han är den populära, inflytelserika, kommunikativa, han är det riktiga partiriset. Och de söta representanterna i serien är:

 • Dustin Henderson, baby!
 • Steve Harrington, som bokstavligen är den populäraste.

Melankolisk

Djup, reserverad, inåtvänd. Stranger Things vi har:

 • Will Byer, en karaktär som är mycket sluten i sin värld och som nästan föll för farorna i den omvända världen mer än en gång. Det som förmodligen räddade honom under seriens första säsong var musiken.

Flegmatisk

Han är ofta svår att upptäcka, eftersom han ofta är överdrivet försiktig och mycket rädd. Han är den perfekta moderatorn i gruppen, eftersom han lugnt väger in alla sidor av situationen. Han är mycket punktlig med sina observationer och går rakt på sak.

 • Lucas Sinclair skulle passa in här. Mycket rädd i början, när Eleven kom med i klassen. Mega försiktig, han slogs med sina vänner. Men det finns inget bättre än bra argument för att övertyga någon med det här temperamentet.
 • Murray Bauman visar också den mer excentriska sidan av detta temperament och går så långt som till att vara paranoid när det gäller hans nivå av försiktighet och omsorg. När det gäller att gå rakt på sak, minns du hur han gick rakt på de två paren i serien som fortsatte att träffa honom och gjorde det mycket tydligt vad de dolde för sig själva?

Jag lämnar en utmaning: Vad tror du är det dominerande temperamentet hos syskonen Mike och Nancy Wheeler?

När kan temperament skada?

När vi blir för reserverade och inte uttrycker vad som bekymrar oss kan vi hamna i ganska allvarliga problem. Om det inte vore för klassen som hjälpte till kan Max berätta det för dig!

Många människor, särskilt de med ett mer interverst temperament, skadar sig själva eftersom de inte vet hur de ska hantera sin smärta.

Om de insåg att deras karaktäristiska introversion kan användas för att utforska sin inre värld på ett mer produktivt och konstnärligt sätt, skulle de känna sig mycket bättre med sig själva.

Det finns många introverta personer som blev sångare eller konstnärer, du vet, för att de i konsten fann ett sätt att hantera sina överdrivna tankar och självrannsakan.

När vi inte vet hur vi ska hantera våra problem kan vi låta en Vecna i livet störa vår inre frid och smärtan är så stor att man känner ett behov av att skada sig själv för att göra smärtan verklig.

Tro mig: vi behöver inte gå så långt. Följ de här tipsen för att bättre hantera ditt temperament:

 1. Först ska du identifiera ditt temperament.
 2. Se sedan över hur du kan hantera det på ett bättre sätt, genom att använda din kreativa potential ( se här tips för varje temperament ).
 3. Prata med vänner, familj och om du känner att du behöver det, sök professionell hjälp. Jag finns här om du behöver det ( se min konsultation online här Det är genom att prata och säga saker och ting som vi förstår varandra!
 4. Kort sagt: de mer extroverta personerna behöver spendera sin överskottsenergi, vanligtvis inom idrotten, medan introverta personer i konsten hittar ett sätt att hantera sin inre värld.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.