Vad är onani: förståelse från pubertet till mognad

Douglas Harris 01-06-2023
Douglas Harris

Otroligt nog är onani fortfarande ett tabu, till och med i den ensamma sökandet efter njutning. Det finns många fördomar och föreställningar kring utövandet och en stor del av dem är förknippade med moralistiska och religiösa frågor. Andra gånger är det missuppfattningar om hälsa, där man tror att utövandet kan orsaka skada eller sjukdom. Det gör det inte!

Masturbation är det mest hälsosamma sättet att känna igen sin egen kropps källor till njutning. I början av puberteten översköljs vi av en lavin av hormoner som förbereder kroppen för reproduktion.

Naturen är klok: för att livet ska kunna fortsätta finns det inget mer lockande än att ge kroppen lustfyllda förnimmelser så att paren söker sig till varandra i syfte att tillfredsställa denna njutning, vilket kommer att leda till att arten bevaras.

I djurriket som helhet är det bevarandedriften som styr sexuella kontakter, och hos oss människor är det inte annorlunda. Kroppen kräver denna energipåfyllning som ackumuleras från tid till annan.

Det är organiskt, det är fysiologiskt, precis som behovet av att dricka vatten när man är törstig. Men vi går längre än det fysiologiska behovet. Vi känner igen den njutning som kroppen kan ge och vi kan medvetet söka den.

Ingen onani i barndomen

Redan som spädbarn signalerar kroppen njutningar som börjar med matning. Det är trots allt ett stort nöje att tillfredsställa hungern! Med tiden kommer barnen att upptäcka andra njutningar som går via kontrollen av sfinkteren. Att få komplimanger från föräldrarna när barnet signalerar att det vill kissa eller bajsa är en annan stimulans för att kontrollera sina funktioner. Och så kommer barnen naturligtvis att utforskaderas kroppar.

Vid tre eller fyra års ålder är kroppen tillgänglig för utforskning och barn rör vid sina könsorgan, men detta ska inte ses som sexualisering eller onani. Detta kan bli pinsamt för föräldrarna eftersom barnet inte själv väljer tid eller plats för beröring, så det bästa är att vägleda barnet, inte att förbjuda det.

Det är negativt att använda religionen som en form av förtryck eller att säga att den är ful, eftersom sexualiseringen bara finns i den vuxnes huvud. Barnet är oskyldigt och att koppla samman njutning med synd och föräldrarnas ogillande kan få skadliga konsekvenser i vuxenlivet.

Den här fasen går över vid 6 års ålder, då nyfikenheten på att utforska kroppen ger vika för att utforska världen runt omkring dem och intresset flyttas till att lära sig läsa, sport och vänskap.

Barnomsorg - en väckarklocka!

Det är mycket viktigt att de små är väl orienterade om vem som får och inte får röra deras kroppar. I varje fas bör barnen på ett lämpligt språk veta att ingen "stor" får röra deras könsorgan, förutom mamma och pappa när de tvättar dem och när de badar. Redan från mycket tidig ålder, från två eller tre år, bör barnen ha en uppfattning om vad de intima delarna av kroppen är.Särskilt mamman bör klargöra att hon alltid kommer att tro på barnet, så när någon vuxen vill gå någonstans som är "hemligt", "gömt", bör barnet alltid vägra och berätta det för föräldrarna eller lärarna. Föräldrarna bör klargöra att det inte finns någon hemlighet mellan ett barn och en vuxen och att honDe ska alltid berätta för mamma att allt som en vuxen - farbror, kusin, farfar, styvfar, granne, familjens vänner - säger är en hemlighet. Vad de inte får göra: den vuxne ber dem att ta av sig kläderna, filma, fotografera, röra, spionera på, röra vid kroppen, kyssa och allt annat som föräldrarna ser som en risk för deras barns integritet.

Onani i puberteten

Från och med puberteten börjar sexualiteten utvecklas. Nöjet i könsorganen börjar sökas medvetet och onani börjar utövas. På så sätt behöver man inte varna barnen för att göra det offentligt, utan barnen kommer naturligt att förstå att detta nöje måste tillfredsställas i intimitet.

Jag skulle vilja öppna en parentes här när det gäller barn med funktionshinder, vare sig de är fysiska eller mentala. Alla barn går igenom samma faser när det gäller att upptäcka sina kroppar, och de som ansvarar för dem kan inte vara omedvetna om detta.

Det är de upplysande samtalen i varje utvecklingsskede och den ihärdiga och tålmodiga vägledningen som kan få barnen att utvecklas mer naturligt och utan fördomar.

Det är inte för att barnet är en person med funktionsnedsättning som det ska behandlas som ett barn för alltid. Detta beteende skyddar inte, tvärtom, det begränsar och orsakar mer skada än nytta. Det finns specialiserade och kvalificerade yrkesmän som vägleder föräldrarna i alla utvecklingsfaser. Du kan räkna med dessa yrkesmän.

Tonåringar, vuxna, damer och herrar onanerar, eller borde göra det...

Att utöva sexualitet är hälsosamt. Det är inte nödvändigt att ha en partner för att njuta av de njutningar som kroppen kan ge. Om tonåringar inte får eller träffar någon betyder det inte att kroppen är trög, den producerar en mängd hormoner som lockar till att söka njutning. Så varför inte onanera?

Varför inte ge fantasin vingar och släppa loss i er intimitet och ta tillfället i akt att utforska denna kropp och dess möjligheter ännu mer? Det är genom onani som den unga personen också förbereds på att leva ut sin sexualitet utan begränsningar och att leda sin framtida partner till sina källor till njutning. Utan att känna sin egen kropp, dess gränser och horisonter kan den unga personen å ena sidan bli måltavla förövergrepp och å andra sidan att vara fångad i rädslor och fördomar.

Vuxna, även om de har ett aktivt sexliv, behöver inte heller lägga onanering åt sidan, vare sig som en ensam handling eller som ett par. Vi vet att den visuella attraktionen är stimulerande och paret kan använda onani som förspel eller till och med som en sexuell praktik med ett självändamål.

Och hur är det med människor som inte längre är i reproduktiv ålder och som redan har genomgått en ny hormonell revolution? Även om lusten är lugnare upphör den inte att existera. Inget som en stimulans inte kan hantera!

Sexuell njutning handlar inte bara om otroliga orgasmer. Att röra vid, smeka och förlänga känslan av sexuellt välbefinnande, vare sig ensam eller tillsammans med en partner/livspartner, är alltid en övning som avslappnar, stramar upp intimiteten och stärker banden. Det är fördomar som ofta får oss att "glömma" att kroppen kan fortsätta att vara en lekplats.

Varje fas i livet har sina egenheter, men onani är och kommer alltid att vara hälsosamt från ungdom till mognad! Det är en praxis som är helt i linje med självkännedom.

Att känna till och dra nytta av kroppens möjligheter är också att komma närmare sinnet och känslorna.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.