Vad finns i en astrologisk karta?

Douglas Harris 03-06-2023
Douglas Harris

Astrologins studieobjekt är den astrologiska kartan. Med utgångspunkt i födelsedatum, tid och plats för en person, ett företag eller något annat som har ett födelsedatum skapas en cirkel - den astrologiska mandalan - där centrum är den person eller det objekt som analyseras. Men vad finns det i en astrologisk karta?

Detta förklarar astrolog Alexey Dodsworth, författare till Astrologiska diagram och Astrologikurser på Personare, nedan. För att bättre förstå förklaringarna och se det i praktiken, ha ditt diagram till hands. Om du inte har ett diagram ännu, gör ditt gratis diagram här, eller öppna ditt på samma länk.

Vad finns i en astrologisk karta?

Den astrologiska kartan för födelse tar hänsyn till fyra grundläggande delar:

  • 10 planeter: är det nummer som västerländsk astrologi betraktar - de 8 i vårt solsystem (Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Pluto) plus solen och månen - och varje astro representerar en psykisk funktion - förstå här betydelsen av varje planet i diagrammet.
  • 12 tecken: Alla har Vädur, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn, Aquarius och Pisces i sitt horoskop.
  • 12 astrologiska hus: Varje hus representerar ett område i vårt liv, se betydelsen av astrologiska hus här.
  • Aspekter: är de vinklar som bildas av planeterna i den astrologiska mandalan, som kan vara konjunktion, opposition, trigonometri, kvadratsättning och sextil - förstå aspekterna bättre här.

Vissa astrologer använder andra element, som t.ex. asteroider och nyupptäckta planeter av astronomer, men de flesta av de nya upptäckterna är fortfarande inte accepterade av astrologin.

I den Grundkurs i astrologi (läs mer här) Alexey fokuserar på de fyra punkterna ovan och hur man tolkar dem i födelsehoroskopet.

stjärnor studeras också inom västerländsk astrologi, men endast som kompletterande material i mer avancerade kurser.

"I praktiken är den enda stjärna som verkligen spelar roll för västerländsk astrologi vår sol. Konstellationer (mönster som skapats i olika kulturer och som förbinder stjärnor) är inte relevanta för västerländsk astrologi, utan endast för vedisk (hinduisk) astrologi", säger Alexey.

Hur den astrologiska kartan visar våra egenskaper

Den astrologiska mandalan är uppdelad i 12 skivor av ungefär samma storlek, som är de astrologiska husen, och är också uppdelad i 12 band av identisk storlek, som är zodiakaliska tecken.

Men husen sammanfaller inte med teckenpositionerna och är ojämnt stora, om inte personen är född vid ekvatorn.

På så sätt visar stjärnkartan också i vilket tecken och i vilket hus varje planet befinner sig. Det är placeringen av dessa element och förhållandet mellan dem som visar vilka egenskaper en person kan ha.

"Vi känner inte en person bara genom att titta på hans eller hennes astrologiska horoskop, vi känner till hans eller hennes möjligheter. Hur personen utnyttjar dessa möjligheter beror på den utbildning han eller hon har fått och på miljön." avslutar Alexey.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.