Wasabi: den anmärkningsvärda kryddan

Douglas Harris 30-05-2023
Douglas Harris

Om du gillar japansk mat måste du ha stött på wasabi - en grön krydda som vanligtvis serveras som en pasta som används för att krydda rätter. Oftast serveras den separat på japanska restauranger, i en mängd som ligger nära en matsked, så att personen kan äta den på vilket sätt som helst. Men på grund av dess starka smak konsumeras wasabi fortfarande utspädd iVissa "rätter" i det japanska köket - till exempel uramaki, makimono eller temaki - har redan denna krydda som en av sina ingredienser. Wasabi anses vara utsökt av vissa och inte så älskad av andra och har en "stark personlighet" och en specifik smak. Men är det du äter på restaurangerna verkligen den ursprungliga wasabin? Och är smaken verkligen den enda egenskapen?av denna delikatess?

Original Wasabi är sällsynt och unikt odlad.

Enligt näringsforskaren Amanda Regina är det växten som ger upphov till wasabi. Wasabia japonica. Den tillhör samma familj som stark rot, men den ursprungliga wasabin har en mer delikat smak, en ljusgrön ton och en mer komplex smak. Och priset är också mycket högre.Den starka roten däremot är kryddigare, har europeiskt ursprung och odlas i jorden", förklarar specialisten.

Eftersom den ursprungliga wasabin är mycket dyr, är det som serveras på de flesta japanska restauranger, inte bara i Brasilien utan över hela världen, wasabipulver, som måste blandas med vatten för att få konsistensen av pasta. Andrea Yuri, ansvarig för menyn på restaurangen Sushiaki i São Paulo, förklarar att förutom den industrialiserade wasabin inte förlorar i smak,passar väl in i förhållandet mellan kostnad och nytta.

"Wasabiröten konsumeras ursprungligen färsk och riven. Men på grund av särdragen i odlingen är det en mycket dyr produkt och därför ovanlig. I Brasilien är det sällsynt att använda färsk wasabi på restauranger, eftersom det är en produkt som har en mycket hög kostnad. Därför väljer orientaliska restauranger industrialiserat wasabipulver, som har en unik smak och passar mycket bra ihop med köket.Japanska", säger Andrea.

I Brasilien används färsk wasabi sällan på restauranger, eftersom det är en mycket dyr produkt.

Men enligt Isabella Alencar, som är specialist på funktionell nutrition, innehåller sammansättningen av industrialiserad wasabi inte ens spår av kryddan i sitt ursprungliga format: "På de flesta japanska restauranger här i Brasilien används industrialiserad wasabi, som huvudsakligen består av en stark rot blandad med laktos, majsolja, saffran, aromer och färgämnen, vilket ger denWasabi in natura är däremot en färsk produkt som bara håller i två dagar, vilket är anledningen till att den inte kan användas på många restauranger. Eftersom wasabi och stark rot är växter från samma familj har de liknande fördelar", förklarar specialisten.

När uppstod wasabi?

Wasabiplantan nämns för första gången i en gammal medicinsk ordbok i Japan, där man nämner användningen av dess blad. Men det var före år 1600, också i Japan, som användningen av plantan i matlagning nämndes i en kokbok. Färsk wasabi introducerades som ingrediens i en sojabaserad sås för att doppa rå fisk i. Från 1603 till 1867 användes wasabi som krydda.Det är dock först nyligen som den har börjat användas i niguiri, som är handgjord sushi. Mellan 1804 och 1818 användes den för första gången för att dölja lukten av makrillfisk. 1970 utvecklade S&B Industry den första wasabin i en tub - den första produkten i sitt slag som lanserades på den japanska marknaden.

Wasabi har bakteriedödande effekt och lindrar lukten av rå fisk.

Förutom den mycket uttalade smaken finns det andra egenskaper som gör wasabi nyttig för hälsan. Denna krydda fungerar i kroppen som ett antibakteriellt medel och kan till och med förebygga cancer, enligt näringsexperten Isabella Alencar. Det är dock nödvändigt att vara uppmärksam på överkonsumtion: "Förutom att vara antibakteriell, fungerar wasabi som en antiinflammatorisk, särskilt iDenna krydda är också rik på isotiocyanater och studier tyder på att detta element kan användas för att förebygga cancer. Om man äter wasabi i för stor mängd kan det dock orsaka gastrointestinala irritationer, diarré och kräkningar", förklarar den funktionella näringsexperten.

Enligt Amanda Regina bör wasabikonsumtion däremot endast vara kontraindicerad om personen uppvisar en individuell intolerans eller allergi. Näringsexperten förklarar att wasabi ursprungligen användes som en medicinalväxt och som motgift vid förgiftning. Därefter upptäckte man dess bakteriedödande och smakförstärkande förmåga - därav användningen i tillagningskostnader som sushi ochsashimis.

I början användes wasabi som en medicinalväxt och som motgift vid förgiftning, men sedan upptäckte man dess bakteriedödande och smakförstärkande egenskaper - därav användningen i tillagningar som sushi och sashimis.

Amanda ger oss också ett tips: "Rekommendationen är att wasabin blandas direkt med fisken, enligt japansk sedvänja, i stället för att lösas upp i sojasåsen. På så sätt gynnas både den goda smaken och balansen i rätten", föreslår specialisten.

Andrea Yuri lyfter också fram några av wasabis egenskaper, till exempel den kryddiga smaken och dess funktion att mildra lukten av rå fisk. För den japanska restaurangchefen har dessa egenskaper också gjort att wasabi har fått fler adepter världen över.

Kött, såser och snacks kan ta wasabi

Lika delikat som odlingen är det att tillaga den ursprungliga wasabin kräver tålamod. Amanda Regina förklarar att växten alltid ska rivas mycket fint och helst med ett rivjärn av organiskt material.Därefter är denna krydda lämplig för konsumtion i högst två dagar", säger näringsläkaren.

Enligt Andréa Yuri finns denna krydda till och med i snacks: "Som krydda kan wasabi användas i alla typer av maträtter. Det finns ett stort antal olika rätter där den kan användas, eftersom den harmonierar mycket bra med grytor och grillat,I Japan är till exempel knapriga wasabi-ärtor ett av de mest populära snacks och de konsumeras på samma sätt som våra jordnötter. Det är viktigt att betona att användningen av dem måste vara väl doserad i varje beredning, på grund av deras kryddiga smak. Wasabi ger den speciella kockens touch", berättar Andréa.

Kryddor finns i pasta eller pulverform.

Den industrialiserade wasabi - eller starka roten - som finns i affärer med orientaliska produkter eller i stormarknader kan importeras från Kina, Sydkorea eller Japan. Enligt Andrea Yuri kan typerna variera, köpet måste göras med uppmärksamhet och bevarandet beror på särskild omsorg. "Det finns två sorter av industrialiserad wasabi: pulver eller pasta redo att användas. Den mest praktiska ärär wasabipasta, men beredningen av den pulveriserade kryddningen är enkel, genom att helt enkelt tillsätta filtrerat vatten, vilket är intressant eftersom det är möjligt att ändra konsistensen enligt personlig smak. Det är viktigt att vara uppmärksam på de allmänna förhållandena i den anläggning där du köper wasabi: dåligt förpackade produkter eller produkter med skadad förpackning bör vägras. Wasabipulver måste förvaras på en platstorrt och alltid hermetiskt förslutet för att inte förlora sin arom", rekommenderar specialisten.

Wasabi behöver inte nödvändigtvis förknippas med det japanska köket. Tillsammans med sötpotatisen, till exempel, går denna krydda från det traditionella till det moderna, innovativa. Kolla in det:

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.