Planeter i retrograd 2023: datum och betydelser

Douglas Harris 30-10-2023
Douglas Harris

Vi kommer att ha åtta retrograda planeter år 2023. Är det dåligt? Naturligtvis inte! Varje retrogradation är en intressant fas för att se över frågor i ditt liv, för att se in i dig själv och ibland för att revidera något från det förflutna som inte var så bra löst.

Se även: Marsfrukt: gör rätt val för säsongen

År 2023 kommer vi att ha retrograderingar av Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Pluto.

Se även: Melaleuca eterisk olja: fördelar och vad den används till

Retrograd planeter betyder inte att stjärnorna "går baklänges". Astrologin tolkar de retrograd planeterna från jorden och förstår att denna positionering kan ge trender om de psykologiska aspekter som planeterna representerar under den fasen.

Merkurius representerar till exempel kommunikation och det är möjligt att samtalen inte är så tydliga under Merkurius retrograd, att avtal inte går som planerat och att det som har avtalats kan behöva omprövas.

Här kan du se vilka retrograda planeter som kommer att vara i 2023 och vilka datum de kommer att vara och förstå dem i ditt liv.

Retrograd planeter 2023

Venus retrograd 2023

 • 22/07 a 03/09

Venus går retrograd i cirka 45 dagar vartannat år. När Venus är retrograd är det värt att vara försiktigare med ovanliga estetiska ingrepp, särskilt de som är mer intensiva och invasiva.

Inköp, försäljning och förhandlingar tenderar att bli svårare när Venus är retrograd. Det finns en inneboende spänning när det gäller ekonomiska frågor vid den här tiden.

Det finns också en större risk för att det blir besvärligt och ifrågasättande i affektiva och affärsmässiga relationer.

Merkurius retrograd 2023

 • 29/12/2022 a 18/01
 • 21/04 a 15/05
 • 23/08 a 15/09
 • 13/12 a 02/01/2024

Vanligtvis går Merkurius retrograd tre gånger per år, men 2023, liksom 2022, kommer det att vara fyra perioder. Merkurius retrograd representerar en fas då det inte är bra att utföra mycket viktiga affärshandlingar. Kontrakt, överenskommelser eller formella planer som gjorts under den här perioden kommer förmodligen att behöva korrigeras.

Det kan dock vara bra för att gå igenom saker som du redan har gjort. Du kan förstå bättre Merkurius retrograd i 2023 här i den här artikeln att planera för det nya året och använda fasen för att se över de livsområden som kan påverkas av planeten under varje period.

Mars retrograd 2023

 • 30/10/2022 till 12/01/2023

Mars är den planet som styr assertivitet, aggressivitet, energi och början. Mars blir retrograd (läs alla detaljer här) , något kan göra oss arga, mycket arga, och vi är benägna att köpa stora slagsmål, problem och huvudvärk.

Jupiter retrograd 2023

 • 04/09 a 30/12

Jupiters retrograditet inträffar ungefär en gång var tolfte månad. Jupiter styr de stora händelserna, resor, rättvisa och livsfilosofi. När denna planet är retrograd kan man säga att det sker en viss förlust i dess yttre funktioner och en vinst i de inre.

På så sätt kan resor med Jupiter retrograd inte vara perfekta (men vad är perfektion egentligen?), utan det kan finnas en viss mängd oväntade händelser, tvivel och spänningar.

En annan viktig sak: jätten Jupiter uppmanar oss att först växa inom oss - titta på de platser där vi inte längre passar in - och sedan sträva efter att göra detta utanför. Med planeten i retrograd har du chansen att ta en stor flygning inåt.

Saturnus retrograd 2023

 • 17/06 a 04/11

Med Saturnus retrograd , ansvar och gränser som rör karriär, yrke och offentlig image ses över.

Uranus retrograd 2023

 • 24/08/2022 a 22/01
 • 28/08 a 27/01/2024

Uranus representerar frihet och oberoende, men inte på det sätt som man vanligtvis tror. Det oberoende som Uranus representerar står i relation till vad som är etablerat som social norm.

En Uranus-transit kan leda till viktiga förändringar. Fram till 2026 är Uranus i Taurus. (Bara så att du förstår: den senaste gången Uranus var i Oxen var mellan 1935 och maj 1942, ja, under andra världskriget, en tid som förändrade världen drastiskt).

Med Uranus retrograd är det möjligt att pendla mellan kollaps och sammanbrott och uppmuntra oss att möta de hinder vi behöver ta itu med. Det du vill förändra kan vara lättare att analysera under Uranus retrograd (har du känt det?).

Neptunus retrograd 2023

 • 30/06 a 06/12

Neptunus har att göra med att ompröva och fördjupa drömmar och strävanden. Den är alltså relaterad till sådant som: "Är jag verkligen kopplad till mina drömmar?", "Vad gör jag verkligen för mina drömmar?", "Saboterar jag mig själv?". Följaktligen kan den ofta ge upphov till misstag och illusioner, som om det vore ett test.

Pluto retrograd 2023

 • 01/05 a 10/10

Fenomenet retrogradation är ganska vanligt: en gång om året, i nästan sex månader, är Pluto retrograd, vilket innebär att nästan hälften av befolkningen har Pluto retrograd i sitt horoskop.

Enligt vissa astrologer, Pluto retrograd kommer att uppfattas bättre om den under den här perioden står i opposition till solen eller om den är huvudperson i någon viktig astrologisk konfiguration. Annars är dess innebörd väl utspädd i andra mer personliga sammanhang.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.