Älskarens roll: val och risker

Douglas Harris 08-06-2023
Douglas Harris

Den person som accepterar rollen som älskare blir oftast stigmatiserad, under andras dömande och fördömande blick, särskilt de som redan har blivit sviken.

Älskaren, som ses som skurken, som den som förstör hemmen, bär i slutändan på skulden, oavsett om det är andra eller han själv som har gjort det, för att ha förstört relationer för sin egen njutnings skull.

Varje fall är unikt och det går inte att generalisera, men en fråga hänger alltid i luften: vad är det egentligen som får någon att ta på sig rollen som älskare?

Vissa människor väljer medvetet att vara i ett förhållande med någon som redan har ett annat stabilt förhållande och till och med en egen familj. De hävdar att de föredrar att bara njuta av de positiva sidorna av förhållandet utan att behöva leva det som de anser vara de negativa sidorna: samboförhållandet, rutinerna, ansvaret.

Även om de är nöjda, är de verkligen lyckliga, eller har det blivit en säkerhetszon? Vi nöjer oss ofta med "mer eller mindre" lycka för att undvika att ta de risker som är förknippade med jakten på full lycka.

Interna obalanser

Å andra sidan finns det de som inte vill relatera till engagerade människor, utan bara har friare som redan är i ett annat förhållande.

I tidigare artiklar har vi delat uppfattningen att vi inte bara är fysiska varelser, utan också har andra subtila nivåer, såsom känslomässiga, mentala och andliga.

Även om vi medvetet i den fysiska aspekten gör allt för att hålla engagerade människor borta, kan vi bära med oss problem och mönster som undgår vår medvetna uppfattning, vilket leder till att vi drar till oss sådana människor som en möjlighet att inse vilka aspekter av oss som är ur balans och som vi behöver arbeta med inom oss själva.

Relationer med engagerade personer kan till exempel visa rädsla för relationer och till och med svårigheter att engagera sig i den andra personen (och inte tvärtom, som vi kanske tror).

Många människor hoppas på ett förhållande och svär att de är redo att uppleva ett hälsosamt förhållande, men vi kan ha negativa minnen av gamla förhållanden eller tvångsmässiga, kvävande partners.

De kan hysa dåliga känslor, till exempel genom att ha bevittnat föräldrarnas (eller andra närståendes) fängslande äktenskap, och de bär på den omedvetna uppfattningen att djupa känslomässiga band fängslar och kväver.

Obeaktade mekanismer för låg självkänsla kan också leda till att man lockar till sig redan fastlagda partners som en form av självbekräftelse. Även om de är i ett förhållande föredrar partnern trots allt den andra personen.

Det är älskaren som ger glädje och njuter av de goda tiderna med honom, som har lämnat sin officiella partner för att vara där.

Val och konsekvenser

Detta är några av de många frågor och aspekter som kan leda till att en person blir den (en) älskare. Det finns inget rätt eller fel, utan val och konsekvenser.

Om vi vill leva väl med oss själva måste vi lära oss att ta ansvar för våra val - med alla deras positiva och negativa aspekter. Detta skapar en kontinuerlig mognad: vi lär oss att hantera våra beslut utan att fly från det ansvar som vart och ett av dem ger upphov till.

Alla situationer och människor i våra liv återspeglar kvaliteten på den energi som finns inom oss. Om något är disharmoniskt där ute och ger oss obehagliga känslor är det en obalanserad energi inom oss som är inblandad i saken.

Det är upp till oss att lära oss att tolka vilka känslor och snedvridna mönster som dessa situationer där ute indikerar och signalerar här inne.

Det är därför värt att fundera innan man dömer:

  • Om du är eller har blivit förrådd: innan du undrar varför den personen vill "stjäla" din partner, fråga dig själv vilka problem som har lett till att du har upplevt en sådan situation.
  • Om du har en älskare: innan du njuter av relationen, fråga dig själv vad du egentligen vill, vad som driver dig att ha två samtidiga relationer.
  • Om du lever i rollen som älskare: innan du känner skuld eller ångrar ditt engagemang i någon engagerad person, fråga dig själv vad som får dig att leva i en sådan situation.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.