Vad är kemetisk yoga, yoga med afrikansk grund?

Douglas Harris 29-05-2023
Douglas Harris

Föreställ dig en civilisation som är extremt avancerad när det gäller metoder och vetenskaper för att bevara kroppen och den mentala hälsan och vars invånare, även utan internet, utvecklade teknik som vi fortfarande använder idag.

Föreställ dig nu att de skrev in livsfilosofier som såg till att kropparna upprätthölls och balanserades, samt en praxis för fysisk rörelse som hjälpte till i denna process.

Filosofin och de fysiska rörelserna kallas för kemetisk yoga. Den forntida civilisationen som utvecklade allt detta kallas Kemet. Och det intressanta är att du känner till den, men under ett annat namn.

Vad betyder Kemet?

Namnet Kemet som du idag känner till som Egypten Ja, Kleopatras och pyramidernas Egypten. Denna region ligger nära Nilen i Nordafrika, och termen Kemet betyder svart land eller svarta mäns land.

Ja, Kleopatra var afrikansk och allt tyder på att hon hade svart hud. Hennes ögon var inte blå.

Det visste du förmodligen inte, för när grekerna koloniserade afrikanska områden och förslavade befolkningen försökte de på olika sätt utplåna dessa folks kulturella identitet.

Ett sätt att försöka utplåna detta är att inte ge vederbörlig kredit till dem som utvecklade många helande tekniker, som t.ex. kemetisk yoga, eller att förstöra avancerad kunskap inom olika områden, som arkitektur, medicin och navigation. Så nu vet du: det rätta namnet är Kemet och kemetisk yoga.

Och hur kan man bevisa allt detta?

Detta är en stor utmaning eftersom många papyrusdokument har förstörts.

På 1970-talet började mästare Yirser Ra Hotep, född i Nordamerika, och hans mästare Asar Hapi att forska för att få fram information om den kemetiska yogan, efter att ha sett bilden av Shu, en gudom som symboliserar andning och odödlighet, på farao Tutankhamons tron. Mästare Yirser Ra Hotep reste flera gånger till Kemet i jakt på bevis.

I denna bild finns det symboler som bekräftar principerna för den praktik som liknar det som idag är känt som yoga. Dessutom finns det fortfarande dokument som bär upp denna historia, och de viktigaste är papyri, heliga skrifter där skrivare skrev ner förfädernas afrikanska kunskap. Ett annat bevis är de skrifter som är skrivna på väggarna i Merkuts (pyramiderna), på språketMdu Ntr, som vi idag känner till som hieroglyfer.

Vad är kemetisk yoga?

Kemetisk yoga för sedan in gammal kunskap i aktuella frågor. Det är en gammal afrikansk andlig - men inte religiös - vetenskap som har naturen som vägledning för att upprätthålla balansen.

Den erkänner att vi alla är naturliga varelser, så naturen blir en vägledning för att hitta svaren för att upprätthålla balans, harmoni och sanning.

Förutom livsfilosofin omfattar kroppspraktikerna kroppsövningar, meditation, andning och kraftord. Dess kännetecken är synkroniseringen av andningen med långsamma rörelser för att åstadkomma ett meditativt tillstånd och en djup självuppfattning genom olika principer, bland annat:

  1. Fyrtakts andningslag: 1. Andas in, 2. Paus, 3. Andas ut, 4. Paus.
  2. Geometrisk progression: genomtänkt stegvis utveckling tills en viss hållning uppnås, med respekt för kropparnas fysiska och energetiska geometri.
Se det här fotot på Instagram

Ett inlägg delat av ANA SOU (@anasou.a)

Vilka är målen för den kemetiska yogan?

Kemeitc Yoga har bland annat som mål att:

  • Förstärkning av livsenergi genom shu-elementet (andning) för helande;
  • Självkännedom för att utveckla färdigheter som kan användas i livet för att genomföra projekt, t.ex. större fokus och respekt för sina egna gränser;
  • balans och harmoni i den fysiska, mentala och emotionella kroppen.

Det bästa sättet för dig att förstå vad denna sällsynta metod här i Brasilien erbjuder är att gå en kurs med en av endast 33 instruktörer i landet.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.