Vad är monogami: lär dig mer om relationsmodellen

Douglas Harris 07-07-2023
Douglas Harris

Det har sagts mycket om olika typer av relationer, även om den vanligaste är valet att ha en enda partner. Men trots allt, Vad är monogami? ? och har du någonsin frågat dig själv om ditt val är monogami?

Jag har aldrig hört någon säga att de gick ut med en person och att de vid en viss tidpunkt valde att vara monogama. Däremot har jag hört människor säga att förhållandet var monogamt och att de vid en viss tidpunkt beslutade att öppna upp förhållandet och på så sätt lämna den andra fri att leva nya erfarenheter.

När människor inleder ett förhållande förutsätts nästan automatiskt att de ska vara monogama. Men vad är monogami och varför är det viktigt att tänka på det? Läs vidare för att få reda på mer!

Vet du vad monogami är?

Monogami är en typ av förhållande där du väljer att vara i ett förhållande med endast en person. Det är det traditionella och mest kända som det slutna förhållandet. En person anses vara monogam när han eller hon bara har en enda kärleks-/sexualpartner. i taget, det kan vara för en livstid eller för en period.

Och du, minns du när du gjorde detta val? Eller när din partner frågade dig om du var monogam eller om du var intresserad av att ha ett monogamt förhållande?

Om svaret är ja, är du ett undantag, eftersom den överväldigande majoriteten anser att monogami är det "rätta" sättet att förhålla sig till varandra I vissa länder är monogami det enda sättet att bilda familj och i andra länder är denna typ av relation endast för kvinnor, medan mannen får ha fler än en fru, enligt landets regler.

Fortfarande mycket vanligt, särskilt i så kallade monogama samhällen, är den så kallade "dubbelmoralen". Och vad är detta? Socialt sett hävdar personen att han eller hon är monogam och upprätthåller "under hederns täckmantel" utomäktenskapliga relationer.

Det är en mycket vanlig praxis, särskilt bland män. Då och då dyker det upp skandaler i traditionella medier om svek som involverar kända personer.

Vi lär oss från barnsben att se monogami som det enda sättet att

Vi kan konstatera att monogami lärs ut från barndomen genom filmer, tecknade serier, berättelser, skola och är en vanlig praxis för kvinnor. För män är det något flexibelt. De kan njuta av "dubbelmoralen" med en mycket vanlig patriarkalisk fras: "Han är en man, du vet hur det är!

Det är mycket vanligt att höra kommentarer som:

  • Icke-monogami är inget för mig, jag är svartsjuk och vet inte hur jag ska hantera det!
  • Monogami fungerar inte, känner du till någon som gjort det?

Den rätta frågan är kanske: "Har monogami fungerat? " Hur många människor ser vi som är potentiellt fulla i sina monogama förhållanden efter en viss tid? Vi har inga vetenskapliga studier som hävdar att människans natur är monogam.

Enligt IBGE, 2009 var genomsnittet mellan undertecknandet av äktenskapskontraktet och skilsmässan 17,5 år. 2019 har det minskat till 13,8 år. Vi ser hur "monogama, oupplösliga" äktenskap minskar med tiden, ett av fyra äktenskap begär skilsmässa, och en av de viktigaste orsakerna till separation är otrohet.

Hur många problem och lidanden detta "svek" medför för oräkneliga familjer och barn kan du läsa om hur det är möjligt att lära sig av svek.

Även om det skapas en bild av att monogami är något vanligt, finns det inga studier som visar att detta beteende är naturligt. Den rutin och den överbelastning som äktenskapet ger upphov till, särskilt för kvinnor, gör att denna förening måste omformas med tiden.

Under de senaste årtiondena, Det som höll äktenskapet igång var kvinnans underkastelse. När kvinnorna kom in på arbetsmarknaden kunde de få fler sociala rättigheter, men detta är fortfarande mycket tidigt, särskilt när det gäller deras reproduktiva rättigheter.

För närvarande är förslaget om icke-monogami en möjlighet för de inblandade personernas förhållande att ha luckor, andetag utanför det fängslande och ibland kvävande parförhållandet.

Dessutom är det möjligheten att öppna utrymme för människor att påverkas av andra möten, som inte nödvändigtvis leder till sexuella praktiker, utan till lättare möten, med nya förbindelser.

Jag vill påminna er om att enligt boken "Creating Patriarchy" har prostitutionshusen dykt upp samtidigt med monogamin. Enligt författaren verkar det omöjligt att upprätthålla monogami utan prostituerade, eftersom sex med dem enligt vissa män inte skulle betraktas som förräderi.

Och för dig, är prostitution ett sätt att upprätthålla monogami eller inte?

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.