Vad betyder det att drömma om mat?

Douglas Harris 17-05-2023
Douglas Harris

Att drömma om mat kan bland annat tyda på att vi matar oss själva med det innehåll som det omedvetna sinnet vill göra oss medvetna om och vill att vi ska uttrycka dagligen.

I boken "The Dream Path" av den tyska psykoterapeuten Marie-Louise von Franz finns följande mening: "När vi förstår en dröm på rätt sätt känner vi oss närda."

Läs mer information nedan för att bättre förstå vad du drömde om.

Reflektera över sammanhanget när man drömmer om mat.

 • Blir du trött på vissa livsmedel?
 • Eller fastar du och undviker att äta?
 • Är maten förstörd eller mycket vacker, attraktiv, men konstgjord?
 • Hur smälter du maten?
 • Känner du dig sjuk eller mår du bra direkt efter att du har ätit det eller efter ett tag?
 • Är det någon som erbjuder dig mat?
 • Tillagar du maten eller lagar du den?

Reflektera över vad ditt omedvetna sinne kan signalera när du drömmer om mat.

 • Var uppmärksam på vilka tankar, aktiviteter och känslor som ger dig näring eller inte ger dig näring.
 • Är du ganska missnöjd och känner dig tvingad att vara på ett visst sätt?
 • Har du utvecklat nya beteendevanor?
 • Slänger du bort det, dvs. undviker du vissa attityder, relationer och miljöer? Saknar du allt för mycket eller känner du dig fri, ren och med mer livskvalitet?
 • Hur reagerar du på det du erbjuds? Accepterar du passivt och sväljer grodan eller ifrågasätter du, är du oenig och förhandlar?
 • Har du varit mer engagerad i att förstå budskapen i dina drömmar och har detta gjort dig gott i ditt dagliga liv?

Förstå möjliga tillämpningar av att drömma om mat:

Att drömma att du lagar mat

Om du lagar mat i din dröm kan det betyda att du förbereder dig för att göra några experiment i det verkliga livet, till exempel att uttrycka dig på ett förnyat och mer medvetet sätt för att känna dig mer villig och nöjd. Köket är en plats som förknippas med alkemi när man går igenom en förändringsprocess och utvecklar nya vanor som kommer att utgöra din identitet.

Att drömma att du äter okontrollerat

Om du äter på ett okontrollerat sätt bör du vara försiktig med vad som är överflödigt i dina tankar, känslor och beteenden. Det kan vara ett beroende, t.ex. att du tänker envist på en person eller en ambition, att du domineras av svartsjuka eller att du agerar på ett ofta kritiskt, pessimistiskt och illusoriskt sätt.

Att drömma att du inte äter

Och om du fastar eller undviker mat är det värt att identifiera om det som ett visst livsmedel representerar är något som du verkligen behöver undvika. Om det visar sig vara en dålig, negativ, självdestruktiv attityd är det värt att göra uppoffringen (symboliserat av fasta) att inte längre bete sig så (inte längre äta det livsmedel som visas i drömmen).

Att drömma om att maten är förstörd eller konstgjord

Om maten är bortskämd eller om den är väldigt vacker och attraktiv men konstgjord, försök att ta reda på vad den representerar i form av beteende och låt inte dig själv ge dig in i ett känslomässigt eller beteendemässigt tillstånd som bara skadar dig.

Att drömma om din egen reaktion på vad du äter

Din reaktion på det du äter (kräks du, tycker du att det är dåligt eller känns det bra) kan visa vad som förtjänar att vara en del av din personlighet och vad som inte längre handlar om dig.

Att drömma att någon erbjuder dig mat

Om någon erbjuder dig mat är det viktigt att veta vad deras attityder eller livsstil representerar för dig. På så sätt vet du om du verkligen ska acceptera att ta dem till dig.

Olika livsmedel har specifika betydelser

Att drömma om mat - oavsett vad det är - tyder i själva verket på att vi "intar" något externt. Med andra ord tyder drömmen på att vi förenar oss med symboliken i den särskilda mat vi äter, att den "absorberas" av oss, det vill säga att vi på något sätt införlivar den i vår personlighet.

Behov av mättnad

Det är ingen tillfällighet att mänsklighetens historia alltid har registrerat djuroffer och offergåvor, eller till och med de stora minnesbanketterna. All denna mat representerar behovet av att "ge oss" något som vi anser vara nödvändigt för att utföra en viss uppgift, gå in i en ny fas eller agera på ett visst sätt.

Den mat som vi ska äta ska mätta oss, mata oss, ge oss näring, stärka oss, kort sagt, den ska ha som mål att skapa en effekt i oss och i våra liv, en effekt som beror mycket på vad varje mat betyder och hur vi bearbetar den.

Våra experter

- Yubertson Miranda, som har en filosofiutbildning vid PUC-MG, är symbolog, numerolog, astrolog och tarolog.

- Thaís Khoury har en examen i psykologi från Universidade Paulista, med forskarutbildning i analytisk psykologi. Hon använder sig av drömtolkning, kalatoni och kreativa uttryck i sina behandlingar.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.