Grundchakrat koncentrerar kraften i det materiella förverkligandet.

Douglas Harris 03-06-2023
Douglas Harris

Det första chakrat kallas rotchakrat, grundchakrat eller Muladhara. När det är aktiverat är dess färg eldröd, den röda färgen på planetens innersta kärna. Dess element är jorden, från vilken vi kan absorbera eller förankra vår styrka. Dess grundprincip är att göra den fysiska rörelsen här och nu, ett mycket primitivt förhållande till kampen eller flykten för överlevnad.

I grundchakrat finns vår outtömliga livskraft Kundalini, centralpunkten och kanalen för cirkulationssystemet av subtila energier. Det är den ursprungliga grunden för att de högre chakrana ska kunna harmonisera som en enda kropp.

Grundläggande chakra: egenskaper

Den ligger vid ryggradens bas (coccyx) mellan anus och könsorganen och är relaterad till allt som är hårt i kroppen, såsom ryggraden, ben, tänder och naglar. Den har också ett fysiskt samband med blodets celluppbyggnad, tack vare den supra njurkörteln som reglerar vår kropp så att den är redo för handling. Anus, prostata, rektum och tjocktarmen ingår också i denna lista överkorrespondenter.

Allt som rör överlevnad, verkligt eller inbillat, cirkulerar i detta chakra.

Denna första vortex förbinder oss med den fysiska världen och gör att vårt subtila materiesystem får direkt kontakt med jordens energi. Denna direkta kontakt ger oss fasthet att bygga upp vårt liv med stabilitet och styrka i förverkligandet. Här kopplar vi oss till Moder Jords ande, hennes kärlek, välkomnande, kreativitet och styrka.

Allt som rör överlevnad, vare sig det är verkligt eller inbillat, cirkulerar i detta chakra - mat, pengar, skydd, rädsla för något som hotar vårt liv - på ett primitivt sätt eller ej. Det är detta chakra som ger det sexuella tecknet på överlevnad i frågor som rör artens kontinuitet, reproduktion och familjebildning.

Grundläggande Chakra i harmoni

Om detta första plexus fungerar harmoniskt talar det om tacksamhet för allt som jorden producerar och som står till vårt förfogande i form av mat, skydd, trygghet, tillgivenhet, stabilitet, inre styrka och en orubblig tilltro till att målen uppfylls.

Balansen mellan stillhet och handling föds i denna virvel och utvecklas slutligen i visdomen och acceptansen av livets egen förgänglighet - död och återfödelse.

Grundchakrat är obalanserat

Den disharmoniska funktionen kretsar kring tvångsmässiga tvångstankar med sex och materiella varor i allmänhet, utan att tänka på konsekvenserna. Detta innefattar också överdrivna sinnliga njutningar, där man glömmer bort till och med sitt eget välbefinnande, med alkoholhaltiga drycker, droger och mat.

I Muladhara manifesterar vi en tendens att behålla varor med stora svårigheter att frigöra oss, och detta fasthållande kan utsträckas till den fysiska kroppen - med förstoppning och fetma (vatten- och fettinlagring) och till och med isolering från det sociala livet.

När vi ändå talar om de negativa sidorna av användningen av denna livsenergi måste vi nämna den känslomässiga försvarsmekanism som genererar ilska, våld, intolerans och irritation som slutar med att utveckla extrema situationer av ilska utan att tänka på den andra eller på sig själv. Och vi kan även nämna störningen i rotchakrat hos de flesta människor, vilket är bristande respekt för själva planeten jorden.

En underfunktion i Muladhara-chakrat ger ofta bristande vilja att gå framåt, skakat fysiskt och psykiskt motstånd och osäkerhet i livet med en känsla av att vara utan bas eller grund.

Hur kan man förbättra funktionen av det grundläggande chakrat?

För att underlätta detta bör vi i en första plan göra en energirensning med en bra professionell person, där integrationen och styrkan av densamma kan återvinnas. När detta är gjort kan vi börja en självutredning för att inse hur handlingar, tankar och önskningar kan begränsa oss.

Bristande självmedvetenhet och självobservation kan leda till att din vortex förlorar energi, som om dina tankar och handlingar öppnar sprickor genom vilka din livsenergi försvinner.

Kraften för materiell tillfredsställelse finns i detta energicentrum och om det inte fungerar på ett sunt sätt är det mycket svårt att agera och få saker att hända i den värld vi lever i. En bra fråga att ställa sig själv är: "Känner jag mig tillräckligt säker för att behålla mitt jobb?".

Andra bra frågor att besvara är:

 • Har jag tankar och känslor av rädsla? Är de verkliga eller inbillade?
 • Hur känner jag för aggressiva utbrott?
 • Är jag etisk?
 • Har jag varit arg?
 • Kan jag respektera min kropps gränser?
 • Uppträder jag ansvarsfullt mot den planet jag lever på?
 • Känner jag att jag kan upprätthålla hälsosamma levnadsförhållanden?
 • Är jag rädd för att förlora något?
 • Har jag svårt att släppa taget om saker och människor i allmänhet?
 • Vad är det som kan vara en begränsande övertygelse i mitt dagliga liv som jag känner igen?
 • Vad har jag för önskningar och hur uppfyller jag dem? Undersök djupt denna aspekt av din personlighet.
 • Är jag fångad i fantasier som gör mig ännu mer orolig?
 • Kan och vill jag tillåta mig själv att välja att göra annorlunda?
 • Hur kan jag vara mer kreativ i denna självundersökning?

Skapa en egen fråga och skicka den till mig om du vill.

Balansera chakrana

Efter att ha gjort denna djupdykning i dig själv med mycket ärlighet och uppmärksamhet är det dags att lugna ner ditt sinne och uppmärksamma din andning. Låt luften fylla alla hörn av din kropp och tömma dem helt och hållet. Lugna ner ditt sinne genom att fokusera på luften som går in och ut ur dina näsborrar.

Det kan vara ganska svårt att ge utrymme åt dessa tankar. Om det är fallet, sök hjälp av en professionell person som kan hjälpa dig att organisera dina tankar och gå vidare på ett säkrare sätt.

Meditation/full uppmärksamhet är ett riktigt bra verktyg för chakraanpassning och kan - och bör - alltid användas. Att utöva fysiska övningar som yoga är också utmärkt. Att ofta göra energiterapier kan vara till stor hjälp i processen med att mogna känslorna och återställa chakrana.

Att hålla sinnet under observation och kontroll för att välja rätt tankar är utmärkta övningar. Att ta ansvar, förlåta och acceptera sig själv kan vara till stor hjälp i sådana grundläggande vardagliga frågor.

Baserat på utvecklingen av mitt arbete "Virtues with Conscience" föreslår jag att du investerar i "service". Denna inre och yttre hållning att tjäna sig själv och andra producerar vanligtvis glädjeenergi som omedelbart förstärker ditt första chakra och mycket mer.

Genom att använda dina gåvor och talanger i ditt arbete eller i relationer i allmänhet får du en ny syn på handlingar som kan komma att förändra ditt förhållande till världen helt och hållet.

Bättre förståelse för chakrana

Vi har sju chakran som är energicentra där medvetandet eller livets naturliga visdom uppfattar och utför två funktioner samtidigt: den representerar sig själv och våra känslor i samband med den. På så sätt utvecklar vi medvetenheten om vad som är rätt i vårt liv och vad som inte är rätt. Chakraet visar oss vårt omedvetna i handling.

Alla dessa centra är fördelade nära och längs ryggraden. Deras form liknar en parabolisk antenn och deras uppfattning är som en radar. De uppfattar världen och lider av effekterna av händelser och människor runt omkring oss. De fungerar också som riktiga kraftverk för utstrålning av energi, känslor och tankar.

Chakraner är våra energicentra och vi har totalt sju stycken.

De är grundläggande för att reglera vår organism, skapa harmoni och balans mellan det fysiska, känslomässiga och mentala och skapa en koppling mellan den materiella kroppen och den subjektiva världen.

Därför rymmer vart och ett av de sju chakrana alla de känslor vi upplever, vilket omedelbart påverkar de fysiska och energetiska resultaten av vårt dagliga liv.

En stressig dag med mycket ilska påverkar vårt energifält, våra chakraner och vår fysiska kropp negativt.

Nu när du har fått denna värdefulla information är det helt upp till dig vad du gör med den. Inget av det som sagts här ersätter att du går till doktorn eller genomgår behandlingar. Tvärtom kan återställandet av ditt chakra påskynda någon av dessa läkningsprocesser.

Jag hoppas innerligt att du kommer att vandra på en medvetenhetens väg med många glädjeämnen och prestationer. Må dina undersökningar ge dig underbara prestationer.

Namaste! Min varelse känner igen din varelse i all dess prakt!

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.