Känner du igen din feminina sida?

Douglas Harris 04-06-2023
Douglas Harris

Jag är dotter till den generation som levde och främjade den stora samhällsomvandling som den feministiska rörelsen innebar och som kämpade för de erövringar som jag i dag upplever som "status quo".

Jag erkänner att jag under min karriär aldrig har upplevt skillnader på grund av att jag är kvinna, även om jag vet att detta inte är en verklighet för många människor. Och jag har faktiskt alltid ägnat mig åt att nå utrymmen utan rädsla eller rädsla för att jag inte skulle kunna ta plats där på grund av mitt kön.

Det var den uppfostran jag fick och det var det liv jag kunde leva tack vare den feministiska rörelsen på 1960-talet, som jag är djupt tacksam för.

Den här artikeln är dock inte avsedd att diskutera, förkasta eller förstärka någon idé om denna rörelse. Jag vill tala om en djupgående förändring som jag har upplevt och som jag anser vara en viktig resa att tänka på denna dag, den 8 mars: upptäckten av det utrymme som män och kvinnor har gett sin egen kvinnlig linje .

Detta har inget att göra med den objektiva roll som kvinnor har i samhället, utan med det utrymme som vi har gett våra mest instinktiva egenskaper och följaktligen återspeglingen av dessa i samhället.

För att förstå det bättre kan vi återgå till principen om ying och yang Två kompletterande och motsatta energier som finns i allt som existerar.

Principerna för yin och yang

Symbol för yin- och yang-energierna (Bild: Istock)

Yin är den feminina principen, som står för flexibilitet och inåtvändhet, och symboliseras också av kyla, natt och vatten, vilket ger egenskaperna delikatess och subtilitet.

Det är en mer välkomnande energi, och jag brukar också relatera det till de mer rundade formerna.

makrobiotisk mat som också är en orientalisk tradition, är sötare smaker, mat som får dig att känna dig lätt, som frukt och råa livsmedel.

Jag har också lärt mig att i Feng Shui Traditionell kinesiska, en mer yin-miljö har fler möbler, chi (som är livsenergi) kommer in och stannar kvar. Du känner att du vill stanna för att slappna av och återställa dig själv, men det är inte särskilt lämpligt för dynamiska aktiviteter, som att arbeta eller studera.

När man läser sådana egenskaper är det mycket lätt att förstå varför Yin är kopplat till den feminina principen. .

En kvinnokropp är av naturliga skäl mer kurvig, men den är också känslig och mysig som en mammas, en väns eller en systers knä. Vår vagina är ett mottagligt organ och livmodern kan ta emot en varelse i nio månader. Vi är mjuka och smidiga, vi är av naturliga skäl mer intuitiva och känsliga.

Redan Yang-principen är maskulin Medan yin är intuition är yang kopplat till logiskt tänkande. Den är varm och dess årstid är sommaren. Skillnaden mellan de två energierna blir snabbt mycket tydlig. Ett överskott av yang kan leda till aggressivitet och stelhet.

utfodring Denna energi stimuleras av salta, tunga och kokta livsmedel som kött.

Feng Shui Du stannar där för att passera eller för att utföra aktiviteter som kräver rörelse och prestation.

En mans kropp är fastare, bygger lättare muskler och har rakare former, som penis. Och medan en kvinnas bröst stimulerar till ett mysigt knä, är en mans bröst mer "torrt" och stelt.

Den feminina sidan måste vara en del av allas liv.

Med allt detta i åtanke kan vi titta på våra liv och se vilka egenskaper som är mest närvarande. Ur fysisk synvinkel har skönhetsnormen i allmänhet varit en yang-kropp.

Från de magra modellernas raka former till fitnessnormerna med extremt stela muskler har män och kvinnor strävat efter en mer yang-kropp. En mjukare kroppsbyggnad med den feminina hudens mjukhet är långt ifrån dagens normer och kan lätt misstas för slapphet.

Även sökandet efter en mer kurvig kropp sker ofta med hjälp av silikonproteser, som ger en "hård", fast kurva, vilket inte heller är en bra representation av den kvinnliga mjukheten.

Det är viktigt att denna analys inte låter som en kritik av dem som genomgår ett estetiskt ingrepp eller söker en sådan skönhetsstil. Jag är helt för att människor ska bygga upp sin egen självkänsla och sitt självförtroende för att kunna leva bra i dagens samhälle.

Och detta sker i huvudsak genom självkännedom och självkärlek, men det kan också förändra yttre och fysiska aspekter som starkt symboliserar inre utmaningar. De två kan gå hand i hand, alltid med medvetenhet om varför en sådan rörelse eller förändring görs.

Men oavsett detta symboliserar en sådan estetisk strävan denna mer Yang-aktiga aspekt av vårt nuvarande samhälle.

Syftet med dessa reflektioner är att börja ifrågasätta hur mycket utrymme vi har öppnat inom oss för yin-principen och de feminina egenskaperna, och följaktligen även i samhället. Samhället är nämligen en återspegling av vilka vi är.

Och om inga inre förändringar sker riskerar vi att vi kvinnor erövrar mer och mer utrymme, men att yang- och maskulinprincipen i världen stärks ännu mer.

Carolina Senna (i rosa), artikelförfattaren, tränar yoga med sina två barn. Personare-chefen försöker ständigt balansera sin maskulina och feminina energi (bild: Juliana Ramos - Casa da Águia).

En annan stark symbol för den feminina sidan och yin-energin är mamman. Graviditeten är en process av generering och fullständig sammansmältning med en annan varelse.

Under denna period går kvinnan in i energin hos fostret som hon skapar och som samtidigt återskapar kvinnan som skapar det.

En kvinna är aldrig densamma under graviditeten och det är svårt att bli mamma utan att uppleva djupgående förändringar.

Vi kan skylla på hormonerna, men vi kan också titta på den ultimata symbolen för yin-energin: vatten som formar och anpassar sig. Det är också en symbol för våra känslor som är förstärkta under denna period, liksom för intuition och flexibilitet.

När barnet är fött är mamman ett knä, näring för kropp och själ. Hon är värme, förståelse och förlåtelse. Vi kan känna oss utmattade och desperata under tiden efter förlossningen, men vi skapar inte agg mot barnet som gråter i timmar och timmar.

Vi har en förståelse för att det bara är ett barn som har begränsningar och behöver något, även om det kan vara ansträngande. Det finns naturligtvis extrema fall, människor med kroniska eller tillfälliga problem, som till exempel postpartumdepression, men det är förvrängningar som måste observeras och behandlas. Och de kan till och med härröra från tidigare obalanser i den feminina aspekten.

Nu frågar jag:

  • Hur mycket har du gett dig själv ett varv när du behöver det?
  • Hur mycket har du övat dig i att förstå och förlåta dina egna misstag och begränsningar?

En mamma slutar inte att acceptera sitt barn för att det suger mer eller mindre. Hon kan ha svårt att hantera situationen, hon kan önska att det var annorlunda, men hon skickar inte tillbaka sitt barn till "fabriken". Kärleken finns där.

Och jag frågar igen:

  • Hur mycket har vi accepterat oss själva när vi inte har samma kropp som på tidningsomslaget, inte har samma framgång som den andra tydligen har eller inte presterar som vi vill?
  • Har vi som samhälle och arbetsmodell förståelse för vissa yrkesgruppers tillfälliga svårigheter och ger vi dem mer tid för att återhämta sig och utföra sina uppgifter?
  • Hur mycket ser vi på människor som siffror: på lönelistan, på listan över vad som ska strykas och på marknadsföringssiffrorna?
  • Hur mycket ser vi på personen i trafiken, i bankkön eller i vardagen med förståelse och förlåtelse?

Kanske är dessa exempel svårare att uppnå, men om vi tittar på oss själva kan vi fundera på hur flexibla vi är när det gäller att inse att vi behöver mer vila och fler timmar av natt, sömn och introspektion, med andra ord fler yin-tillfällen.

Vi gör alltid något, som om det vore en evig dag (yang). 24 timmar i dygnet med tillgång till sociala nätverk, med krav på fler initiativ, fler studier, fler intyg, mer logiskt tänkande, fler resultat.

Fler saker, kläder och föremål som i slutändan kostar oss mer pengar och som gör att vi hamnar i den ständiga handlingscykel som leder till utmattning och höga stressnivåer. Enligt International Stress Management Association (ISMA) lider 70 procent av de brasilianska arbetstagarna av stress.

Med detta i åtanke bör du reflektera:

  • Hur mycket har du respekterat dina inre cykler och vilostunder?
  • Hur mycket tid har du ägnat åt yin, introspektiva aktiviteter som tystnad och meditation?
  • Hur ofta har du tittat inåt och svarat på frågan: Vad behöver jag verkligen just nu?

Dessa frågor kan verka så surrealistiska i dag, just för att vi lever i ett extremt yang-samhälle, och vi är oflexibla, i en stelhet som innebär att vi tror att livet är så här.

Länderna visar allt oftare yang

Vi ser hur flera nationer hårdnar och hela befolkningar börjar röra sig mot mer extremistiska ståndpunkter. Det är hårdare, oflexibla, väl yang-idéer. Återigen, inga fördomar.

Extremerna har en roll i samhället för att visa en ståndpunkt, för att skapa eftertanke. Problemet är när hela nationer börjar bli oflexibla och hårda i sin politik och bortser från andra synvinklar.

Utan utrymme för yin-flexibilitet går balansen förlorad.

Och det är inte felet på en viss härskare, ett visst land eller en viss person, utan det finns inom oss alla.

Yang-egenskaperna är inte dåliga. De var och är ytterst nödvändiga för vårt samhälles utveckling. Problemet är att de är överflödiga och dominerar över den feminina principen yin. Om vi tittar på symbolen för yin och yang är det balans.

Den feminina principen växer, men tar inte helt och hållet över den andra och ger utrymme för den maskulina principen att också expandera. Och i kärnan av varje energi finns den andra principen, vilket ytterligare förstärker sammansmältningen av de två krafterna och harmonin mellan dem.

Vi måste göra plats för yin i våra liv och hitta balansen mellan vår feminina sida och vår maskulina sida. Och återigen, detta är inte männens och patriarkatets fel, det är allas vårt ansvar.

Män och kvinnor måste se inåt och söka mer av flexibilitet, intuition, vila och lätthet i livet.

De förändringar vi vill ha kommer inte att ske förrän vi gör denna inre rörelse för att låta det feminina komma fram.

Men jag skriver den här artikeln före Food and the Feminine Festival eftersom jag tror att den här rörelsen måste komma från kvinnor. Även de mest yang-aktiva kvinnorna (och jag ser mig själv som en av dem!) har en yin-essens som skriker inom sig. Och det är denna princip som världen behöver.

Vi måste känna igen den feminina principen, förstå den och börja göra plats för den inifrån och ut: i våra inre attityder och i de val vi gör i våra liv.

Och ju mer en kvinna börjar erkänna sin feminina sida med stolthet och naturlighet, desto lättare blir det kanske för en man att omfamna sin yin-sida och få smak för den.

Då kan det hända att det blir lättare att förlåta, att diplomatiska lösningar blir den nya standarden och att kreativa idéer som omfattar alla blir rådande i världen.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.