Merkurius retrograd 2023: allt om datumet

Douglas Harris 29-05-2023
Douglas Harris

Merkurius retrograd år 2023 Här kan du se datumen för planetens retrogradation i år:

 • 29 december 2022 till 18 januari
 • 21 april till 15 maj - Se prognosen här
 • 23 augusti till 15 september
 • 13 december till 02 januari 2024

Om du vill gå på djupet och förstå alla detaljer om Merkurius Retrograd och hur fenomenet kan skapa problem i ditt liv, läs mer här.

Merkurius retrograd 2023 i tecknen

Merkurius retrograd är en astrologisk transit. Planeten, liksom de andra stjärnorna, rör sig på himlen, från ett tecken till ett annat, och gör aspekter. Merkurius kan alltså vara direkt eller retrograd.

 • När Merkurius är direkt, stannar den ungefär 88 dagar i varje tecken.
 • Varje Merkurius retrograd varar ungefär 20 dagar.

Retrogradation betyder inte att planeten "går bakåt", utan snarare att Merkurius under den perioden, sett från jorden, är långsammare och därför ser ut att gå bakåt i sin rörelse.

Kort sagt, Merkurius retrograd sker i ett tecken, så se vilka tecken det blir i år:

 • I januari inträffar den första Merkuriusretrograden för 2023 i Stenbocken.
 • I april 2023 kommer vi att ha Merkurius retrograd i tecknet Taurus.
 • Redan i augusti blir planeten retrograd i Jungfrun.
 • Slutligen avslutas året med att Merkurius återigen blir retrograd i Stenbocken.

En lektion om Merkurius retrograd

Prognoser för Merkurius retrograd

Nu när du vet allt om Merkurius retrograd 2023 kan du gå vidare till nästa steg, som alltså är att förstå hur fenomenet påverkar ditt liv.

Du har en astrologisk karta som aldrig förändras, det vill säga den kommer att följa dig hela livet. Planeterna fortsätter dock att röra sig på himlen, dag för dag, år för år, och gör aspekter med andra stjärnor, och byter från ett tecken till ett annat. Varje planet rör sig på ett annat sätt och "talar" till varje persons karta.

Med andra ord, varje gång Merkurius byter tecken påverkar planeten de astrologiska husen i ditt horoskop, och varje astrologiskt hus har olika betydelser.

Det finns ett superenkelt och gratis sätt att se prognoser för Merkurius och Merkurius retrograd som heter Personalised Horoscope.

Med andra ord kommer du inte bara att läsa prognoserna för ditt tecken, det skulle vara för ytligt, utan du kommer att läsa en analys av varje planets passage på himlen för tillfället som "talar" till ditt horoskop.

Endast på Personare kan du läsa personliga prognoser för Merkurius Retrograd för ditt horoskop och förstå hur denna övergång kommer att påverka ditt liv.

Se steg för steg

 • Gå in på Personares personliga horoskop - det är gratis!
 • Om du inte är registrerad fyller du i dina uppgifter och om du är registrerad loggar du in på webbplatsen.
 • Då kommer du att se alla de transiter som sker i ditt liv just nu.
 • Och när Mercury Retrograde inträffar kan du förstå både den direkta planeten över ditt liv när den går retrograd!

Se att i exemplet nedan har personen 13 aktiva transiter (i menyn till höger), Merkurius befinner sig just nu i 6:e huset. Lägg märke till att det finns en markering av Merkurius retrograd till vänster med en fullständig och personlig prognos!

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.