PLANT THE MOON: den kraftfulla ritualen med menstruation

Douglas Harris 02-06-2023
Douglas Harris

Att plantera månen är en ritual som går tillbaka till den paleolitiska eran och som har återupptagits på senare år. Våra förfäder samlades vid månens tid (menstruation) på en plats som de kallade det röda tältet, eftersom deras cykel var reglerad.

Endast kvinnor fick gå in på denna plats, där de satte sig på huk och lät menstruationsblodet rinna ut ur den heliga bägaren och bada i jorden.

För kvinnorna var denna handling ett heligt ögonblick då de fick möjlighet att släppa allt som hänt under den senaste cykeln och kunde rena sig själva, förnya sig själva.

Det var också den period då de fick de nödvändiga instruktionerna från den stora gudinnan för att få en blomstrande och riklig nästa cykel. På den tiden var kvinnorna högt respekterade för sin visdom och magi.

Männen var ännu inte medvetna om att de var delaktiga i kvinnans graviditet, så de ansågs vara riktiga gudinnor eftersom de plötsligt dök upp med en stor mage och mycket snart födde en ny varelse!

I det röda tältet vävde kvinnorna om sin kunskap, delade med sig, sjöng och utförde ritualer. Därför tror man att menstruationen för kvinnor är den äldres tid, då hennes magi är överflödande, hennes visdom skriker ut och hennes förmåga att kontakta det gudomliga är helt öppen.

Profetian om slutet av månens plantering

Lakotaindianernas profetia säger att när kvinnorna slutade återföra sitt blod till jorden var männen tvungna att börja döda. Då började man döda djur och föra krig för att blodsutgjutelsen skulle täcka behovet av näring.

När alla kvinnor återlämnar sitt blod till jorden säger profetian att behovet av blod som utgjuts av våld kommer att upphöra.

Varje kultur, plats och kvinna hade en annan ritual för denna praxis som vi kallar att plantera månen. Kvinnors förhållande till sitt blod var något mycket heligt. I takt med den sociala utvecklingen blev denna introspektiva (och ofta tidskrävande) process svårare.

Under den första perioden sköljde kvinnorna sina kläder med flodvatten och hällde det blodiga vattnet tillbaka på marken.

Efter ett tag, redan under den neolitiska eran, skedde många förändringar på politisk, social och kulturell nivå. Kvinnor förlorade sin helighet för sitt folk, blod blev något äckligt.

I dagsläget kommer läkemedelsindustrin med förslag om engångsbindor, som lovar mer "hygien" och praktiska saker. Skeptiker kan kalla det en tillfällighet, men det var från denna övergång som kvinnor började förlora kontakten med sin yttre och inre natur, och göra sin månprocess till något obehagligt, äckligt och stressigt.

Menstruera, det är viktigt att komma ihåg, kommer från ordet månad (gregoriansk kalender), när menstruationscykeln i själva verket består av 28 dagar, det vill säga lunar. Det korrekta skulle vara lunar och inte menstruera.

Planteringsmånens återkomst

Just nu lever vi - tack vare gudinnorna - i en stark rörelse som innebär att det heliga feminina återvänder. I och med detta börjar vi återvända till vissa uråldriga metoder och möjligheten att återknyta kontakten med vår inre gudinna, förstå våra känslor, stämma av med vår andlighet och respektera vår kropp!

Att plantera månen är en cyklisk ritual av tacksamhet, av att släppa taget, av rening, av att stänga cykeln, av att vara i kontakt med den stora modern!

När vi har mens är det ögonblick då vi avslutar en cykel, och blodet representerar att vi släpper taget om allt som vi har upplevt under lunationen.

Att plantera din måne tar dig till en större förbindelse med Gudinnan, väcker din intuitiva kraft, påminner dig om dina förfäders krafter, vårdar dina små växter och ger dig en unik stund då du knäböjer inför jorden och tackar.

Det är känt att kvinnor som planterar månen reglerar sin menstruation, eftersom man ger jorden näring. Som svar på detta ser gudinnan till att hennes cykel alltid är i samklang med naturen.

Förstå hur du kan plantera månen

Det finns inga regler för att plantera månen, det är en intuitiv och mycket individuell ritual. Men jag ska dela med mig av några förslag på vad som kan göras i detta magiska och djupa ögonblick.

Under hela lunationen kan du samla upp ditt blod i en menstruationsklocka och lägga det i ett glas för att förvara blodet. Jag föreslår att du förvarar det i kylskåpet för att bevara det utan att blodet koagulerar eller får en stark lukt.

Här hemma lägger jag den i en glasflaska och täcker den med en kork som är insvept i en bit plast.

Du kan också skölja din tygkudde i lite vatten och förvara vätskan i ett glas.

Uppmärksamhet!!! Det är inte möjligt att plantera den skördade månen med engångsskydd, eftersom de innehåller många kemiska tillsatser som kan förorena jorden.

Ritual för plantering av månen

  • Du kan plantera din måne på den sista dagen av din lunation eller när nymånen kommer.
  • Späd blodet i 2/3 vatten.
  • Du kan förbereda ett litet altare med dina kristaller, rökelse, örter, foton av dina förfäder eller till och med bilden av en gudinna.
  • Börja med att meditera lite och få kontakt med din livmoder.
  • Du kan åberopa naturens krafter och gudinnan genom heliga sånger.
  • Om du har en trädgård kan du först och främst gå ner på knä i jorden och tacka för allt du har levt, utvecklats, lärt dig och fått under den senaste cykeln.
  • Om du inte har en trädgård kan du upprepa ritualen på samma sätt på en plats där du känner dig bekväm och hälla din måne i krukorna. Observera: det är viktigt att blodet späds ut så att växterna inte övernärs!
  • Tänk på alla lärdomar och erfarenheter i en process av tacksamhet.
  • Börja hälla blodet i jorden och visualisera att cykeln avslutas och en ny öppnas, och utström allt du önskar för den nya cykeln.
  • Nu kan du blunda och meditera och be Gudinnan om instruktioner för den nya cykeln.

Kan de som inte menstruerar plantera månen?

För kvinnor som av någon anledning inte blöder längre är det inga problem! Du kan plantera din måne enligt måncykeln. Varje nymåne kan du sedan hälla druvjuice, vin eller hibiskusté som en representation av ditt blod, och följa ritualen på samma sätt. Det som räknas är anslutning, överlåtelse och tro!

I den här videon tar jag med mig några heliga sånger som du kan använda under din månplanteringsritual.

Texter till låtarna i videon:

Heliga Vientre

Vientre Sagrado, maktens centrum

Ni som bevarar minnena,

De todo el ayer.

Limpio mi pasado, vuelvo a renacer.

Floritura hermosa, abrate al placer.

Den heliga livmodern, maktens centrum

Du som bevarar minnena av allt jag har gått igenom.

Rensa mitt förflutna, jag återföds på nytt.

Underbar blomma, öppna dig för njutning.

Yo Soy Diosa

Yo soy Diosa todo poderoso

Under berget som vatten bland klipporna

Llego al valle diosa hecha mujer

Tierra reverdece es tiempo de crecer

Yo soy mujer, soy loba poderosa

Jag är en skapare av liv på jorden

Jag är chef för alla renacer

Och här i min livmoder finns all min kraft.

De fyra elementen

Tierra mi cuerpo

Agua mi sangre

Jag är en vän till dig

Y fuego mi espiritu

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.