Jag gillar inte julen, vad gör jag nu?

Douglas Harris 27-05-2023
Douglas Harris

Julen är en fest för många, men det finns en del människor som inte trivs under denna fest eller till och med på grund av den. Och orsakerna till att de inte gillar den är många.

För många människor är julen inte längre ett lyckligt datum, eftersom den är full av osmidiga, sorgliga minnen, eller för att vissa nära och kära inte längre är närvarande. För andra representerar den bara konsumtion, tung trafik, kaotiska städer. För andra är den ett uttryck för hyckleri och falskhet, påtvingade leenden och oändligt ätande.

Faktum är att många människor inte gillar julen och tvingar sig själva att fira den som om de inte fick missa den.

Faktum är att många människor verkligen inte tycker om julen och tvingar sig själva att fira den som om de inte fick låta den "passera".

Istället för att njuta av familjeåterföreningen kan julen bli en plåga: Vem ska vi äta middag hemma hos? Var ska vi äta lunch den 25:e? Vem ska ta med sig vad? Ska vi leka en hemlig jultomte eller ska vi köpa presenter till alla?

Det finns alltid någon som blir upprörd för att "årets middag kunde ha ägt rum hemma", och i slutändan tjänar datumet också till att ta fram sorgerna och blanda kritik och indirekthet med nötter och kalkonstek.

Hur kan du undvika att delta i dessa skuldfria firanden?

Skuldkänslorna finns för att vi kan göra familjen besviken, samma familj som gör julen år efter år nästan outhärdlig? och ändå "oundviklig". I vissa fall är det ingen idé att försöka täcka solen med en sil: man kan vara den där fisken ur vattnet som inte håller med om saker som inte kommer från hjärtat, men som låter dem hända bara för att slippa regeln, eller hur?

Tänk först och främst på att du har rätt att inte tycka om julen. Och du har rätt att leva denna dag på det sätt som känns bäst för dig. Du kan göra detta på ett varsamt sätt och här är några förslag:

  1. Prata med den person som är viktigast för dig om dina känslor inför detta datum, till exempel din mamma, pappa, bror, bror, mormor eller farbror.
  2. Säg lugnt hur befriande det skulle vara för dig att kunna frigöra dig från denna kulturella och familjära "skyldighet".
  3. Förklara hur svårt det var att beröra detta ämne av rädsla för att bli misstolkad, säg att det är en personlig fråga.
  4. Be om stöd och förståelse från den speciella personen.
  5. Och slutligen, meddela resten av familjen att ni behöver uppleva julen på ett annat sätt.

Tillåt dig att förnya dig själv

Naturligtvis har varje familj sin egen dynamik och sitt sätt att hantera nyheter. Du kanske inte välkomnas i ditt beslut, men du kan också bli överraskad.

I båda fallen är det viktigt att du tillåter dig själv att förnya dig. Förnyelse är trots allt också en del av julandan!

Du kanske till och med känner dig rörd att tillbringa denna dag på ett annorlunda sätt bara för att du vill uppleva den. Du behöver inte tycka illa om julen för att vilja uppleva den på ditt eget sätt, även om det är trevligt att fira den tillsammans med familjen.

Utnyttja ditt beslut att se på dig själv och se hur det känns att bryta ett mönster, en livslång rutin. Och du kanske inser att du kan göra samma sak på många andra områden i ditt liv.

Det spelar egentligen ingen större roll att du inte gillar julen, om det nu är så för dig. Det viktiga är att du upptäcker och tar till dig de saker du inte gillar - och de saker du gillar i ditt liv.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.