"Pis äventyr" är en lektion om tro i livet

Douglas Harris 27-05-2023
Douglas Harris

Den Oscarsnominerade filmen "The Adventures of Pi" - baserad på boken "The Life of Pi" (Ed. Rocco) av Yann Martel - verkar vara mer än bara en berättelse om överlevnad.När du börjar berättelsen definierar du din resa på öppet hav som en "berättelse om att tro på Gud", snarare än som en mörk fläck i ditt förflutna.

Detta visar för övrigt på några av de väsentliga skillnaderna mellan västerländsk och österländsk kultur. Den indiske tonåringen försöker snarare än att glömma det som hänt - hur dramatisk upplevelsen än var - att ge sitt förflutna en större mening. Detta gör honom förmodligen inte bara till en starkare utan också till en lika lugn person, vilket framgår av hans söta leenden och den lättsamma humor som han använder sig av.berättar en så svår historia.

Förutom de vackra prestationerna kan man säga att en stor del av filmens trumfkort ligger i regissören Ang Lees goda smak, som involverar oss i den indiska atmosfären, med dess musik, landskap, gudar och filosofier. Han visar lyriskt hur en ung indier kan överleva i månader i Stilla havet utan att förlora tron, särskilt i sällskap med en förtjusande och även skrämmande tiger, kallad"gärna" om Richard Parker.

Pi och hans budskap om styrka

På så sätt blir det som skulle kunna bli ännu en följd av bilder av förtvivlan, rädsla, revolt, sorg och skräck - som är så vanliga i filmer av den här typen - till en sprudlande följd av vackra bilder, som höjer andan mer än leder oss till sorg. Detta faktum är till och med märkligt, eftersom Pi före skeppsbrottet inte hade någon bestämd religion. Efter en period av experiment i barndomen, blev hanHan blev så att säga västerländsk när han följde sin fars förnufts- och vetenskapsfilosofi. Från och med det ögonblicket förlorade han praktiskt taget all magi i livet. Paradoxalt nog krävdes det en tragedi för att hans tro och hans förundran över naturen skulle återvända med full kraft.

Det är faktiskt rörande att se hur han tackar för varje liten gåva, liksom närvaron av Richard Parker, tigern, som trots att han var ett ständigt hot också var ett slags motivationsfokus som fick honom att inte förlora sitt syfte ur sikte. Trots allt kan Pi till och med dö, men hur kan du låta en annan levande varelse, som är beroende av dig, falla bort på grund av försummelse?

"Pis äventyr" kommer mycket nära de legender och fabler som vi älskade att höra som barn. Dessa berättelser förmedlar trots allt stora budskap om mod, styrka, beslutsamhet och optimism, även om vi ser våra favoritkaraktärer i de mest komplicerade situationer. Kanske är vi säkra på att de kommer att klara av att övervinna allting, eftersom dessa hjältar och hjältinnor vanligtvis är märktaav ett ödesmärke som driver dem in i deras saga och samtidigt räddar dem från fara.

Det är därför intressant att notera att en person som har fått ett så märkligt namn som Piscine Molitor Patel - som en hyllning till en fransk offentlig pool - har levt fascinerad av elementet vatten, till den grad att han har varit förvånad över stormar och att han kan simma mycket bra.död.

Värdet av att vara den du är

Vad vi kan lära oss av detta är att vi också, precis som Pi, har många saker som definierar oss, men som vi kan skämmas för eftersom vi inte passar in i gruppen. Eftersom vi inte kan vara något annat än det vi är, är det dock just att förstå detta och acceptera vår unika karaktär som gör oss mer motståndskraftiga mot livets problem. Å andra sidan visar historien oss också att ävenI de värsta stunderna behöver vi inte misströsta, och vi behöver inte heller överflödas av sorg eller klagan, för vi kan välja att vara flexibla, ödmjuka och tålmodiga.

I slutändan, oavsett om erfarenheterna är bra eller dåliga, varar ingenting för evigt och det är nödvändigt att släppa taget om det som inte längre tjänar oss. Märkligt nog klamrar vi oss fast vid allt som påminner oss om lidandet, till och med när vi lider, och vi återupplever det i all evighet. Detta gör oss till slut till fångar i det förflutna. Det finns inget klokare än att frigöra oss för att leva ett nytt liv, rent och redo för nya äventyr.

Bild: Divulgation

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.