Vad är slow living? Förstå begreppet

Douglas Harris 01-06-2023
Douglas Harris

Rörelsen långsam Det är inte bara en rörelse för välbefinnande och hälsa. Den strävar efter ett mer ekologiskt och harmoniskt förhållande mellan människan och människans och naturens resurser. Den prioriterar räddningen av relationerna och utgår från tanken att vi bör leva med mer kärlek och värdesätta banden med de människor som är viktiga för oss.

Den har sitt ursprung i Italien på 1980-talet, och långsam uppstod tillsammans med långsam mat i motsats till snabbmat . O långsam mat Den kämpar för att man ska uppskatta ätandet, tänka på maten från dess produktion, respektera naturens tid, värdesätta lokala producenter och naturligt jordbruk, för en måltid där man har tid att njuta av och äta, i sällskap med betydelsefulla människor och med medvetenhet i ätandet. långsam mat - respekt för naturens tid, uppskattning av det lokala och småskaliga samt uppskattning av relationer - har införlivats av andra sektorer av livet och samhället, som också har uppfattat den rörelse som vissa forskare kallar "social acceleration av tiden".

Hur kan man sakta ner? Långsamt liv i praktiken

Det är en fråga som jag ofta får höra när jag pratar med någon om tidskontrakt i samhället och tidsmedvetenhet.

"Tidskontrakt" är ett uttryck som jag använder för att tala om de överenskommelser som vi har om tid i samhället och som vi vanligtvis inte problematiserar. Varför måste vi till exempel svara på ett meddelande så fort det kommer? Vem har skapat denna konvention? Varför vågar vi inte konfrontera den och skapa andra tidskontrakt?

Å andra sidan är "tidsmedvetenhet" tanken att varje person kan välja hur han eller hon vill använda sin tid genom en process av medvetenhet och autonomi i förhållande till tidskontrakt. Denna inställning kan på ett genomgripande sätt förändra de relationer vi har med andra människor och med planeten.

Först och främst måste du förstå att det inte nödvändigtvis handlar om att vara långsam eller lat. Att sakta ner handlar om att stanna upp och andas. Tänk på när det är vettigt att skynda och rusa och när det inte är vettigt och du springer, helt enkelt för att det är det som anses vara "normalt".

Hur många gånger har du inte haft bråttom, varit orolig och haft tusen uppgifter att ta itu med och känt att du knappt tänkte på vad du gjorde eller att du inte var helt närvarande i allt du gjorde?

Hur många gånger har du inte haft bråttom, varit orolig och haft tusen uppgifter att ta itu med och känt att du knappt tänkte på vad du gjorde eller att du inte var helt närvarande i allt du gjorde?

Att sakta ner är just att vara närvarande, med fullödighet, tillgänglighet och uppmärksamhet på det man gör. Tidsmedvetenhet är en attityd där man frågar sig själv hur ens förhållande till tiden fungerar. Hur man har använt sin tid och om man har använt den för sina inre prioriteringar eller för yttre angelägenheter. Naturligtvis måste vi inse att detta är en stor utmaning, särskilt för dem som bor i storstäderna.Men det är möjligt, och det kan ha enorma fördelar för ditt välbefinnande och din hälsa.

Att bromsa är därför inte en enkel uppgift. Det kräver självkännedom, medvetenhet om förhållandet till tiden, val av prioriteringar och mycket energi för att upprätthålla alternativ som går emot strömmen i denna värld som accelererar oss dagligen. Men tro mig, det är värt det!

6 ATTITYDER FÖR ATT SAKTA NER

Det är sex mycket enkla rörelser, men de rör om i vår tidsuppfattning och påverkar vårt sätt att förhålla oss till den och de val vi gör när vi använder den.

1. ta hand om de relationer som är viktiga för dig

Vilka är de viktigaste personerna i ditt liv i dag? Hur är de närvarande i ditt dagliga liv? Har du verkligen varit närvarande, i djupa samtal eller avslöjande tystnader, men i möten där man utbyter tillgivenhet och fullhet? Affektiv samexistens är ett sätt att humanisera relationer och sakta ner. Uppmärksamt lyssnande, full uppmärksamhet och närvaro är grundläggande för en långsammare takt.

2. förstå dina tidsval

Hur använder du din tid? Hur fördelar du dygnets 24 timmar och veckodagarna i förhållande till vad du vill och bör göra? Vad tar mest tid i ditt liv i dag? Vad skulle du vilja ha mer av? Inse dina tidsval och ta själv kontrollen över dessa val. Fråga dig själv när det är vettigt att skynda och när det inte är det.

Vi talar inte om tidshantering, utan om tidsmedvetenhet och autonomi. I grund och botten handlar det om att känna till dina tidsval och försöka omvandla det som stör dig (vi förstår naturligtvis att vissa val är möjliga och andra inte, men att uppmärksamma dem är redan ett viktigt steg mot att förstå var det är möjligt att förändra). Ibland sker omvandlingen just i ettSnabbhet är våld och brådska är en social dynamik som gör att smidighet betraktas som något positivt. Många val är därför föremål för sociala konventioner. Men medvetenhet är omvälvande och är det första steget mot självständighet.

3. prata om livets tid och saker.

Hur många gånger har du inte svarat på ett meddelande för att inte verka långsam? Hur många gånger har den snabba reaktionen inte nödvändigtvis uppfyllt din samtalspartners krav, men du har reagerat ändå, bara för att ta hänsyn till att snabbhet är ett krav som ställs och döljs? Vi måste tala om tid, inte bara ur perspektivet av tidsbrist, brådska, brist på tid, otillgänglighet, att vi behöver mer tid.Vi måste tala om tidskontrakt. När vi ändrar avtal och sätt att hantera tid främjar vi små, stora förändringar. I stället för att svara snabbt och meningslöst på meddelandet, svara till exempel genom att säga att du kommer att svara lugnt och sansat så snart du kan ge det den uppmärksamhet det förtjänar. Försök att problematisera tidsfrister och förseningar.Tid är viktigt för att bygga upp nya relationer med tiden.

4. göra en sak i taget

Vi lever i ett prestationssamhälle som värdesätter den multitasking (I praktiken går vi från uppgift till uppgift och är ineffektiva. Vi missar saker och glömmer viktiga saker. Vi tar hand om brådskande saker i en frenetisk takt och inser inte vad vi själva prioriterar. Ofta kan det vara bättre att göra en sak i taget, i tur och ordning och med full uppmärksamhet.

5. stanna längre offline

Behöver du verkligen titta på meddelandet så fort enheten piper? Behöver du verkligen vara uppkopplad så många timmar om dagen? Eller behöver du verkligen chatta via meddelandeprogram medan du äter lunch? Tekniken är "tidstjuvar" i dagens liv. Ofta är "flödet" på till exempel sociala nätverk relaterat till de få stunder av underhållning som du har rätt till under din dag.Vi vill inte att du ska överge dem, men fundera på om du kan hantera ditt förhållande till tekniska prylar och skärmar i allmänhet på ett bättre sätt och se till att du får mer tid för närvaro och full uppmärksamhet, antingen med dig själv eller med andra människor och relationer som är viktiga för dig.

Ta pauser

Världen pressar dig att springa. Att stanna upp är en stor ansträngning. Det är svårt att hitta tid i ditt hektiska schema för att göra en del av din dagliga pendling till fots, för att begrunda staden, gatan, människorna; en tid för att reflektera; en tid för att lyssna på någon; en tid för att lyssna på musik; en lugn lunch. Tänk dig en tid för att inte göra något! En tid för att inte (bli) upptagen?!Den här tiden är ännu mer sällsynt! Låt dig själv få denna tid utan skuldkänslor. Tänk på att pausen inte bara ska tjäna till att hämta andan för att återgå till arbetet. Pausen är till för dig, njut av den.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.