Vad finns i din Pandoras ask?

Douglas Harris 02-06-2023
Douglas Harris

Jag är mycket förtrollad av mytologi. En myt är inte en lögn, det är en komplex symbolik för den mänskliga naturen De är de maskulina och feminina krafterna, i deras maximala uttryck, och de är de mest effektiva av dem. dualitet .

Man kan se att Olympen ligger precis här: en enorm röra av begär, fåfänga, svek, rädsla, ilska, firande, förväntningar, vänlighet, kärlek, välsignelser och förbannelser, som beskrivs från en helt patriarkalisk tid och som enbart av den anledningen påverkar de roller vi "borde" ha i livet.

Men eftersom det är en patriarkalisk berättelse, är den kvinnliga figurer Dessa begreppsliga överlappningar, mänsklighetens facetter, visar sig naturligtvis i vårt sätt att hantera livet och visar sig hos kvinnor och män.

Hur myter uppenbarar sig i oss

Minns du när du bar allt på dina axlar? Atlas gjorde det.

Och när du har låst in dig själv, all smärta? Medusa vet.

Och när jag inte ville, jag ville inte, men det var... Ah, Persephone...

Sedan jag var 12 år gammal har jag av ren passion forskat om olika mytologier och jag finner alltid inom mig Gorgoner, Herkules, Perseus, Afrodite, Persefone, Panaceas, den misstänksamme Prometheus, som ser allting innan och den listiga Epimetheus, som ser allting efteråt, och som alltid förutser saker och ting.

Jag möter också Pandora och hennes ask, som egentligen var en amfora.

Förutom dessa finns det många andra myter i mig, ibland vilande, ibland mycket aktiva, och jag tycker att det är underbart att röra om i denna kittel.

Myten om Pandora

Pandora "uppfanns" av tre manliga figurer: Zeus, Prometheus och Epimetheus, utifrån oenigheten mellan dem.

Zeus avsikt var att lura och straffa människorna, att se dem som universums centrum igen, även om han använde sig av en kvinnofigur för att göra det.

Pandora fick gåvorna att förtrolla, Athena gav henne livets andetag, gudinnan Afrodite gav henne skönhet, guden Apollon gav henne en mjuk röst och Hermes bidrog med övertalning.

Under ledning av Pandora fanns den nämnda burken, eller lådan, där de värsta sakerna som plågar mänskligheten än i dag fanns och som sägs vara Zeus straff.

Pandora skulle inte öppna lådan, hennes man varnade henne för att vara tyst, men hennes undersökande nyfikenhet, att vilja veta vad som fanns inuti, övervann hennes rädsla för det okända och ja, en handling av mod, hon öppnade den!

Det var då som innehållet som fanns där, tätt packat, visade sig vara en bubblande kittel.

Pandoras, kvinnor och män, tar allt oftare med sig sina lådor.

Jag är terapeut med ett personlighetsdrag, som senare kom in i yrket, och jag observerar att varje klient tar med sig det, lite efter lite, a din egen Pandoras ask .

Vissa är färgglada, målade för att dölja smärtan, andra lådor är nästan som en pansarplåt.

Andra tittar på lådan, men den är ännu inte tillgänglig för öppning, och enligt deras prioriteringar kan de tillåta att den öppnas vid något tillfälle.

Pandora är ännu en kvinna som får skulden för allt som går fel i världen. Vem sa till dig att öppna lådan, din envisa, nyfikna flicka?

Faktum är att Kvinnor dominerar. i universumet för terapeutisk sökning Detta kommer att gynna de många män som bestämmer sig för att undersöka den väg de redan har velat följa och som också tittar på sina lådor.

Jag är alltid så tacksam när män börjar göra terapeutisk forskning, eftersom de till slut hittar sina modiga Pandoras.

Att öppna Pandoras ask är för mig att komma i kontakt med allt det som Zeus förklarade som ett straff för människan, men som lever inom oss. Att ha en kvinnlig figur som ikon representerar hur mycket allt det feminina, känsliga och kreativa har skadats och låsts in hos kvinnor och män genom tiderna.

Det paradoxala är att det är endast genom känslighet och sårbarhet som man kan skapa nya hypoteser, vilket innebär att vi förr eller senare kommer att behöva verifiera alla dessa saker. låst inom oss .

Känslighet och sårbarhet: djupa tillitsprocesser

Andas in detta ord: Med snurrande.

Vi har kringgått de goda stavningsreglerna här för att bara känna: Com fiar.

Förtroende. Att väva ihop. Att sy ihop en historia, många historier eller ingen historia alls. Bara att titta på burken, röra vid den, veta att det finns något inuti och att det som redan har exponerats eller stötts ut är, och alltid kommer att vara, bara en del.

I myten om Pandora, den som vågade öppna lådan och få grytan att koka, väger skuld, och många människor som börjar sin terapeutiska process tror omedvetet att de inte borde ha öppnat lådan, att de är skyldiga till sina symtom och beteenden, att något hotar dem och att det är deras ansvar att behålla kontrollen.

Otaliga gånger finns det inget utrymme för att andas, trots att andningen är ett tecken på att livet sker.

Tror de verkligen att deras förändringar, som gör att familjen och vänner blir lite oroliga när de uppfattar nya gränser som föreslås, bör inte ske.

För Pandoras del är det dock också meningen att den ska skydda det hopp som fortfarande finns i lådan, som inte är ett tomt hopp.

Det är en känsla, en information, en doft, en smak av att det finns något outforskat, något som tyder på att allt kan förändras när som helst. Förhoppningen är i sig själv, att andas in och ut.

Det är den evig dualitet Inuti och utanför, ovanför och nedanför.

Från samma plats som smärtorna kom ut från, vilar också förståelsen och styrkan, och det kan krävas en ny handling av nyfikenhet eller mod för att kontrollera vad som finns bakom varje symptom eller beteende.

Ta ett djupt andetag... och släpp ut det.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.