Det är dags att sätta gränser! Förstå vikten av att avbryta en paus

Douglas Harris 30-05-2023
Douglas Harris

Många människor har en tendens att tro att "bara lite mer", "bara lite mer tid", "bara en öl till" eller "bara ett ord till" inte kommer att skada någon, men de inser inte att detta "bara lite mer..." kan föra dem över en gräns som de kanske aldrig kan återvända. Det är den mödosamma uppgiften att fastställa gränser .

Var och en har en Flexibilitet Det som för mig kan vara ett invasivt beteende kan för en annan person vara helt normalt.

Det finns inga specifika fakta som beskriver vad som kommer att vara missbruk och som är ansvarig för införande av begränsningar .

Det finns ett stort antal faktorer som avgör när man ska säga " Nu räcker det! Men hur identifierar man den gränsen innan det är för sent?

Låt oss tala om två aspekter av gränser: den som vi bör införa gränser i den andra och vad vi ska lägga i oss själva.

Att sätta gränser för människor

När vi talar om att sätta gränser för människor kommer man att tänka på en aggressiv attityd. Man tror att det är nödvändigt att skrika, lägga på luren "i ansiktet", börja bråka och till och med bryta upp en vänskap, eftersom det inte finns något annat mer balanserat och säkrare sätt att uppnå fred. För att inte tillgripa aggressioner är han tyst. .

Det finns otaliga störande situationer som vi ofta inte kan bli av med på grund av våra oförmåga att säga nej Vanligtvis är våra skäl följande rädsla

 • rädsla för att skada
 • rädsla för att vara orättvis
 • rädsla för att förlora kärleken
 • rädsla för att förlora sitt arbete
 • rädsla för att förlora en vän

Ja, ilskan tar över eftersom vi anser att personen borde inse att han eller hon är oförskämd, att han eller hon är påträngande, aggressiv, utnyttjar andras välvilja, är oförskämd och så vidare.

Under normala förhållanden, Ingen behöver vara aggressiv för att sätta gränser. Men det är inte möjligt att låta sig fångas av rädslor och låta missbrukssituationer fortgå.

Varifrån kommer denna passivitet och det obehag vi orsakar oss själva?

Ofta är våra envishet Att vilja tro att andra människor en dag kommer att inse att deras attityder orsakar oss obehag gör att vi förblir i en evig väntan på något som förmodligen aldrig kommer att hända.

 • Hur kan den andre veta att hans eller hennes beteende är skadligt om jag inte berättar det för honom eller henne?
 • Vad har han för anledning att tro att han gör mig illa om jag är tyst, om jag inte säger ifrån, om jag inte klagar, om jag inte säger att jag är sårad, arg, irriterad?

Människor går framåt när vi ger dem utrymme att gå framåt!

Ett annat skäl till att förbli passiv är att man tror att det är viktigt att vara en god människa. alltid bevara den andra Tron på att vi måste ge upp vår egen känslomässiga komfort för att ge andra komfort och på så sätt bli erkända som goda, snälla och kärleksfulla. Men varifrån kommer tron att vi blir älskade endast när vi säger "nej" till oss själva och "ja" till andra?

Du måste förstå att om jag inte respekterar mig själv kommer andra människor inte att se någon anledning att respektera mig.

Om jag tillåter mig själv att bli invaderad, misshandlad och ignorerad, varför tror jag då att den andra kommer att behandla mig annorlunda?

Därför måste vi inse att allt börjar med den respekt jag har för mig själv, med den vänlighet jag visar för mina egna behov.

Att oftare säga "ja" till dig själv är att behandla dig själv med kärlek och vänlighet. Om du inte börjar med dig själv kommer den andra personen knappast att visa den hänsyn till dig som du själv borde ha.

Om du kan stå ut med att vara upprörd, varför skulle inte den andra personen kunna göra det? Eller tror du att det bara är du som måste ta itu med livets problem? Oroa dig inte, den andra kommer att överleva ditt val!

Att sätta gränser för dig själv

När vi lär oss att sätta gränser för den andra måste vi tänka på att vi på ett sätt sätter gränser för oss själva.

Har du någonsin funderat på:

 • Varför lever du fortfarande i ett missbrukande förhållande?
 • Varför accepterar du att lida? mobbning i arbetsmiljön?
 • Varför reagerar du inte när din bästa vän insisterar på att lägga sig i ditt beslut?
 • Varför har du detta nästan tvångsmässiga behov av att behaga andra?

Tänk på alla gånger du har varit obekväm för att göra den andra bekväm och tänk på att allt i livet har en gräns.

När ska du säga nej till dig själv?

Du kommer att säga "nej" till dig själv när du känner att du är för tillåtande:

 • när han låter sig kränkas av den andra personen genom fysisk eller verbal aggression,
 • när han är trött på att känna sig missgynnad,
 • när han inser att han alltid betalar räkningen och känner sig utnyttjad,
 • när det är den andra som bestämmer vart vi ska gå, vilken film vi ska titta på och när hans underlåtenhet ger dig känslan av att inte ha kontroll över ditt eget liv, vilket gör att du känner dig svag och utan röst.

Du måste sätta gränser för din tillåtande inställning till dig själv så att du kan ta ansvar för ditt eget liv!

Dags att sätta gränser

 • Vi konstaterar att det är två sidor av samma mynt att sätta gränser för andra och för sig själv.

  Det sätt du talar till mig på är inte snällt, så försök att inte använda hårda ord ( begränsning i den andra )

 • Jag kommer inte längre att låta den andra förolämpa mig ( en gräns i sig själv )
 • Jag betalar bara min andel i restaurangen i dag, är det okej för dig? ( begränsning i den andra )

  Jag vill inte längre känna mig utnyttjad ( en gräns i sig själv )

 • Tack för ditt förslag, men jag bestämmer själv var jag ska åka på semester ( begränsning i den andra )
 • Jag har förmågan att fatta mina egna beslut, jag ska inte låta mig styras ( en gräns i sig själv )
 • Du förolämpar mig genom att tala på detta sätt, kom tillbaka till mig när du är mer balanserad ( begränsning i den andra )
 • Jag tillåter inte att någon tilltalar mig på ett kränkande sätt, jag respekterar mig själv ( en gräns i sig själv )

Förutom ord kan våra attityder också visa att den andra personens beteende stör oss:

 • inte skrattar åt det skämt som diskvalificerar honom.
 • ta fram en sak från ditt eget kylskåp eller skåp
 • Att ta hand om tv-fjärrkontrollen kan vara ett subtilt men kraftfullt sätt att sätta gränser.

Det finns ingen magisk handbok som kan ändra våra övertygelser eller ens våra beteendeberoenden, men faktum är att vi agerar som vi gör eftersom vi har en livshistoria som har fått oss att tro att relationer bör vara som de är, även om de skapar stort obehag i oss.

Och det är naturligt att vi känner oss osäkra på behovet av att ändra vårt beteende, även om det är obekvämt.

Det är dags att säga "nog" när vi inser att vi inte är nöjda med vårt sätt att agera. Och om det är nödvändigt att söka professionell hjälp för att göra denna övergång på ett säkert sätt, för att stärka din självkänsla och lära dig att utöva ett nytt sätt att vara i livet, sök hjälp.

Kom i alla fall ihåg att livet behandlar dig på samma sätt som du behandlar dig själv. När du lär dig att respektera dig själv har du lärt dig att sätta gränser för andra och för dig själv.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.