Hur utvecklar man självkärlek?

Douglas Harris 28-05-2023
Douglas Harris

Ingen självkärlek Oavsett om vi vill njuta fullt ut av de goda stunderna eller leva mer positivt med besvikelser, smärta och så många obehagliga situationer som är oundvikliga i våra liv, måste vi trots allt vara i fred med oss själva.

Genom att utveckla självkärlek slutar vi att vara fångar av rädsla och blir kapabla att ta ansvar för våra liv.

Självkärlek, självkänsla och personlig styrka

Jag anser att självkärlek är en av de två pelarna som upprätthåller självkänslan. Den andra är personlig styrka. Medan personlig styrka är förknippad med självförtroende, är självkärlek relaterad till vår självacceptans.

Därför måste vi stärka båda för att verkligen må bra. Självkärlek är roten till självkänsla. Genom att ta hand om den blir det lättare att arbeta med personlig styrka. En bra kristall som kan följa dig på denna resa är rosenkvarts.

Självkärlek är roten till självkänsla.

Vi anser dock ofta att det handlar om att ta hand om kärlek - att älska det vi ser, att känna sig vacker.

Men vi är mer än en fysisk kropp, eftersom vi också har känslomässiga, mentala och andliga aspekter. För en solid självkänsla är det därför nödvändigt att arbeta med självkärlek på alla nivåer på ett integrerat sätt.

Bredda begreppet självkärlek

I det följande kommer jag att framhålla några iakttagelser som kan hjälpa oss att bredda vår uppfattning om och vår omsorg om självkärlek.

De är uppdelade i fysiska, känslomässiga, mentala och andliga nivåer endast för att underlätta vår förståelse, eftersom de alla blir ett inom oss, så vissa saker kan citeras på alla nivåer.

Detta är bara några riktlinjer att utgå från. De ska inte innebära radikalism, utan en större uppmärksamhet och omsorg om oss själva. Utifrån dessa tips kan vi utveckla våra egna sätt att stärka självkärleken.

Fysisk nivå

 • Hur tar du hand om din kost? Det är viktigt att observera kvalitet och kvantitet och försöka förstå vad som verkligen är hälsosamt för dig.

Sök inte bara efter information utifrån om vad som är rätt och fel i fråga om mat. Utveckla din egen känsla för vad som är hälsosamt för dig.

Idealet är att utveckla ett förhållande till maten, inte bara genom att svälja den, utan genom att verkligen lära sig att uppskatta och njuta av den, för allt den representerar.

 • Hur tar du hand om din skönhet och estetik? Tar du hand om ditt hår, din hud, dina kläder etc. Försöker du motionera? Kom ihåg att du inte behöver ett gym för att röra på dig!
 • Hur tar du hand om ditt hem (eller ditt personliga utrymme) och din arbetsmiljö? Är du noga med att se till att inredningen och redskapen är vackra, bekväma, praktiska och intakta?

Att veta hur man värdesätter sitt hem och hur man har ett förhållande av omsorg och kärlek till det är också att ta hand om sig själv, eftersom det är en förlängning av en själv. Försök att göra det välkomnande och trevligt för dig. Vet du vad Feng Shui är? Det kan hjälpa dig!

 • Hur är din sömn? Är kvaliteten och kvantiteten otillräcklig? Inse att sömnen påverkar och samtidigt påverkas av andra faktorer.

När vi inte har en vilsam sömn verkar allt bli tyngre och svårare. Bristen på sömn påverkar vår hälsa mer omedelbart eller på medellång och lång sikt.

 • Vilken är kvaliteten på mina vanor och min livsstil i allmänhet? Är din livsstil gynnsam för de tidigare punkterna? Hur kan du främja små förändringar som gör att du kan förbättra dig mer och mer?

Mental nivå

 • Observera dina tankar och hur du behandlar dig själv: behandlar du dig själv som din bästa vän som försöker motivera, välkomna, stimulera, acceptera?
 • Omvärlden ställer ibland många krav på oss och ger oss många bedömningar. Slutar det med att du också dömer och ställer krav på dig själv? Hjälper ditt sätt att tänka och uppfatta världen och livet dig att främja harmoni, lätthet, motivation och glädje?
 • Inse om vissa föreställningar om livet och specifika aspekter av livet inte står i vägen för dig.

För att fördjupa det här arbetet är det viktigt att också leta efter omedvetna negativa övertygelser som du kan ha utvecklat under ditt liv.

 • Hur matar du ditt sinne, genom läsning, filmer och samtal? Lägg märke till om du matar det med klagomål, pessimism och destruktiva ifrågasättanden.

Du måste lära dig att ge ditt sinne positiv näring. Försöker du se de positiva aspekterna av situationer, den lärdom de ger dig, genom att fokusera på dem?

Känslomässig nivå

 • Hur förhåller du dig till dig själv? Tillåter du dig själv att bygga upp en tillgivenhet för dig själv och andra, genom att fokusera på ditt bästa och det bästa hos andra? Inse att detta inte innebär att ignorera brister och svaga punkter, utan att du vet hur du ska hantera dem och värdesätter dig själv och andra.
 • Vilken kvalitet har dina vänskapsrelationer och hjälper de dig att utvecklas positivt på alla nivåer?
 • Är du rädd för att lida, bli besviken, känna dig avvisad i dina relationer och flyr du från situationer där du kan känna dig så? Vad sägs om att gradvis komma i kontakt med de negativa känslor som har samlats inom dig och lära dig vad som ligger bakom dem?
 • Tillåter du dig själv att känna negativa känslor utan att ge efter för dem, utan försöker lära dig att hantera dem? Inse att varje obehaglig känsla är ett tecken på något som du måste lära dig, läka och förbättra. (lavendelolja balanserar och avföljer alla känslor).

Andlig nivå

 • Denna nivå hjälper oss att få kontakt med universums oändlighet och balanserar vårt fokus som idag är alltför mycket inriktat på den individuella och materiella verkligheten, vilket gör det möjligt för oss att få en upplevelse av det kollektiva, universella och subtila.
 • Hur går det med ditt sökande efter personlig utveckling? Utvecklar du dina subtilare aspekter genom att söka efter erfarenheter och kunskap som gör att du kan uppleva en djupare kontakt med dig själv och med allt som existerar? Inse att det andliga sträcker sig bortom religionerna, som bara utgör ett sätt att arbeta med det andliga. Vi kan hitta vår egen andliga väg.
 • Har du någon form av meditation? Hur är det med din intuition? Vet du hur du ska lyssna på den? Hur är din kontakt med naturen? Tar du dig tid att begrunda den?

Bli inte orolig om du märker att du fortfarande har många obalanserade aspekter i ditt liv. Ta det lugnt! Låt oss börja utöva självkärlek nu och möta allt detta med tålamod.

Med medkänsla inser du att du hade dina skäl att hamna i den situation du befinner dig i idag och att det är möjligt att förändra den.

Var medveten om att förändringarna kan ske i din egen takt, oavsett om de är snabbare eller långsammare - ibland ganska långsamma.

Det viktiga är att de inträffar! Att respektera dina gränser och din rytm är ett stort steg. Försök att leda din väg mot självvård med tålamod, välkomna dig själv varje gång du känner att du har misslyckats och motivera dig själv att bli bättre.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.