Intermittent fasta: vad är det och hur gör man det?

Douglas Harris 03-06-2023
Douglas Harris

De som forskar om viktminskningsdieter har förmodligen redan hört talas om intermittent fasta. Ofta vet de dock inte vad det innebär. Ordet "intermittent" innebär att man slutar och börjar igen efter en paus. Med andra ord måste personen i denna typ av fasta varva perioder med ätande med andra perioder där man inte äter någonting.

Typer av intermittent fasta

Det finns tre typer av fasta: 16/8, 5/2 och 24 timmar.

  • Den första, från 16/8 Fasteregeln, som innebär att en person måste fasta i 16 timmar, med 8 timmars paus för att äta.
  • Den andra möjligheten är att 5/2 Detta bör ske tillsammans med en dietist, eftersom han eller hon måste beräkna korrekt hur många kalorier som kan intas.
  • Den snabba utvecklingen av 24 timmar Det kan göras under två dagar i veckan, och man kan också växla mellan de dagar då man inte äter. Till exempel kan personen äta frukost normalt och lunch runt 12.00. Därefter äter han/hon först nästa dag klockan 12.00 igen.

Vem kan göra intermittent fasta?

Det är viktigt att veta att det finns vissa begränsningar för längre fastaprotokoll, t.ex. bör gravida kvinnor, kvinnor efter förlossningen, ammande mödrar, växande barn, diabetiker och personer som lider av migrän eller har en historia av ätstörningar inte fasta.

Om du inte hör till någon av de här kategorierna kan du söka råd hos en lämplig yrkesman för att ta reda på vilken typ av fasta som kan fungera bra för din kropp.

Fysiologisk fasta vs. metabolisk fasta

Det finns två typer av fasta: fysiologisk fasta, som innebär att du inte äter något alls och bara dricker kalorifri vätska, t.ex. vatten, te och kaffe, utan sötningsmedel, och metabolisk fasta, som innebär att du kan äta livsmedel som inte orsakar insulintoppar.

Om du till exempel vaknade upp springande och drack ett kaffe med kokosolja och inte ska äta förrän klockan 13.00 fastar du fortfarande. Men om ditt mål är viktminskning är det bättre att du låter kroppen hämta energi från det fett som lagras i dina adipocyter och inte från kaffet med kokosolja. De livsmedel som inte bryter den fysiologiska fastan är alltså vatten, kaffe och te, alla utan socker.

Jag tror att metabolisk fasta kan vara ett alternativ för dem som redan håller på att upprätthålla sin vikt. Eller när man inte har tid att äta, för att man håller på med en aktivitet som man inte vill avbryta för tillfället, och man känner sig hungrig. Det är ögonblicket när man vet att man snart kommer att ha tillgång till mat, men man vill inte sluta äta just då.

Från och med då har du två alternativ: antingen fortsätter du utan att äta och förlänger intervallet mellan måltiderna på ett naturligt sätt, utan att må dåligt, eller så dricker du en dryck - som inte bryter fastan - för att hjälpa dig att må bra fram till nästa måltid.

Vad kan man äta i pauserna?

Vad du äter i ditt ätfönster är också mycket viktigt. De som redan äter en kost utan socker, raffinerade och industrialiserade kolhydrater har det lättare, eftersom hungern naturligt minskar när dessa livsmedel försvinner.

Om du har en mycket ohälsosam kosthållning ska du inte tänka på att börja fasta. Lär dig först att äta och försök sedan att fasta naturligt, som ytterligare ett verktyg för att ta hand om din hälsa.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.