Förstå sanguina, koleriska, flegmatiska och melankoliska temperament.

Douglas Harris 21-06-2023
Douglas Harris

Har du någonsin tänkt på att ditt temperament är en ingrediens som ger smak (även bitter smak) åt dina relationer? Med mognad och med tiden kan vi lära oss att dominera och använda fördelarna med varje temperamentstyp. I denna process kan aromaterapi och eteriska oljor vara bra allierade.

Studiet av de fyra temperamenten - Cholerisk, sanguinisk, melankolisk och flegmatisk - är mycket gammal och går tillbaka till det antika Grekland. De två första ansågs vara extroverta och de två sista introverta.

Normalt har människor ett dominerande temperament och de andra sekundära. Under hela livet kommer de att formas och domineras, och kan till och med jämna ut sig.

När vi identifierar dessa egenskaper hos oss själva, våra barn, arbetskamrater eller vänner är det lättare att hitta vägar för en bättre samexistens.

Om du till exempel har ett mer extrovert temperament som Sanguine, som är glad och upprörd, och du har ett melankoliskt barn, som är introvert, kommer det inte att bli lika upphetsat som du när det gäller att gå på festen som du är så upphetsad över att gå på. Även om barn har en mer sanguinisk karaktär kan det vara så att ditt barn har en mycket stark introspektiv karaktär.

Vad gör man då? Respektera deras rytm, prata med dem, försök förstå deras temperament och försök hitta sätt att interagera och balansera deras egenskaper.

Förstå temperament

Enligt Rudolf Steiner kan temperamenten, även om de är individuella egenskaper, ha mer accentuerade inslag under hela livet: barn är mer sanguina (glada), ungdomar koleriska (arga), vuxna melankoliska och äldre mer flegmatiska.

Se vilka egenskaper som kännetecknar varje typ och fundera på om den stämmer överens med ditt livsskede och om ditt temperament formas av mognad. Observera också om den hjälper dig att bättre förstå dina barn, dina elever, dina arbetskamrater eller din partner.

För att underlätta förståelsen har vi gjort ett samband mellan de fyra temperamenten och de fyra känslor som representeras i filmen. Roligt nog .

Choleriskt temperament

 • Det är det extroverta temperamentet.
 • Vi kan relatera den karaktär Anger Han är full av energi och han mäter inte sina ansträngningar för att uppnå det han vill.
 • Den har en stor motivation för att söka rättvisa.
 • Problemet är när det blir okontrollerbart och ilskan blir till raseri, vilket förblindar kolerikern, som till slut får en otålig attityd av typen "kort stubin".
 • Du kan också motiveras av utmaningar eftersom du är mycket ihärdig när det gäller att uppnå det du vill.

Sanguine Temperament

 • A karaktär Joy med all sin prakt representerar den blodiga.
 • Han är också utåtriktad och full av livlighet.
 • Det kan betraktas som "festris".
 • Tyvärr är det inte lätt att behålla hans uppmärksamhet. Han har lätt att tappa fokus, och det är också svårt för honom att bli upprörd över något eftersom hans uppmärksamhet lätt ändras.
 • Han är den typiska idésäljaren, eftersom han vet hur man kommunicerar mycket bra.

Melankoliskt temperament

 • I filmen såg vi hur viktigt det är att tecken Sorg vilket är en bra representation av detta temperament.
 • Med sin introspektion kan han bedöma situationer och veta hur han ska agera.
 • Man måste vara försiktig när det blir för mycket så att man inte blir deprimerad.
 • De gillar vanligtvis att vara ensamma, men det betyder inte att de inte har vänner, utan att de som de har värderas högt.
 • Här är det kvaliteten på relationen som räknas, inte kvantiteten. Han är inte särskilt förtjust i fysiska aktiviteter och gruppaktiviteter, så det är viktigt att uppmuntra till mer individuell idrott.

Flegmatiskt temperament

 • På grund av sin överdrivna försiktighet kan vi relatera detta temperament till den Karaktär Rädsla .
 • Rädsla kan lamslå oss och rädda oss från farliga stunder.
 • Han är den perfekta moderatorn eftersom han mycket lugnt väger alla sidor av situationen.
 • Problemet är att du tar för lång tid på dig att fatta ett beslut eller att du låter rädslan frysa dig.

Hur du upptäcker ditt dominerande temperament

Att upptäcka det dominerande temperamentet är en del av processen för självkännedom. När man vet vilket temperament man har kan man utnyttja dess goda sidor och styra dess styrkor mot personlig utveckling, samt försöka balansera de negativa eller överdrivna egenskaperna.

Det finns kostnadsfria tester på nätet. Om du vill kan terapeuten Andrea Leandro skicka dig ett test i Excel för att upptäcka ditt temperament. Skicka ett e-postmeddelande till [email protected] och be om ditt test.

I rätt omfattning kan var och en av dessa temperament bidra till mycket välbefinnande i våra liv.Exempel:

 • Ilska (kolerisk) ger oss drivkraft och styrka att söka rättvisa.
 • Glädje (sanguine) ger gott humör för att möta livet med lätthet.
 • Sorg (melankoli) främjar eftertanke så att vi vet hur vi ska agera.
 • Rädsla (flegmatisk) ger försiktighet så att vi kan följa rätt väg.

När temperamentens egenskaper är i harmoni gör de oss mer konsekventa i våra handlingar. Vi behärskar våra dominerande egenskaper och använder kunskapen om de andra egenskaperna för att gynna den situation vi upplever.

Hur man balanserar temperamenten med aromaterapi

Om du har för mycket av dessa egenskaper är det inte bra för dig. Aromaterapi och eteriska oljor kan vara en bra terapeutisk resurs för att hjälpa dig att arbeta med dessa temperament.

Hur du kan dra nytta av aromaterapi:

 • Vi kan göra en andningsövning med hjälp av eteriska oljor Droppa en droppe på en servett och andas in doften i några sekunder under dagen.
 • Eller använd Aromaterapi halsband Det rekommenderas att endast använda 2 droppar av den valda eteriska oljan. Det är viktigt att stanna i 2 timmar dagligen för att få fördelarna med aromaterapi.

Nedan finns förslag på eteriska oljor för att balansera temperamenten.

Eterisk olja av lavendel: för alla temperament

Lavendel är en jokerolja. Den balanserar våra känslor på ett heltäckande sätt. Som vuxna måste vi vägleda våra barn och vägleda dem i hur de kan agera och inte hålla tillbaka handlingar.

Till exempel: det koleriska barnet har en tendens att bli arg lättare. Det introverta barnet kan visa sorg. Det extroverta barnet behöver spendera överskottsenergi. Det introspektiva barnet kan ha ett överaktivt sinne och överdriven yttre apati.

När vi förstår och hjälper dem att hantera detta kaos inom dem blir allas liv lättare.

Eteriska oljor för varje temperament

Cholerisk:

Du kan dra nytta av eterisk olja av lavendel som hjälper till att lugna ner och stabilisera känslor, vilket återställer balansen.

Om vi är otåliga har vi följande möjligheter eterisk olja av citron-sicilian vilket också kan bidra till att utveckla tålamod och lugn när man löser konflikter.

Blod:

Om det saknas fokus kan vi använda eterisk olja av pepparmint (endast för barn över 7 år).

Redan nu har eterisk olja av vetiver Vetiver för barnet till det nuvarande ögonblicket, till här och nu.

Melankoli:

När jag går igenom tillstånd av sorg och depressionsbilder, gillar jag att arbeta med citrusfrukter, som t.ex. eterisk olja av apelsin och/eller eterisk olja av bergamott Båda ger glädje, gott humör och lätthet, är utmärkta antidepressiva medel och balanserar våra känslor.

O eterisk olja av pelargon och ylang ylang eterisk olja kan också hjälpa detta temperament och ge mod, beslutsamhet och disciplin i vardagliga aktiviteter.

Flegmatisk:

Försiktighet kan skapa överdriven rädsla, så vi kan använda de angivna eteriska oljorna mandarin och rökelse för att skapa mer trygghet och hjälpa till med detta problem.

O eterisk olja av lavendel kan också vara mycket effektiva.

//www.instagram.com/p/CVOvdTLgrmD/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e6cb8cc8-6c9a-4e57-ba07-480bbc8eddec

Kom ihåg: eteriska oljor har kontraindikationer, rådfråga alltid en aromaterapeut för att förstå dina problem och för att kunna använda oljorna på ett säkert sätt.

Denna artikel har skrivits i samarbete med Solange Lima .

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.