Ingefära förebygger förkylning, halsont och illamående.

Douglas Harris 02-06-2023
Douglas Harris

Ingefära (Zingiber officinale) är en mycket gammal växt som kommer från Asien och vars rot är den mest använda delen. Den är mycket rik på ämnen som är fördelaktiga för hälsa och välbefinnande och är utmärkt när den införlivas i kosten. Ingefära har antiseptiska egenskaper och används i sirap och även i tuggbar form, som renar halsen och kan därför användas närDet är också bra för halsont i allmänhet.

Dessutom är växten antiinflammatorisk, eftersom den bidrar till att höja kroppstemperaturen och kan användas för att bekämpa förkylning och influensa. Den är också cirkulationsstimulerande och termogen, dvs. den ökar den basala kaloriförbrukningen, vilket ökar kroppens ämnesomsättning.

Som om alla dessa fördelar inte vore nog hjälper ingefära också på ett mycket lovande sätt mot illamående och åksjuka - både under bilresor och hos gravida kvinnor. Ingefära kan tuggas eller ingå i juice eller till och med vatten - lägg bara en ingefärsskiva i flaskan och drick det under hela dagen.

Den har också en cancerförebyggande effekt, främst mot tarm-, prostata- och bröstcancer. Ingefära är fortfarande mycket mångsidigt användbart, med sin kryddiga och accentuerade smak, och kan användas i matlagning, både i salta och söta rätter. Rådgör alltid med din kostrådgivare om hur du ska inkludera denna krydda i din kost.

Lär dig nedan två recept med ingefära.

Recept för te mot influensa

Ingredienser:

 1. 1 glas vatten
 2. 3 skivor ingefära
 3. 1 hel oskalad vitlöksklyfta (valfritt).
 4. ½ pressad apelsin
 5. ½ pressad citron
 6. 1 matsked honung

Hur man gör:

Koka 1 glas vatten med 3 skivor ingefära (du kan lägga till 1 hel oskalad vitlöksklyfta om du vill). Häll upp det kokta vattnet med ingefäran i en kopp och tillsätt sedan apelsinjuice, pressad citron och honung.

Ta det alltid innan du går till sängs.

Pumakrämssoppa

Soppan har fått sitt namn för att den innehåller mycket hälsoskyddande näringsämnen, särskilt betakarotener, som skyddar kroppen mot infektioner och fria radikaler, och även för att den innehåller lutein och zeaxanthin - näringsämnen som bidrar till och skyddar ögonen.

Lök, en av ingredienserna i soppan, har en värmande och antiinflammatorisk verkan på de övre luftvägarna, samt stärker hjärtat. Mycket omfattande som krydda - från sallader till soppor - också rik på quercetin, som spelar en förebyggande roll mot cancer.

Avkastning: 3 till 4 portioner

Ingredienser:

 1. 1 matsked smör
 2. 4 skedar olivolja (för att avsluta rätten).
 3. En halv lök, hackad
 4. En halv japansk pumpa eller hokaidopumpa (om du föredrar den med grönt skal, köp den skalad och skuren i bitar, cirka 500 gram).
 5. 1 äpple med skal och utan kärnor (helst grönt).
 6. 4 kryddnejlikor
 7. 1 tesked färsk ingefära, hackad
 8. Persilja
 9. Salt efter smak
 10. Vatten
 11. Råa pumpafrön (endast den gröna delen)

Hur man gör:

Låt lök, ingefära, hackad pumpa, hackat äpple och kryddnejlikan (du kan sticka in den i löken) sautera med 1 matsked smör. Täck blandningen med tillräckligt med vatten. När allt är kokt, mixa det i mixern och servera rätten med strödd gräslök eller hackad persilja, 1 matsked olivolja och pumpafrön. Bon appétit!

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.