Hur man använder aromaterapi mot ångest

Douglas Harris 06-06-2023
Douglas Harris

Alla som aldrig har känt ångest i sitt liv räcker upp handen. Det är svårt att hitta någon, eller hur? Det verkar som om detta är århundradets ondska, eftersom alla någon gång har upplevt denna känsla.

Det kan bero på ett högskoleprov, när du var tvungen att tala offentligt eller be din chef om löneförhöjning, hälsoproblem, familjeproblem eller kärleksproblem, ett gräl med vänner eller någon annan stressig situation som utlöste en ångestattack.

Ångest kan vara skadlig när den blir något mycket närvarande i en persons liv och hindrar honom eller henne från att utföra sina dagliga aktiviteter. I dessa fall är känslan oroväckande och blir patologisk, vilket gör det nödvändigt att söka professionell hjälp.

Symtom på ångest

 • Överdriven oro för hälsa, arbete, familj och pengar.
 • Rädsla och oro för en viss situation.
 • Känslan av att något dåligt kan hända när som helst.
 • Ett mycket aktivt och överdrivet tänkande sinne, bristande kontroll över tankar, organisering av idéer och fokus.
 • Låg självkänsla.
 • Överdriven svettning på händerna, takykardi och andnöd.
 • Matbegär utan anledning.

Kom ihåg att det finns olika nivåer av ångest. Vissa är lättare att behandla och kan kontrolleras endast med naturliga och kompletterande terapier. I allvarligare fall krävs en mer närvarande medicinsk uppföljning, t.ex. psykoterapi, och användning av naturliga metoder, t.ex. aromaterapi, som komplement.

När vi andas in en eterisk olja följer doften med till hjärnan, till vårt limbiska system, som ansvarar för beteende och känslor. Generellt sett har oljor som utvinns ur blommor lugnande egenskaper, vilket är utmärkt för att hjälpa till med att bearbeta ångest, som till exempel lavendel, ylang ylang eller Neilly eterisk olja.

Hur man kontrollerar ångest med aromaterapi

 • Eterisk olja av lavendel: är lugnande, avslappnande och kan användas i alla ångesttillstånd och hjälper till att balansera kropp och själ.
 • Ylang Ylang eterisk olja: hjälper till att lindra nervösa spänningar, ångest och stressrelaterade problem, ger tröst och harmonierar.
 • Eterisk olja av neoli: hjälper alla känslomässiga problem, är ett naturligt lugnande medel mot ångest och utmärkt för att bekämpa sömnlöshet orsakad av ångest. Den är lämplig för "sinnet som aldrig stannar".

Dessutom har citrusoljor. Se vilka det är nedan:

 • Eterisk olja av bergamott: anses vara en avslappnande och lugnande olja som hjälper till att behandla stress, ångest och oro.
 • Mandarin eterisk olja: är anxiolytisk, dvs. den har en starkt lugnande effekt på känslomässiga spänningar.
 • Eterisk olja av söt apelsin: är lugnande, minskar stress, eliminerar rädsla för det okända, är harmoniserande och anxiolytisk. Dess uppfriskande doft hjälper människor att slappna av och varva ner.

Om du föredrar det kan du välja den träiga eteriska oljor för att kontrollera ångest:

 • Eterisk olja av vetiver: är lugnande, hjälper till med sömnstörningar orsakade av ångest och fysisk och mental utmattning. Hjälper till att lindra spänningar till följd av stress, ger mental klarhet och balans, när människor känner sig bortkopplade och jordade.

Hur man använder aromaterapi mot ångest

Ett förslag är att dagligen använda några av dessa oljor i ett aromatiskt halsband eller i din personliga diffusor, genom att droppa bara 2 droppar dagligen. På morgonen kan du välja eteriska citrusoljor. På kvällen kan du droppa 5 droppar eteriska oljor av lavendel och bergamott utspädda i lite vatten i den elektriska diffusorn eller reuchaud.

Om du föredrar det kan du göra en kräm med:

 • 60 g neutral grädde
 • 7 droppar eterisk olja av lavendel
 • 6 droppar eterisk olja av bergamott eller söt apelsin
 • 1 droppe eterisk olja av vetiver
 • 2 droppar eterisk neroliolja

Vägbeskrivning: Blanda väl och massera in fötterna innan du går till sängs.

Vibrerande oljor motverkar ångest och kan användas i mat.

Bananen är rik på tryptofan, en aminosyra som bidrar till produktionen av neutransmissorn serotonin, vilket hjälper till att kontrollera ångest, medan avokadon är en frukt som är rik på vitamin B3, folsyra, vitamin C, järn, magnesium och kalium, vilket minskar ångest.

Ett förslag är att slå banan och avokado med lite skummjölk och tillsätta 2 droppar av den eteriska vibrationsoljan Sweet Orange and Neilly. Om du föredrar det kan du använda 6 droppar av en vibrationsoljan som är inriktad på att kontrollera ångest.

Denna kombination rekommenderas särskilt i slutet av eftermiddagen, då många människor känner ett behov av att äta något sötare på grund av ångest.

Om du är osäker bör du alltid rådfråga en aromaterapeut om du behöver vägledning om eteriska och vibrerande oljor. Och kom ihåg: endast vibrerande aromaterapi kan användas vid intag av livsmedel på ett säkert sätt och utan kontraindikationer.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.