Vad är gaslighting: att förstå psykologiskt våld

Douglas Harris 04-06-2023
Douglas Harris

Gaslighting är en form av psykisk misshandel där en person med större social makt (en man i förhållande till en kvinna, en vuxen i förhållande till ett barn, en chef i förhållande till en underordnad, presidenten i förhållande till medborgarna osv.) använder sin trovärdighet för att förneka ett fel, en orättvisa eller ett misstag som han eller hon själv har begått och som den svagaste personen har bevittnat.

Några exempel på gaslighting:

  • en barnsexförbrytare som avfärdar anklagelsen med att barnet "hittar på saker och ting, har en fruktbar fantasi";
  • en våldsam make som förnekar anklagelserna om misshandel och säger att hans fru är "galen" och ljuger för att skada honom;
  • En chef som förnekar mobbning och säger att han bara blir stämd för att den anställde fick sparken;
  • Politiker som ljuger offentligt och sedan förnekar att de har ljugit.

När något sådant händer mellan två personer med samma sociala "vikt" börjar en kamp "mitt ord mot ditt ord", men när det händer mellan personer i en situation med ojämlik makt "förvränger" personen med mer prestige verkligheten på bekostnad av sanningen, vilket hindrar personen med mindre makt från att återupprätta rättvisan i situationen.

Så när gaslighting är effektiv, kan inga kompensationsåtgärder vidtas: sexuella övergrepp bestraffas inte, kvinnan skyddas inte från sin förövare, den underordnade får inte rättvisa för vad han eller hon har lidit i arbetsmiljön.

Därför betraktas gaslighting som en form av våld. Det orsakar permanenta och irreparabla skador på relationer, och skador som inte kan kompenseras av dem som befinner sig i en lägre social position. Lär dig hur du identifierar ett missbrukande förhållande.

Vem kan begå gaslighting?

När det finns någon form av social ojämlikhet har den person som har mest prestige makten att begå brott. gaslighting Män i förhållande till kvinnor, vuxna i förhållande till barn, chefer i förhållande till underordnade och så vidare. Denna makt måste åtföljas av ansvar.

Människor som har någon form av socialt privilegium bör vara uppmärksamma och medvetna så att de inte riskerar att begå gaslighting oavsiktligt eller av misstag.

Vi kan jämföra det med situationen för en bilförare: den som kör har makten att döda en förbipasserande och måste vidta aktiva åtgärder och försiktighetsåtgärder för att detta inte ska hända.

I båda fallen, oavsett om det handlar om gaslighting eller en trafikolycka, ligger ansvaret för det som har hänt hos den person som har makten att orsaka skada, oavsett om det skedde med avsikt eller av misstag.

Jag har gjort mig skyldig till gaslighting! Vad händer nu?

Om detta har skett oavsiktligt, hur kan skadan repareras? I det här fallet är det viktigt att återuppta samtalet, erkänna att fakta är fakta och vidta lämpliga åtgärder för att återställa rättvisan.

Missbrukare, missbrukare och trakasserare använder gaslighting avsiktligt, så det är osannolikt att någon av dem kommer att gå tillbaka, erkänna sitt misstag, be om ursäkt och erbjuda sig att betala straffet för att återställa det de har skadat.

Men vanliga människor som råkar begå gaslighting av misstag har alltid chansen att erkänna att något dåligt har hänt, att de har gjort något förkastligt och att de ångrar det.

Det är viktigt att be om ursäkt, både för det ursprungliga faktumet och för att ha försökt få det att verka som om det som hände var den andra personens "påhitt" eller "fantasi", reparera misstaget och gå vidare. Lär dig mer om förlåtelse.

Jag lider av gaslighting, hur ska jag hantera det?

"Du inbillar dig saker, det var inte vad jag sa, det var inte vad som hände, du har fel." En samvaro full av sådana fraser kan vara mycket skadlig och leda till att offret börjar tvivla på sitt eget förstånd och blir oförmögen att kämpa mot de orättvisor som de utsätts för. Om du är den person som går igenom detta, hur kan du försvara dig?

Det är svårt att hantera relationer där det förekommer gaslighting, men vissa åtgärder kan vidtas.

1. Den första av dessa är att påpeka lögnerna. Gör detta i en lugn ton, men på ett fast och bestämt sätt. Detta första steg är ett sätt att kontrollera vad som pågår. I fall av oavsiktlig gaslighting räcker detta vanligtvis för att lösa situationen och starta ett sunt samtal om förhållandet. I avsiktliga fall måste du gå vidare till nästa steg.

Det är viktigt att stärka känslorna. Sök stöd från nära och kära och även psykologiskt stöd. gaslighting är en form av känslomässigt våld som skadar offrets självkänsla och självförtroende. att försöka konfrontera förövaren utan denna typ av stöd kan förvärra situationen.

3. Under tiden ska du lägga fram bevis. Undvik att interagera med förövaren utan att vittnen är närvarande (helst de nära och kära som du sökt upp), föredra kommunikationsmedel som ger registeruppgifter, t.ex. whatsapp- eller e-postkonversationer.

Reflektera över förhållandet. Gaslighting kan ske i personliga, professionella eller sociala relationer. Därför kan det fjärde steget leda till olika resultat beroende på sammanhanget. Det viktiga är att bedöma vilka möjligheter till förändring som finns i den relation där gaslighting sker, vilka kostnader det skulle innebära att lämna relationen (eller jobbet, familjebandet etc.) och vilkaViktningen av dessa tre frågor visar vägen ut. Även i detta steg underlättar stödet från en psykoterapeut processen.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.