Skogens vägar: när ljus och mörker vandrar tillsammans

Douglas Harris 01-06-2023
Douglas Harris

Filmen "Paths of the Woods" (Into the Woods/2014) är en anpassning av en Broadway-musikal som sammanför flera sagofigurer, såsom Askungen, Rödluvan, Rapunzel och Johannes och bönstjälken. Alla dessa berättelser flätas samman kring en bagare, hans fru och den onda häxan.

Jag börjar analysen av filmen med en kort förklaring av dessa klassiska karaktärer.

Klassiska karaktärer blir mänskliga, med brister och inre konflikter.

Askungen har redan analyserats mer ingående i den här artikeln. Hennes berättelse är en lektion i mognad och ödmjukhet och visar hur hon lyckas stärka sin personlighet trots misshandel och på så sätt bli en prinsessa.

Rödluvan är en naiv flicka som är uppvuxen i en familj som endast består av kvinnor (hennes mor och mormor) och därför har hon en bild av mannen som en slukare och ond (vargen) - en bild som har förts vidare från generation till generation, från kvinna till kvinna.tredimensionell, med kvaliteter och defekter.

Rapunzel, flickan som fångades i ett torn utan dörrar av en häxa som bara ville ha sin dotter för sig själv, skildrar det plågsamma problemet med modern som innesluter sin dotter med ursäkten att skydda henne från världen. Moderns strävanden, drömmar och outlevda liv deponeras i den nya varelsen. Sagan visar att en överbeskyddande och alltför god mor kan leda sin dotter till många lidanden, bland annaten tidig graviditet (ett faktum som finns med i den ursprungliga berättelsen och som utelämnades i filmen).

John och bönstjälken är en berättelse för pojkar som visar på mognad. John är en faderlös pojke, bunden till en kritisk mor, som klättrar upp i himlen och stjäl jättens skatter. Han möter sin lathet genom storhetsvansinne (jätten) och lyckas återvända oskadd till verkligheten, där han kan försörja sig själv.

Hjälte eller antihjälte?

Tja, ingen av dessa karaktärer är den verkliga hjälten i sagan. Det är alla underhandlingar som kretsar kring bagaren, som är filmens verkliga hjälte. Till skillnad från de andra karaktärerna är bagaren namnlös (precis som hans fru och häxan). Det betyder att han är en opersonlig figur, som finns i det kollektiva omedvetna. Vilket inte är så bra, för eftersom han inte har något namn, kan vi inteVi är kopplade till den på ett personligt sätt, det vill säga att de lärdomar som den medför ännu inte helt och hållet har assimilerats av det kollektiva medvetandet.

Alla förväntar sig att filmens hjälte ska vara maskulin, besegra monster och skurkar och inte vara en enkel bagare. Människan har en impuls att söka efter sina inre skatter.

Människan har en impuls att söka efter sina inre skatter.

Men för att uppnå denna fullhet får vi inte förneka och glömma vår andra sida - skuggan, vår mindre vackra sida och våra bekymmer, som i filmen representeras av den mörka skogen.

Ett överdrivet självförtroende döljer svagheter och gör oss oförberedda.

Nåväl, bagaren och hans fru får alla föremålen och alla andra karaktärer får sitt lyckliga slut. Men något verkar ha lämnats kvar. Utan att karaktärerna vet om det faller en böna till marken, som växer och för fram hustrun till jätten som John dödade. Detta är mycket intressant, för i vårt liv, när vi löser en konflikt och allt verkar ha ett evigt lyckligt slut, finns det enLivet är cykliskt - om vi inte har konflikter och utmaningar att lösa växer vi inte och kommer inte ut ur vår komfortzon.

När vi kommer ut ur en konfliktfylld situation tenderar vi att övervärdera oss själva, vilket är viktigt eftersom detta självförtroende får oss att röra på oss. Men det är farligt att stanna kvar i detta tillstånd.

När vi kommer ut ur en konfliktfylld situation tenderar vi att övervärdera oss själva, vilket är viktigt eftersom detta självförtroende får oss att röra på oss. Men det är farligt att stanna kvar i detta tillstånd.

Denna storhetsvansinne konfronteras av jätten som vill hämnas - det är en hämnd mot mänsklig storhetsvansinne! Karaktärerna var så självsäkra och ego-uppblåsta att de glömde bort sin egen bräcklighet.

Erkänna misslyckanden för att uppnå integritet.

I filmens andra del framträder den förträngda storhetsvansinnigheten med full kraft och karaktärerna visar sin mörka sida. När de ser sina egna brister och handlingen närmar sig sitt slut kan vi uppfatta filmens stora lärdom: det finns inget sätt att finna ett lyckligt slut och bli mer fullständig och mänsklig om vi inte ser ärligt på oss själva, på våra sidor.Så länge vi inte gör detta kommer vi inte att vara medvetna om vad vi har planterat och vi kommer alltid att överraskas av hämndlystna monster.

Fortsätta att reflektera över temat

Lär dig av dina misstag

Acceptera dina överdrifter och fel

Är det alltid andras fel?

Askungen är en lektion i mognad och ödmjukhet

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.