Eterisk olja av mynta: vad den är till för och hur man använder den

Douglas Harris 31-07-2023
Douglas Harris

O eterisk olja av mynta Den utvinns ur bladen på menthaväxten, med en uppfriskande myntadoft som invaderar alla miljöer där den passerar, och är en av de mest använda oljorna i aromaterapi, eftersom den erbjuder flera hälsofördelar, hjälper till att behandla fysiska och känslomässiga problem, hjälper till att ge mental klarhet, energi och disposition.

Det finns nästan 400 arter av mynta, men i den här artikeln kommer vi att tala om tre av dem: mentha piperita, mentha arvensis och mentha spicata. mentha piperita är den vanligaste av dem, den som vi vanligtvis hittar i stormarknader i örtform och som populärt kallas mentha piperita. eterisk olja av pepparmint .

Nedan kommer vi att se mer om eterisk olja av mynta: vad den är till för, fördelar, indikationer och hur man använder den, till exempel för att veta om den kan intas, användas på huden och om den har kontraindikationer.

Eterisk olja av mynta: vad den används till

Mynta används ofta i tandkräm och tuggummi för munhygien, liksom i barndomens nostalgiska mintgodis, så den eteriska olja som utvinns ur den är en favorit inom aromaterapi.

Men vad används den till? Låt oss först fokusera på eterisk olja av pepparmynta (Mentha piperita), som är den vanligaste och mest använda, just för att den har flera användningsområden, kan användas på huden och har fördelar och hjälper till med både fysiska och känslomässiga problem.

Sedan kommer vi också att tala om detaljerna och indikationerna för mentha vibrerande olja, eterisk olja av grönmynta och grönmynta.

Fördelar med eterisk olja av pepparmint:

 • Hjälper vid andningsproblem som astma, bronkit, icke-allergisk rinit, bihåleinflammation, slemhosta, förkylning och huvudvärk.
 • Den är utmärkt vid matsmältnings- och tarmproblem, förstoppning, dålig andedräkt, illamående och kramper samt för att minska flatulens (gas).
 • Den används för att lindra muskel- och ledvärk, eftersom den minskar spänningar och blåmärken.
 • Känslomässigt förnyar den de mentala energierna, är utmärkt för svindel med känslomässig bakgrund och mycket lämplig för irriterade, intoleranta och otåliga personer.
 • Hjälper vid bristande koncentration vid arbete eller studier och ger mental klarhet.
 • Det är en utmärkt olja för att ge energi och humör i början av dagen.
 • När den används efter lunch hjälper den till matsmältningen och ger mer kraft för att fortsätta till slutet av dagen.
 • Undvik att använda den på natten, eftersom den är stimulerande och kan störa din sömn - om du inte behöver arbeta eller studera sent.

Fördelar med eterisk olja av spearmint:

 • Mentha arvensis, vars populära namn är grönmynta, skiljer sig från piperita genom att den har en högre koncentration av mentol.
 • Därför verkar den mer effektivt på andningsproblem.
 • Egenskaperna är mycket lika den typ som nämns ovan, både fysiskt (andning) och känslomässigt.

Fördelar med eterisk olja av grönmynta:

 • Mentha spicata, vars populära namn är mynta, har liknande egenskaper som de två tidigare oljorna, med skillnaden att den har en mer intensiv och starkare doft.

 • Många människor föredrar dessa framför andra, eftersom denna typ av mentha påminner dem om lukten av mynta, vilket ger dem samma goda känsla som i barndomen när de åt godiset, vilket ger dem goda minnen och känslor.
 • Den är mest effektiv för matsmältningsfunktioner med känslomässig bakgrund, stressrelaterade symtom och hjälper också till att läka skärsår och sår.
 • Men det är värt att komma ihåg att denna typ av eterisk olja är mycket stark, så det behövs inte mycket för att den ska verka.
 • När den används på huden ska den därför alltid vara i låg koncentration och utspädd i en neutral gel- eller krämbas.

Fördelar med mentha vibrerande olja:

 • Det är utmärkt för att hjälpa till med ADHD och ADD (attention deficit hyperactivity disorder).
 • Dess doft väcker de som använder den och ger gott humör.

Mint eterisk olja: hur man använder

Pepparmyntsolja kan användas på många olika sätt, så länge den är i låg koncentration. Nedan finns några säkra tips som du kan tillämpa för att veta hur du bäst använder eterisk olja och indikationer från pepparmynta:

 1. Personlig diffusor: Placera en droppe eterisk olja i din personliga diffusor eller i ditt aromaterapihalsband. Enbart detta kommer att ha den nödvändiga effekten på din dag.
 2. Uppfriskande spray Fyll en sprayflaska med mineralvatten och några pepparmintblad eller några droppar eterisk olja. Använd det på kroppen för att fräscha upp dig. Om du föredrar det kan du köpa pepparminthydrolat, som säljs färdigt och finns i naturvaruaffärer.
 3. Naturligt avsvällande medel: Eterisk olja av pepparmynta har förmågan att öppna luftvägarna och fungerar som ett naturligt avsvällande medel. Blanda 2-3 droppar eterisk olja av pepparmynta med 2-3 droppar eterisk olja av eukalyptus i en bassäng med varmt vatten och spraya lite i hemmet, täck gärna huvudet med en handduk för att få maximal effekt. Hjälper mycket vid astma och bronkitoch bihåleinflammation.
 4. Minskar resesjuka och yrsel Ta mentha piperita eller pepparmyntsolja på resor med fartyg, flyg eller till och med på slingrande vägar. En droppe av oljan på en näsduk, och du kommer att må bättre av att ha den i närheten.
 5. Labyrinthit: När mentha piperita eterisk olja kombineras med vetiver eterisk olja kan den hjälpa till att bekämpa labyrintkit, särskilt om den har en känslomässig bakgrund.
 6. Rumsfräschare: Produkter som innehåller pepparmint rekommenderas också, eftersom de är uppfriskande, ger arom i hemmet och verkar på det fysiska och känslomässiga, vilket ger mer energi och vilja till din dag.

Kan eterisk olja av pepparmynta intas?

Även om det finns mycket information om att ta eterisk olja av mynta bör den inte intas eftersom den kan orsaka biverkningar som halsbränna, rodnad, munsår och huvudvärk.

Dessutom har den andra kontraindikationer. I ansiktet är oljan inte heller indicerad, eftersom den orsakar irritation och sveda, särskilt i ögonområdet, vilket orsakar sveda.

Undvik till exempel att använda eteriska oljor av mynta tillsammans med homeopatiska medel, eftersom oljorna innehåller kamfer i sin sammansättning, vilket upphäver läkemedlets effekt.

Dessutom bör barn under 7 år och personer med epilepsi undvika att använda det.

Så i tveksamma fall bör du alltid rådgöra med en aromaterapeut för att få reda på vilka oljor som är bäst lämpade att använda och förbereda dina produkter i enlighet med din livssituation.

Douglas Harris

Douglas Harris är en rutinerad astrolog och författare med över två decenniers erfarenhet av att förstå och tolka zodiaken. Han är känd för sin djupa kunskap om astrologi och har hjälpt många människor att hitta klarhet och insikt i sina liv genom sina horoskopläsningar. Douglas har en examen i astrologi och har varit med i olika publikationer, inklusive Astrology Magazine och The Huffington Post. Förutom sin astrologipraktik är Douglas också en produktiv författare, efter att ha skrivit flera böcker om astrologi och horoskop. Han brinner för att dela sina kunskaper och insikter med andra och tror att astrologi kan hjälpa människor att leva ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv. På sin fritid tycker Douglas om att vandra, läsa och umgås med sin familj och sina husdjur.